Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening in Nederland. Het ziet er vaak uit als een uitbarsting van jeugdpuistjes op je gezicht, maar je kunt het ook op je borst, nek, rug of schouders krijgen. Medicijnen tegen acne kunnen je helpen tegen grotere uitbraken.

Je kunt uitslag door acne makkelijk verbergen wanneer het op je lijf zit, maar in je gezicht kan het erg storend zijn voor je zelfvertrouwen. Acne kan ook erg pijnlijk zijn als je er aan krabt, waardoor het je kan afleiden van je dagelijkse activiteiten. Het heeft dus veel negatieve gevolgen.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Je krijgt acne als je poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. De hoofdoorzaak is echter een verandering van je hormoonspiegel – en dan voornamelijk van je testosterongehalte. Tieners die puberen, hebben te maken met een verandering in hun hormoonhuishouding en krijgen dus vaak juist in die periode last van hun acne.

Volwassenen ontkomen echter ook niet aan acne. Vrouwen hebben vaak schommelingen in hun hormonen – en dus last van acne – tijdens de menstruatie, zwangerschap en de menopauze.

Medicijnen, zoals steroïden, kunnen eveneens een oorzaak van acne zijn, maar erfelijkheid speelt ook een belangrijke rol. Onderzoek stelt namelijk dat de helft van de mensen met acne een familielid heeft die óók last van acne ervaart, zoals een ouder, broer, zus of een kind.

Zijn er medicijnen tegen acne in de vorm van zalf?

Medicijnen tegen acne zijn gelukkig volop verkrijgbaar, zowel met als zonder recept van je dokter. Acnezalf is makkelijk in gebruik en werkt precies waar het nodig is – direct op je huid.

Tretinoïne

Dit medicijn is een acnezalf of -gel die je op de acne op je huid smeert. Tretinoïde is een retinoïde: een stof die de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Je poriën raken dan niet meer verstopt. De zalf maakt bovendien je huid egaler.

Tretinoïne is alléén op recept verkrijgbaar.

Retinol

Je hebt vast weleens van retinol gehoord. Het is een retinoïde afgeleid van vitamine A, net als tretinoïne. 

Het grote verschil is dat het zonder recept te verkrijgen is. Het is een acnezalf: je smeert het rechtstreeks op je puistjes. 

Dit medicijn helpt, in serums gecombineerd met zwavel, tegen acne door ontstekingen te remmen.

Differin

Deze acnezalf is tegenwoordig zonder recept verkrijgbaar. Het werkt zeer goed tegen puistjes, omdat het de huid vernieuwd en dode huidcellen verwijdert. Je poriën raken daardoor minder snel verstopt. 

Deze crème tegen acne werkt bovendien goed tegen pigmentvlekjes. Het middel is zeer geschikt wanneer je met een donkere huid last van acne hebt.

Zijn er medicijnen tegen acne in de vorm van pillen?

Sommige medicijnen tegen acne moet innemen, zodat ze van binnenuit het probleem kunnen oplossen.

Anticonceptiepillen

Je kunt anticonceptiepillen voorgeschreven krijgen van je huisarts als medicijnen voor je acne. De dokter doet dit in het geval dat jouw acne een hormonale oorzaak heet. De pil kan de androgene hormonen verminderen, waardoor je talgproductie afneemt en je huid tot rust kan komen.

Antibiotica tegen acne

Ernstige acne kan worden behandeld met antibiotica. Antibiotica tegen acne kan alleen door je huisarts worden voorgeschreven.

Orale antibiotica

Orale antibiotica tegen acne die vaak worden voorgeschreven, zijn sarecycline of monocycline. Sarecycline is erg effectief tegen acne, omdat het de bacterie die acne veroorzaakt doodt. Deze antibiotica tegen acne is bovendien ontstekingsremmend en mild voor je maag. 

Monocycline werkt ook goed, maar kan maagklachten geven. Het wordt daarom ook wel voorgeschreven in de vorm van een antibioticazalf. Deze acnezalf geeft die bijwerkingen namelijk niet en werkt direct op je huid.

Ga altijd naar de huisarts voordat je medicijnen tegen acne wilt gebruiken, ook als ze zonder recept verkrijgbaar zijn.