Te snel klaarkomen: wat kun je er aan doen?


In dit artikel

  Je wil het natuurlijk altijd langer volhouden, maar het kan gebeuren dat je soms te snel klaarkomt. Het is iets wat iedere man weleens heeft meegemaakt en volkomen normaal is. Het wordt pas een probleem als je regelmatig te vroeg klaarkomt. Wil je minder snel klaarkomen? Dan zijn er gelukkig middeltjes en technieken die kunnen helpen.

  Seks - Unsplash

  Af en toe snel klaarkomen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je al lang geen orgasme hebt gehad, maar je kunt ook gewoon heel opgewonden zijn. Het kan ook worden veroorzaakt door zenuwen, bijvoorbeeld omdat het je eerste keer is. 

  Als dit af en toe gebeurt, is er geen probleem. Elke keer te snel klaarkomen kan echter wél tot problemen leiden. Hieronder bespreken we onder meer hoe je minder snel kunt klaarkomen.

  Wanneer spreken we van een vroegtijdig orgasme?

  Veel mannen denken dat ze te snel klaarkomen als ze het niet langer dan tien minuten volhouden in bed. Maar wist je dat mannen gemiddeld vijf tot zes minuten nadat ze de vagina binnengaan al klaarkomen? Er bestaat het idee dat mannen het urenlang vol moeten houden in bed. Dit idee komt echter uit porno, wat natuurlijk geen realistisch beeld schept. 

  In werkelijkheid komt een man dus gemiddeld na een minuut of vijf klaar. We spreken van een vroegtijdige ejaculatie als de man, elke keer dat hij seks heeft, al vóór de daad of in minder dan één minuut na penetratie klaarkomt.

  Het is onduidelijk hoeveel mannen in Nederland last hebben van dit probleem, omdat veel mannen zich ervoor schamen. Het er niet over willen praten maakt het lastig om de grootte van het probleem in te schatten. Men denkt dat drie tot dertig procent van de mannen last heeft van vroegtijdige ejaculatie.

  Hoe herken je een vroegtijdige ejaculatie?

  Je herkent te snel klaarkomen aan de volgende kenmerken:

  • Vóór de daad of binnen een minuut na penetratie klaarkomen;
  • Het met geen mogelijkheid uit kunnen stellen van je ejaculatie;
  • Negatieve gevolgen van de vroegtijdige ejaculatie, zoals spanning, frustratie of het vermijden van seksueel contact.

  Wat zijn de oorzaken van een vroegtijdige zaadlozing?

  De wetenschap kent geen duidelijke oorzaken voor dit probleem. Het kan namelijk door veel verschillende factoren komen. Wat we wél weten, is dat het lichamelijke en geestelijke oorzaken kan hebben.

  Voorbeelden hiervan zijn:

  • Infecties van de prostaat;
  • Schildklierproblemen;
  • Medicijngebruik;
  • Suikerziekte;
  • Emotionele problemen;
  • Stress en spanning;
  • Overgewicht;
  • Erectiestoornissen, waarbij prestatiedruk tot vroegtijdig ejaculeren leidt.

  Hoe kan ik een vroegtijdige zaadlozing voorkomen?

  Wil je minder snel klaarkomen? Dan zijn er verschillende zelfhulptechnieken die je kunt toepassen. Je partner kan je helpen om sommige van deze tips tegen een vroegtijdige zaadlozing te proberen – als jullie daar beiden voor open staan.

  Gebruik onderstaande tips als eerste stappen – vóór je naar de dokter gaat. Simpele tips als deze kunnen je namelijk al enorm helpen tegen vroegtijdige zaadlozingen.

  Oefen je bekkenbodemspieren

  Dat doe je door tijdens het plassen je plas op te houden. Hou het hierbij drie tellen vast en laat het vervolgens lopen. Herhaal dit zo’n tien keer achter elkaar voor een optimaal effect.

  Gebruik de stop-start-methode

  Bij de stop-start-methode stimuleer je je penis net zolang totdat je een orgasme voelt aankomen. Stop op dat moment dertig seconden met stimuleren en ieder geval tot het gevoel wegebt. Begin daarna weer met stimuleren en stop opnieuw als je voelt dat je klaarkomt. Herhaal dit vervolgen drie of vier keer voordat je weer ejaculeert. Je merkt hierdoor waarschijnlijk dat je na verloop van tijd minder snel klaarkomt.

  Gebruik het fenomeen afknijpen

  Afknijpen is min of meer hetzelfde als de start-stop-methode. Het verschil is echter dat je net onder je eikel knijpt op het moment dat je gaat klaarkomen. Dit zorgt ervoor dat je erectie verdwijnt. Begin vervolgens weer opnieuw en herhaal dit een paar keer voor je ejaculeert.

  Gebruik een timer

  Van alle tips tegen vroegtijdige zaadlozing, is deze techniek is niet heel romantisch. Het houdt namelijk in dat je timet hoelang het duurt voor je klaarkomt. Je kunt jezelf hierbij trainen om steeds later klaar te komen. Het doel is om een timer op vijf minuten te zetten en niet klaar te komen voor het signaal gaat.

  Las een voorronde in

  Sommige mannen hebben er baat bij om vóór de daad te masturberen, zodat het langer duurt om nog eens te ejaculeren wanneer je seks hebt met je partner. Je kunt ook voor een tweede ronde gaan, waarbij je normaal gesproken minder snel klaarkomt.

  Zijn er ook middeltjes tegen een vroegtijdige zaadlozing?

  Lukt het niet om je orgasme uit te stellen met de bovenstaande tips? Je kunt overwegen een middel tegen vroegtijdige zaadlozing te gebruiken. Het is daarbij ook mogelijk om een combinatie van zowel tips als middeltjes te gebruiken.

  Draag een condoom

  Condooms kunnen je penis iets minder gevoelig maken, waardoor je het misschien langer uit kan houden. Probeer vooral iets dikkere condooms of condooms met een verdovende gel.

  Gebruik een verdovende gel of crème tegen vroegtijdige zaadlozing

  Een verdovende gel of crème werkt vaak op basis van lidocaïne. Je smeert het op je penis, zodat hij minder gevoelig wordt. Het enige nadeel is dat je partner er ook minder gevoelig van wordt. 

  Probeer de crème tegen vroegtijdige zaadlozing aan te brengen vóór je een condoom omdoet.

  Drink (in beperkte mate) alcohol

  Dit is natuurlijk geen gezond advies, maar het kan helpen om voor de seks een glas alcohol te nuttigen. Alcohol staat er namelijk om bekend dat het je iets relaxter te maken. Het kan er ook voor zorgen dat je minder snel klaarkomt, maar let wel op dat je nóóit teveel drinkt.

  Moet je met vroegtijdige zaadlozingen naar de dokter?

  Kom jij bijna altijd te snel klaar en merk je dat je seksleven hieronder lijdt? Blijf hier dan niet mee zitten. Een gesprek met de dokter is een goed startpunt. De dokter is een deskundige op dit gebied en heeft eerder met dit probleem gewerkt. Er zijn tenslotte veel andere mannen die hetzelfde probleem ervaren. Praat erover en vind samen met je huisarts een oplossing, zodat je minder snel klaarkomt.

  in Te snel klaarkomen
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart