Kalknagels of schimmelnagels: makkelijk te bestrijden ongemak


In dit artikel

    De kans is groot dat je wel eens kalknagels of schimmelnagels hebt gezien. De meeste mensen hebben hier wel eens last van. Volgens sommige onderzoeken heeft op een willekeurig moment ongeveer 5% van de bevolking last van een schimmelnagel.  Hoewel het een veelvoorkomende aandoening is, roept het bij veel patiënten gevoelens van schaamte op.

    kalknagel schimmelnagel

    Wat zijn kalknagels of schimmelnagels

    De medische term voor kalknagels of schimmelnagels is onychomycose. De meeste medici spreken echter gewoon van kalknagels.

    Een kalknagel of schimmelnagel is lelijk. Het begint als een verkleuring (witgeel, groen of bruin) aan het eind van de nagel en spreidt zich langzaam uit tover de gehele nagel. Uiteindelijk wordt de kalknagel dik, ruw en breekbaar.

    Het goede nieuws is dat een kalknagel of schimmelnagel onschadelijk is voor je gezondheid. Het probleem van kalknagels is vooral cosmetisch van aard, zij het dat het ongemak kan opleveren. De nagel kan zo dik worden dat ze pijn gaat doen wanneer je schoenen draagt. Ook kan de nagel breken of zelfs helemaal loslaten.

    Wat is een kalknagel of schimmelnagel niet

    Kalknagels zien er bijna hetzelfde uit als een psoriasisnagel. Maar het is toch écht wat anders. Uiterlijk kun je het verschil zien doordat psoriasisnagels niet alleen verkleurd, ruw en breekbaar zijn, maar ook nog eens kleine putjes hebben. Het lijkt een beetje alsof er bij een psoriasisnagel kleine oliedruppeltjes in de nagel zitten.

    Wees er snel bij

    Hoe sneller je een beginnende kalknagel herkent, hoe beter. Je herkent een beginnende kalknagel aan de verkleuring aan de nagelrand. Hoe vroeger je begint met de behandeling ervan, hoe sneller het probleem opgelost is. Wacht dus niet te lang en ga meteen over tot actie.

    Wat veroorzaakt kalk- of schimmelnagels

    Kalknagels heten ook wel schimmelnagels omdat ze worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. De kalknagel of schimmelnagel ontstaat dezelfde soort schimmel die voetschimmel veroorzaakt, door dermatofyten. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste gevallen van schimmelnagels zich bij de voeten voordoen. Desalniettemin kunnen ook de vingernagels geïnfecteerd raken met kalknagel of schimmelnagel.

    Hoewel iedereen kalknagels kan krijgen, zijn er een aantal groepen die een hoger risico lopen:

    • Diabetespatiënten
      Kalk- of schimmelnagels komen veel meer voor bij mensen met diabetes dan onder de rest van de bevolking
    • Ouderen
      Hoe ouder je wordt, hoe meer je nagels aan elasticiteit verliezen. Daardoor scheuren de nagels sneller, wat de kans op infectie vergroot. Volgens sommige bronnen heeft de helft van alle 70+-ers last van kalknagels
    • Mensen met een verzwakte weerstand

    Is een kalknagel of schimmelnagel besmettelijk?

    Kalknagels of schimmelnagels worden veroorzaakt door dezelfde schimmel die ook voetschimmel of zwemmerseczeem veroorzaakt. Daardoor zijn deze nagelaandoeningen net zo besmettelijk als voetschimmel.

    Je kunt andere mensen besmetten met de schimmel wanneer ze in contact komen met besmette huidschilfers. Vooral in de badkamer of de douche is de kans op dergelijke besmetting groot.

    Maar ook voor jezelf zijn schimmelnagels erg besmettelijk. Wanneer je met je vingers aan een besmette teennagel zit, kan de schimmel heel makkelijk overspringen op je vingernagel. Vandaar kan deze schimmel zich ook weer verspreiden over je andere nagels. Voorkom dus dat je aan de nagel gaat pulken, anders wordt het kalknagelprobleem alleen maar groter.

    Kun je kalknagels of schimmelnagels voorkomen?

    Er is geen methode om kalknagels of schimmelnagels volledig te voorkomen, maar er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om de kans op infectie te verminderen. De belangrijkste –en makkelijkste- tip is om te voorkomen dat je op blote voeten in vochtige ruimtes loopt. Beruchte bronnen van voetschimmel zijn zwembaden en douches op de sportvereniging. Draag slippers om de kans op besmetting te minimaliseren.

    Schimmels gedijen goed in een vochtige en warme omgeving. Als je dat weet, ken je ook gelijk een aantal manieren om de kans op verdere besmetting te verminderen.

    Zorg voor je voeten

    Zorg voor een niet-vochtige omgeving door je voeten na het wassen extra goed af te drogen. Als je voeten gedurende de dag zweterig worden is het slim om ook halverwege de dag je voeten te wassen en je sokken te verschonen. Sowieso moet je natte sokken meteen verwisselen.

    Kies voor sokken van een natuurlijk materiaal dat vocht goed opneemt. Sokken van katoen of wol zijn een goede keuze. Laat sokken van synthetisch materiaal links liggen, deze worden snel zweterig en zijn een broeinest voor schimmels.

    Kijk ook eens met wat extra aandacht naar je schoenen. Zijn deze gezond voor je voeten? Schimmels worden enorm blij van strakke schoenen die amper ventileren. Kies voor schoenen die goed passen. Geef je voeten de ruimte die ze verdienen en kies goed-ademend schoeisel uit. Behalve dat je met goede schoenen de strijd aangaat met schimmel, zitten ze ook nog eens een stuk comfortabeler.

