Maagverkleiningen: varianten, voor- en nadelen en méér


In dit artikel

    Wil je gewicht verliezen, maar weet je simpelweg niet hoe? Lukt het afvallen niet door middel van een aangepast dieet of programma? Dan is het misschien handig om een maagverkleining te overwegen. Deze serieuze ingreep kan je wellicht op het eerste gezicht afschrikken. Daarom bespreken we hier, naast de soorten maagverkleining, de kosten en ervaringen van mensen. Dit helpt jou wellicht bij het maken van de juiste keuze en de overweging om een maagverkleining te ondergaan. Lees snel verder. 

    Maagverkleining - Unsplash

    Welke soorten maagverkleining zijn er?

    Er bestaan verschillende soorten maagverkleiningen:

    • Sleeve-resectie
    • Gastric bypass
    • Mini gastric bypass

    Sleeve-resectie

    De eerste optie onder maagverkleiningen is de sleeve-resectie. Hierbij wordt een groot deel van de maag chirurgisch verwijderd. Het volume van de maag wordt daarmee met 70 tot 80 procent verkleind. 

    Na het verwijderen van dit deel van de maag is het zogenoemde hongerhormoon ghreline verlaagd en heb je als gevolg minder trek.

    Belangrijk om te weten is dat bij deze operatie de overgang van de maag naar de darm intact blijft, waardoor de normale route van de spijsvertering behouden blijft. Deze behandeling duurt 30 tot 45 minuten en gebeurt onder algehele verdoving.

    Na deze operatie is het resultaat belangrijk. De verwachting is dat je na het ondergaan van de sleeve-resectie 60 tot 70 procent van je eigen overgewicht verliest. Bovendien raken mensen die suikerziekte hebben een jaar na het ondergaan van deze operatie af van deze ziekte. 

    Gastric bypass

    Een andere optie van een maagverkleining is de gastric bypass, ook wel de maag-bypass genoemd. Hierbij wordt de maag verkleind en wordt er een darmomleiding gemaakt. Met ongeveer 20 milliliter wordt de totale maag verkleind. De dunne darm wordt hier direct op aangesloten, zodat de voeding direct in de dunne darm terecht komt.

    Ook wordt er op een ander stuk een darm-op-darm-aansluiting gemaakt, zodat verteringssappen bij het voedsel terecht kunnen komen. Deze operatie heeft een duur van 35 tot 45 minuten en gebeurt onder algehele verdoving.

    Belangrijk: bij een darmziekte of ernstige klachten van diarree wordt de gastric bypass meestal afgeraden en is de eerder benoemde sleeve-resectie een betere optie.

    Mini gastric bypass

    Bij deze vorm van maagverkleining (omega-loop bypass) wordt er met behulp van nietjes een nieuwe, kleine maag gemaakt. Dit is een relatief nieuwe operatietechniek. 

    Deze ingreep duurt 30 tot 45 mintuten en is makkelijker te heropereren, indien noodzakelijk. Naar verwachting verlies je na deze maagverkleining 64 tot 70 procent overgewicht.

    Belangrijk: het nadeel van deze operatie is dat er een kleine kans bestaat dat er een terugvloed van gal naar de maag ontstaat. Door middel van medicijnen kan dit tegen worden gegaan. In ernstige gevallen kan dit door middel van een vervolgoperatie worden verholpen. 

    Wat zijn de kosten van een maagverkleining?

    Een maagverkleining is niet zomaar een ingreep en kost daarom ook flink wat geld. Hoe zit dit met kosten? Krijg je een maagverkleining vergoed? En wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining? 

    Allereerst: de kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Dit omvat het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met de begeleiding in de jaren na de operatie. 

    De kosten van het behandeltraject worden vanuit de basisverzekering vergoed door je zorgverzekeraar.

    Maar hoe zit dat dan met een aanvullende verzekering? Wordt dit vergoed? 

    Extra aanvullende verzekeringen voor een maagverkleining bestaan niet – om deze reden.

    Kan ik altijd een maagverkleining laten doen?

    Het ligt allemaal niet zo makkelijk…

    Zo moet je een BMI hebben van 40 of hoger. Daarnaast moet je minimaal een jaar lang een intensief traject hebben gevolgd om onder begeleiding tot een gezondere leefstijl te komen. 

    Bij diabetes die hoger ligt, tussen de 35 en 40, ligt het anders. Dan biedt je zorgverzekering alleen een vergoeding voor een maagverkleining als je bijkomende gezondheidsklachten hebt, zoals hart-en vaatziekten of diabetes.

    De laatste eis is dat je tussen de 18 en 65 jaar bent.

    Als je niet aan bovenstaande eisen voldoet, wordt een maagverkleining niet uitgevoerd. 

    Los van het BMI en de gestelde eisen is het van belang dat je gemotiveerd bent om je levensstijl aan te passen.

    Ervaringen maagverkleining: wat zijn de voor- en nadelen?

    Belangrijk is om je te realiseren dat een maagverkleiningoperatie slechts een hulpmiddel is om af te vallen. Het geeft geen garantie voor succes op de lange termijn. 

    Daarnaast zijn er genoeg voor- en nadelen te noemen bij dit type operatie. We sommen ze daarom in het kort even voor je op.

    Voordelen

    • Een gewichtsverlies van zo’n 50 procent van het overtollige gewicht;
    • Verminderde gezondheidsklachten (diabetes geneest, gewrichtsklachten nemen af);
    • Een betere manier van beweging;
    • Dagelijks een actiever gevoel;
    • Een positiever zelfbeeld.

    Nadelen

    • Een kans op dumpingklachten;
    • Toenemende risico’s (lekkages, nierstenen, bloedingen, maagzweer);
    • Een afname in het aantal voedingsmiddelen;
    • Een kans op een te lage bloedsuikerspiegel;
    • Een kans op het ontwikkelen van lactose-intolerantie;
    • Vitaminetekorten;
    • Overtollige huid;
    • Het uitstellen van zwangerschap.

    Belangrijk is dan ook om de voor- en nadelen van een maagverkleining voor jezelf af te wegen voordat je een operatie ondergaat. Bespreek de opties en twijfels met je huisarts en vraag om aanvullend advies. Zo’n grote ingreep betekent een grote impact op je leven en is dus niet een beslissing die je van dag tot dag neemt. 

    Hoe zit het met BMI en een maagverkleining?

    De hoogte van het BMI bepaalt, zoals eerder aangekaart, de mogelijkheid tot een maagverkleining. De Body Mass Index moet meer dan 40 zijn. Bij een BMI van 35 of hoger geldt dat een maagverkleining uitvoerbaar is wanneer er sprake is van ziektes die verergeren door overgewicht. 

    Tussen de 18 en 65 jaar is een maagverkleining mogelijk. Als je ouder bent, is het advies van een arts geldend. Zo wordt er soms een uitzondering gemaakt. 

    De totale gezondheid van een persoon speelt ook mee. Je moet de operatie tenslotte lichamelijk aankunnen. De wil om je leven aan te passen moet zodanig groot zijn dat een maagverkleining de manier is om hier op in te spelen. 

    Na het ondergaan van een maagverkleiningoperatie houdt de arts een regelmatige controle aan.

    in Afvallen
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart