Littekens behandelen: wat zijn de mogelijkheden?


In dit artikel

    Een blijvend litteken is een vervelend souvenir van een (vaak) vervelende gebeurtenis. Er valt goed te leven met de meeste littekens en over het algemeen zijn ze niet tot last. Toch zijn er gevallen waarbij je liever van je litteken af wilt, bijvoorbeeld als het litteken pijnlijk is of jeukt. Mensen met littekens op zichtbare plekken op het lichaam, zoals in het gezicht of op de handen, kiezen vaak voor een behandeling. 

    Littekens - Unsplash

    Er is een grote kans dat je zelf meerdere littekens hebt, dus je weet dat je een litteken krijgt nadat je huid is beschadigd. Dit kan gebeuren door een schaaf- of snijwond, maar ook door rekking van de huid (huidstriemen) of een huidaandoeningen, zoals acné. Littekens na operaties zijn over het algemeen wat netter, omdat ze vaak gehecht zijn, maar ze kunnen evengoed als belemmerend worden ervaren.

    Als er een diepe beschadiging in de huid plaatsvindt, maakt het lichaam plaatselijk meer bindweefsel aan om de wond te helen. Bindweefsel bestaat vooral uit collageen: een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je huid stevig en elastisch blijft. Een litteken ontstaat als de wond volledig is genezen. Het nieuwe littekenweefsel heeft een andere structuur dan de rest van je huid. Het voelt iets ruwer en strakker, omdat het minder rekbaar dan je huid is. Littekens kunnen vlak zijn, maar ook dikker en bovenop je huid liggen.

    Kun je littekens voorkomen?

    Het korte antwoord is helaas – nee. Littekens kunnen niet worden voorkomen, want het is het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. Als je een wond hebt waarbij er een diepe beschadiging van huid is, krijg je een litteken. 

    Het enige wat je kan doen, is ervoor zorgen dat je de wond zo goed mogelijk geneest, zodat je een net litteken krijgt dat niet al te duidelijk zichtbaar is. Laat een wond zo natuurlijk mogelijk genezen met de volgende adviezen.

    Vraag om hechtingen

    Wonden die ontstaan tijdens een chirurgische ingreep worden gehecht. Dit zorgt voor een snelle genezing met een net litteken. Bij operaties is het vaak noodzakelijk, maar als je ooit op de eerste hulp belandt met een gapende wond: ga voor een hechting – als je de keuze hebt.

    Zorg voor voldoende vochtigheid

    Bescherm je wond tegen bacteriën en vuil met een pleister, totdat het goed genezen is. Daarna is het belangrijk om je huid te hydrateren. Smeer wat Vaseline op de wond, zodat het soepel blijft en niet uitdroogt. Dit maakt de genezing sneller en laat een minder zichtbaar litteken achter.

    Masseer je wond met vitamine e-crème 

    Elke dag je wond voorzichtig masseren met vitamine e-crème is gunstig voor de vorming van een minder zichtbaar litteken.

    Blijf in de schaduw

    Dit is niet altijd makkelijk, maar probeer je litteken uit de zon te houden. Je litteken verkleurt namelijk in de zon en wordt duidelijke zichtbaar.

    Krab en peuter niet

    Ben jij iemand die altijd dwangmatig aan korstjes peutert en krabt? Probeer het te vermijden, want het maakt de genezing van de wond langzamer en het litteken dikker.

    Heb geduld

    Het natuurlijke genezingsproces van een wond duurt veel langer dan veel mensen denken. De genezing van een wond loopt in drie fasen. Elke fase duurt enkele maanden. Pas een jaar na de verwonding is het litteken compleet gevormd. Hoewel het lijkt dat je wond genezen is zodra het dicht is of je een litteken ziet, is je huid nog volop aan het genezen. Het litteken blijft veranderen tot een paar jaar nadat de wond is ontstaan.

    Zijn littekens te behandelen?

    Er zijn veel medische ingrepen en behandelingen die littekens aanzienlijk minder zichtbaar of kleiner kunnen maken. Het zijn behandelingen die besproken moeten worden met een huisarts of dermatoloog. De behandeling zelf is vaak vrij ingrijpend en de genezing kan lang duren. In het geval van pijnlijke littekens, onsierlijke littekens of altijd zichtbare littekens kan het natuurlijk de moeite waard zijn.

    We bespreken hieronder een aantal ingrepen en behandelingen.

    Chirurgie

    Een cosmetische operatie kan je litteken minder zichtbaar maken.

    Steroïde-injecties

    Met een reeks van steroïde-injecties kun je littekens vlakker en minder pijnlijk en jeukerig maken.

    Bestraling

    Bestraling omvat een lage dosis oppervlakkige bestralingstherapie. Dit is ideaal voor keloïde-littekens: littekens die ontstaan na een gezwel.

    Dermabrasie en microdermabrasie

    Bij dermabrasie en microdermabrasie wordt de toplaag van de huid verwijderd, zodat diepere of gezwollen littekens minder duidelijk worden.

    Laserbehandelingen

    Een laserbehandeling is een nauwkeurigere vorm van dermabrasie.

    Fillers

    Littekens die dieper in de huid liggen, kunnen gelijk met de huid gemaakt worden door middel van filters, zoals botox.

    Al deze behandelingen moeten altijd met een specialist worden besproken vóór je besluit ze te ondergaan. De genezing kan vrij lang duren, maar over het algemeen worden goede resultaten geboekt. 

    Wil je meer weten over medische behandelingen voor littekens? Lees dan hier meer!

    Kan je littekens behandelen met een littekencrème?

    Er is een heel arsenaal aan littekencrèmes verkrijgbaar in de winkels, drogisterijen, apotheken en webshops. Sommige soorten zijn speciaal voor bepaalde soorten littekens, zoals voor na een operatie, voor littekenbehandeling na acné, voor keloïde-littekens en voor huidstriemen. Er zijn ook speciale crèmes voor nieuwere en oudere littekens. Andere littekencrèmes zijn meer algemeen en werken voor elk soort litteken.

    Wat is een goede littekencrème?

    Als je op zoek bent naar een goede littekencrème die voor jouw huid werkt, moet je altijd letten op de werkzame bestanddelen. Ze zijn belangrijker dan het merk van de littekenzalf. Werkzame stoffen die belangrijk zijn voor de behandeling van littekens houden de huid zacht, soepel en gehydrateerd, zodat het litteken zoveel mogelijk als de rest van je huid voelt.

    Siliconen

    De absolute hoofdrolspelers in een goede littekencrème zijn siliconen. Siliconen leggen een heel fijn laagje op je huid. Dit werkt als een barrière die vocht vasthoudt in je huid, zodat je litteken soepeler, vlakker en lichter van kleur wordt.

    Vitamine E

    Als je wond net dicht is, kun je het voorzichtig masseren met vitamine E-crème. Je krijgt dan een minder zichtbaar litteken. Vitamine E voedt de huid bovendien om het er gezonder uit te laten zien.

    Cacaoboter

    Cacaoboter kan littekens helpen voorkomen en werkt ook zeer goed in de voorkoming van huidstriemen. Een littekencrème met cacaoboter is ideaal voor zwangere vrouwen. Als je de buik elke dag insmeert terwijl de baby groeit, strekt je huid een stuk soepeler – met minder kans op huidstriemen.

    Petroleum jelly

    Deze stof vind je in bijvoorbeeld Vaseline. Er is een grote kans dat je een potje in je medicijnkastje hebt staan. Petroleum jelly houdt de huid zacht, soepel en vochtig. De ideale combinatie voor minder zichtbare littekens die niet hard aanvoelen.

    Wanneer moet ik littekencrème smeren?

    De beste tijd om een littekencrème in te smeren, is wanneer de wond net dicht is. Littekens ontstaan pas als de wond volledig is genezen, dus het juiste moment om de huid in optimale conditie te houden is voordat het litteken de kans heeft volledig te ontwikkelen. Als je littekencrème begint te gebruiken als het litteken vers is, geeft dat het beste effect. Littekens die je al jarenlang hebt, zijn moeilijker te behandelen. Gebruik littekenzalf nooit in een open wond.

    Helpt littekencrème?

    Bij littekens die redelijk nieuw en niet al te diep zijn, helpt littekencrème de schade te beperken. Soms kan een crème zeer fijne littekens volledig onzichtbaar maken. Als je op zoek bent naar een goede littekencrème, sla dan dit artikel niet over, waarin we op zoek gaan naar de beste littekencrème. 

    Voordat je een crème aanschaft, is het een goed idee om littekencrème-ervaringen van andere mensen te lezen, zodat je een idee hebt van de werking.

    Meta-titel: Littekenbehandelingen: wat is de beste methode?

    Meta description: Wat is een goede behandeling voor littekens? Helpt een littekencrème je littekens te verminderen? Leer vandaag nog wat je tegen littekens kan doen.

    in Littekens
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart