Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Gonorroe, beter bekend als een druiper, is een geslachtsziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan bij mannen infecties van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen veroorzaken. Vrouwen kunnen infecties van de urinebuis, maar ook van de baarmoederhals, keel, endeldarm en eileiders oplopen. Gonorroebehandelingen zijn gelukkig goed mogelijk.

Je hoeft als vrouw niet per se klachten te krijgen wanneer je gonorroe oploopt. Mannen komen er echter minder goed vanaf: 90 procent van hen krijgt namelijk wél klachten.

Het ligt aan de plaats van de infectie of een gonorroebehandeling eenvoudig of lastig wordt. Infecties in geslachtsdelen zijn vaak duidelijk en dus goed behandelbaar met medicijnen, maar infecties in de keel of de anus worden nauwelijks opgemerkt. Dit maakt een eventuele behandeling moeilijker.

Hoe krijg je gonorroe?

Gonorroe krijg je, net als andere geslachtsziektes, door onveilige seks. Je krijgt de soa door contact tussen de penis en de vagina óf de penis en de anus.

Je kunt ook gonorroe krijgen via de handen, mond en seksspeeltjes. De bacterie huisvest zich daarna in de vaginale slijmvliezen, de urinebuis, anus en keel. 

Condoomgebruik kan gonorroe voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen van gonorroe? 

De symptomen van gonorroe verschillen per geslacht. Mannen en vrouwen krijgen allebei klachten, maar deze manifesteren zich anders.

Verschijnselen bij mannen

  • Een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen;
  • Een pusachtige afscheiding uit de penis – vandaar de naam druiper.

Verschijnselen bij vrouwen

  • Pijn en een brandend gevoel bij het plassen;
  • Abnormale afscheiding;
  • Bloedverlies buiten de menstruatie;
  • Pijn in de onderbuik.

Het niet ondergaan van een gonorroebehandeling kan leiden tot ernstige ontstekingen en zelfs onvruchtbaarheid. De bacterie kan in zeldzame gevallen in je bloed terechtkomen en ontstekingen op andere plekken in je lichaam veroorzaken. Dit kan leiden tot hersenvliesontstekingen en bloedvergiftigingen.

Wat is de beste behandeling voor gonorroe?

Een dokter kijkt na een diagnose welke gonorroebehandeling voor jou het beste is. Hij of zij kan je gonorroe behandelen met bijvoorbeeld antibiotica. Welk gonorroemedicijn je krijgt, hangt af van je situatie.

Ceftriaxon

De meeste mensen krijgen een prik met ceftriaxon. Deze eenmalige gonorroebehandeling is snel en effectief.

Ciprofloxacine of amoxicilline

Het kan zijn dat je allergisch bent voor ceftriaxon. De huisarts kan je dan behandelen met ciprofloxacine of amoxicilline. Dit vereist eerst een uitstrijkje uit je penis, vagina, anus of keel.

Azitromycine

De dokter kan je ook azitromycine geven. Je hebt hier voor een succesvolle gonorroebehandeling wel véél van nodig, waardoor je last kan krijgen van eventuele bijwerkingen. Die bestaan in dit geval vooral uit veel overgeven, waardoor je de kans hebt dat je de antibiotica uitspuugt. Dokters schrijven dit medicijn daarom niet vaak voor. 

Tot slot: het is belangrijk om aan je bedpartner(s) te laten weten dat je gonorroe hebt, zodat ze zich kunnen testen en voor een gonorroebehandeling naar de dokter kunnen gaan.