    Zorg voor je weerstand

    Er zitten altijd schimmels op onze huid. Maar dit leidt niet altijd tot een infectie. Dat komt doordat ons immuunsysteem normaal gesproken prima in staat is om infecties te voorkomen. Toch worden we soms het slachtoffer van een schimmelinfectie. Dat kan komen door een verlaagde weerstand, door een groter-dan-normale hoeveelheid schimmel of een combinatie van beide.

    Externe factoren als stress, een slechte bloedsomloop en slaaptekort kunnen ons immuunsysteem verzwakken. Door stress, diabetes, psoriasis kunnen bijdragen aan een wildgroei van schimmels.

    Het is altijd een goed idee om je weerstand op voldoende niveau te houden. Niet alleen voor de bestrijding van kalknagels, maar voor je hele gezondheid. Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt door op tijd naar bed te gaan. Artsen raden aan elke nacht 8 uur bedrust te nemen. Begin alvast een uur van tevoren om je klaar te maken om te gaan slapen. Zet de tv uit, leg de telefoon aan de kant en drink een ontspannende thee. Als je aan slapeloosheid lijdt, kan een middel op basis van melatonine mogelijk helpen om weer in een gezonder slaapritme te komen.

    Ook een gezond voedingspatroon kan helpen om schimmelinfecties te voorkomen. Eet veel groente en fruit, wees matig met alcohol en koffie. Het gebruik van een multi-vitamine kan ook bijdragen aan een sterkere basisweerstand.

    Behandeling van kalknagels en schimmelnagels

    Schimmelnagels zijn goed te bestrijden. Er zijn in grote lijnen twee behandelmethoden tegen schimmelnagels.

    Lokale behandeling van schimmelnagels

    Beginnende schimmelnagels kunnen worden behandeld met een middel dat je op de nagel aanbrengt. Middelen als Nailner kunnen bij milde gevallen effectief zijn. De uitwendig aangebrachte middelen om schimmel te bestrijden worden ook wel preventief gebruikt. Uitwendige middelen om kalknagels te bestrijden kun je kopen bij de drogist of apotheek.

    Lokale behandeling heeft twee nadelen. Ten eerste bestaat er een kans dat je bij het aanbrengen van het middel een stukje mist. Daardoor is de behandeling minder effectief.

    Het andere nadeel is een stuk groter: lokaal aangebrachte middelen werken aan de oppervlakte van de nagel. Vaak slagen deze middelen er onvoldoende is helemaal in de nagel door te dringen. De grootste haard van de schimmel die je nagels aantast blijft daardoor onbehandeld.

    Laserbehandeling tegen kalk- en schimmelnagels

    Sommige patiënten kiezen ervoor om de kalknagel of schimmelnagel bestrijden met een laserbehandeling. Dit is een relatief nieuwe behandeling die is overgewaaid uit de VS. Ook na een laserbehandeling moet je gebruik maken van een in- of uitwendig medicijn tegen schimmel. De effectiviteit van een laserbehandeling tegen schimmelnagels is wetenschappelijk niet bewezen.

    Inwendige behandeling van kalknagels

    Als de kalknagel al verder gevorderd is, bevindt de meeste schimmel zich onder de nagel, waar het onbereikbaar kan zijn voor deze geneesmiddelen. In deze gevallen kan een oraal schimmelmedicijn uitkomst bieden.

    Effectieve geneesmiddelen tegen kalknagels of schimmelnagels bestrijden de schimmel die het probleem veroorzaakt. Deze middelen noemen we antimycotica.

    Antimycotica zijn erg effectief in het bestrijden van de schimmel die het probleem veroorzaakt. De nagel zelf laten ze echter ongemoeid, deze moet zichzelf herstellen. Het is belangrijk dat je beseft dat nagels erg langzaam groeien. Zelfs als de nagel helemaal schimmelvrij is, ziet hij er nog steeds aangetast uit. Daardoor kan het lange tijd duren voordat je effect ziet. Het bestrijden van je kalknagel is dus een zaak van de lange adem.

    Lamisil

    Lamisil is een medicijn tegen kalknagels of schimmelnagels in tabletvorm. De werkzame stof in dit geneesmiddel is Terbinafine, dat de aanmaak van Ergosterol binnen de schimmelcellen remt. Ergosterol is essentieel voor de overleving van schimmelcellen. Lamisil zorgt ervoor dat schimmelcellen zich niet kunnen verspreiden en afsterven.

    Door het innemen van een tablet per dag wordt de werkzame stof in Lamisil door het hele lichaam verspreidt. Hierdoor werkt het gegarandeerd in het gehele gebied waar schimmel zich heeft genesteld.

    Behalve tegen kalk- of schimmelnagels en voetschimmel kan Lamisil ook worden gebruikt ter bestrijding van Candida-infecties.

    Terbinafine

    Ook het middel Terbinafine is erg effectief tegen schimmelinfecties. Terbinafine is, behalve de merknaam, ook de werkzame stof in dit middel. Dankzij deze werkzame stof kunnen de schimmelcellen geen ergosterol meer aanmaken. Door deze voor de schimmel essentiële stof weg te nemen voorkom je de verdere verspreiding van schimmelcellen over de voeten en onder de nagel. Bestaande schimmelcellen sterven af.

    in Kalknagels
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart