Terbinafine-tabletten tegen kalknagels: hoe werkt het?


In dit artikel

  In een vochtige en vieze omgeving is het lichaam – en dan met name de huid rondom de voeten en de nagels – gevoelig voor schimmelinfecties. Veel mensen hebben hiermee te maken, maar toch is het vaak iets waar men zich voor schaamt. Terbinafine is een geneesmiddel dat schimmelinfecties behandelt.

  Nagels - Unsplash

  Schimmelinfecties of een kalknagel verwijderen is vaak een lang proces dat enkele weken kan duren. Geduld is dus een schone zaak. Gelukkig kom je met Terbinafine een heel eind om de infectie te bestrijden. Het is een makkelijk te gebruiken medicijn dat verkrijgbaar is bij de apotheek. 

  Wat is Terbinafine?

  Terbinafine is een geneesmiddel dat schimmel- en gistinfecties van de nagels en huid behandelt. De werkzame stof in het geneesmiddel heeft dezelfde naam – namelijk terbinafine. Het middel Terbinafine is geschikt tegen schimmelinfecties en dus ook tegen kalknagels. De werkzame stof terbinafine zorgt ervoor dat schimmelcellen in het lichaam geen ergosterol meer kunnen aanmaken. Ergosterol is belangrijk voor schimmels om zich te kunnen verspreiden. Terbinafine voorkomt dat schimmels zich kunnen verspreiden en zorgt ervoor dat ze afsterven. 

  Waarvoor kun je Terbinafine gebruiken? 

  Terbinafine helpt schimmelinfecties te behandelen. Dit kunnen verschillende soorten van schimmel- en gistinfecties zijn: kalknagels, voetschimmel, zwemmerseczeem en schimmel tussen de tenen. Het is belangrijk om voetschimmel en zwemmerseczeem snel te behandelen. Deze schimmels kunnen namelijk overgaan naar de nagel en vervolgens een kalknagel veroorzaken.

  Schimmels op de huid

  Van nature leven er een aantal schimmels en gisten op je huid – daar kunnen we niks aan doen. Het is alleen niet goed als deze in overvloed aanwezig zijn. 

  Bepaalde factoren kunnen zorgen voor zo’n overvloed. Je kunt hierbij denken aan een slechte gezondheid en een zwak immuunsysteem, maar ook aan stress, slaaptekort, diabetes en een slechte bloedsomloop.

  Een kalknagel is te herkennen aan een aantal symptomen, waaronder het verkleuren van de nagel naar wit, bruin of geel, jeuk aan je voeten of tenen, het gevoelig worden van je nagels en het broos worden van je nagels. Door een kalknagels kunnen de nagels gemakkelijk afbrokkelen en breken.

  Hoe moet je Terbinafine gebruiken?

  Schimmelcellen in het lichaam hebben ergosterol nodig om te blijven leven en zich voort te planten. Zonder ergosterol kunnen de cellen zich niet vermenigvuldigen. Je immuunsysteem breekt de cellen daardoor sneller af. De schimmelinfectie verdwijnt hierna – dankzij Terbinafine.

  Terbinafine innemen is het makkelijkst in tabletvorm. Dit is simpelweg het meest effectief. Door het slikken van een tablet verspreidt de stof zich door het hele lichaam. De stof behandelt vervolgens elk lichaamsdeel dat wordt beïnvloed door de schimmel. 

  Neem één tablet per dag en slik de tabletten geheel door met water. Dit mag eventueel tijdens het eten. Lees voor gebruik van Terbinafine tabletten goed de bijsluiter.

  Hoe lang je de Terbinafine-tabletten moet gebruiken, is afhankelijk van de ernst van de schimmel.

  Bijwerkingen

  Terbinafine-tabletten kunnen zorgen voor een paar bijwerkingen – voornamelijk wanneer je de aanbevolen dosis overschrijdt. Bijwerkingen zijn onder andere: 

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Weinig smaak
  • Diarree
  • Uitslag
  • Jeuk
  • Zwellingen
  • Gewrichtspijn

  Raadpleeg bij aanhoudende bijwerkingen je arts. 

  Zalf

  Terbinafine bestaat ook in een zalfvorm, maar daarmee kun je plekken vergeten in te smeren, waardoor de schimmel niet helemaal weggaat.

  Hoe kun je kalknagels nog meer behandelen?

  Kalknagels zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar kunnen wel pijnlijk, besmettelijk en heel vervelend zijn. We begrijpen het dus goed wanneer je hier zo snel mogelijk vanaf wilt komen.

  Je kunt een kalknagel op meerdere manieren behandelen. Terbinafine-tabletten zijn een manier, maar ook Lamisil is een geneesmiddel waarin terbinafine als werkzame stof is verwerkt.

  Heb jij last van een beginnende kalknagel die nog niet diep is binnengedrongen in de nagel? Dan kan het helpen om de nagel met oppervlakkige geneesmiddelen te behandelen, zoals een kalknagelpen. Dit middel is gewóón verkrijgbaar bij de drogisterij en daardoor erg toegankelijk en makkelijk te gebruiken. Je kunt de pen aanbrengen op de nagel.

  De behandeling met een kalknagelpen heeft het nadeel dat je een stukje kan missen, waardoor het minder effectief is dan een middel dat van binnenuit werkt. De pen kan soms ook niet helemaal doordringen tot de kern van de schimmel, waardoor de schimmel onaangetast blijft en niet weggaat. 

  Laserbehandelingen tegen kalknagels waaien momenteel over vanuit de Verenigde Staten. Het is alleen nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit echt helpt.

  Hoe voorkom je kalknagels en schimmelinfecties?

  Het liefst wil je natuurlijk helemaal geen Terbinafine-tabletten gebruiken. Het is daarom het beste om schimmelinfecties zo goed mogelijk te voorkomen. Dit doe je allereerst door goed voor je voeten te zorgen. Schimmels zijn dol op vochtige en warme plekken. Droog na het douchen altijd goed je voeten af, draag altijd slippers in een publieke vochtige ruimte, zoals een zwembad of douches van je sportvereniging, en draag altijd schone sokken. Sokken met veel zweet zijn een heerlijke broedplaats voor schimmels. 

  Het is daarnaast belangrijk om een goede algemene gezondheid te hebben. Met een lage weerstand ben je tenslotte gevoeliger voor schimmels en kalknagels. 

  Waar kun je Terbinafine kopen?

  Terbinafine-tabletten kun je op recept krijgen bij de apotheek. Lees hier meer over Terbinafine-kopen zonder recept – met uitsluitend een online consult.

  in Kalknagels
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart