Lamisil-tabletten voor kalknagels: hoe werkt het?


In dit artikel

  Een teennagel die verkleurt en een beetje los komt te zitten? Dat klinkt als een kalknagel. Dit doet vaak geen pijn, maar het is toch een schimmelinfectie en niet erg prettig. Het kan je erg onzeker maken. Kalknagels behandelen gaat makkelijk, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Eén van de middelen om kalknagels mee te bestrijden, is Lamisil.

  Nagels - Unsplash

  Het verhelpen van een kalknagel is een lang proces dat enkele weken tot zelfs maanden kan duren. Je hebt verschillende middeltjes en methodes om het te bestrijden. Lamisil gebruik je in tabletvorm, waarbij het de schimmel van binnenuit verhelpt.

  Wat is Lamisil?

  Lamisil is een medicijn met als werkzame stof terbinafine. Terbinafine bestrijdt schimmels en gisten. Je kunt Lamisil-tabletten met 250 milligram terbinafine kopen via onder meer Apotheek Online.

  Hoe kom ik aan schimmels?

  Je hebt van nature schimmels op je huid. Het is een overvloed aan deze schimmels die problemen veroorzaakt. Dit kan gebeuren doordat je lichaam niet in balans is. Verschillende factoren kunnen deze onbalans veroorzaken. Voorbeelden zijn stress, een slecht immuunsysteem, een slaaptekort, diabetes of een slechte bloedsomloop. Op die momenten ontstaan schadelijke schimmelinfecties, waaronder kalknagels.

  Waaraan kan ik een een kalknagel herkennen?

  Je kunt een schimmelnagel of kalknagel herkennen aan een aantal symptomen:

  • Jeukende voeten en jeukende tenen;
  • Huidschimmel;
  • Nagels die afbrokkelen of snel breken;
  • Verkleuring van de teen- of vingernagels naar bruin, geel of wit.

  Waarvoor kun je Lamisil gebruiken?

  Je kunt Lamisil gebruiken om schimmelinfecties op de huid of nagels tegen te gaan. Denk hierbij aan infecties, zoals kalknagels, voetschimmel, zwemmerseczeem en schimmel aan de tenen. 

  Schimmels van een kalknagel kunnen zich uitbreiden en zo voetschimmel veroorzaken, maar dit kan ook andersom. 

  Hoe werkt Lamisil?

  De werkzame stof in Lamisil is terbinafine. Deze stof zorgt ervoor dat schimmelcellen in het lichaam geen ergosterol meer kunnen aanmaken. Ergosterol is belangrijk voor schimmels om zich in het lichaam te kunnen verspreiden en in leven te blijven. Terbinafine voorkomt dus deze verspreiding en zorgt ervoor dat ze afsterven. Het immuunsysteem kan de schimmelcellen met behulp van terbinafine vernietigen. 

  Lamisil is daarmee te gebruiken voor de behandeling van voetschimmel, kalknagels en zwemmerseczeem.

  Hoe moet je Lamisil gebruiken?

  De Lamisil-tabletten zijn het meest handig en doeltreffend om te gebruiken. Het medicijn komt via tabletten in het bloed terecht. Het komt zo snel bij het gebied dat behandeld moet worden. 

  Je kunt het middel echter ook sprayen of smeren – als een zalf. Het nadeel is echter dat je op deze manier altijd per ongeluk een stukje huid of nagel kunt vergeten, waardoor de schimmel toch blijft hangen.

  Lamisil-tabletten moet je eenmaal per dag innemen voor het gewenste resultaat. Je moet dit minimaal twee weken tot zes maanden volhouden – afhankelijk van hoe heftig de schimmelinfectie is en of je zelf verschil ziet. Neem de Lamisil-tablets in met water en kauw er niet op. Overschrijd nooit zomaar de aanbevolen dosering.

  Heeft Lamasil bijwerkingen?

  Het gebruik van Lamisil-tabletten kan verschillende bijwerkingen geven, waaronder:

  • Hoofdpijn
  • Jeuk
  • Uitslag
  • Spierpijn
  • Verminderde smaak
  • Zwellingen
  • Diarree
  • Een vermoeid gevoel
  • Gewrichtspijn 
  • Duizeligheid. 

  Heb je last van aanhoudende bijwerkingen? Raadpleeg dan je arts voordat je het medicijn verder gebruikt. 

  Wat zijn andere manieren om schimmelinfecties te bestrijden?

  Heb je slechts een béétje last van een kalknagel? Dan kun je er voor kiezen om de nagel uit te laten groeien en steeds af te knippen of te vijlen. Dit is echter wel een langzaam proces – en het vervelende van schimmels als deze is dat ze besmettelijk zijn. Woon je met anderen in één huis of sport je op een reguliere basis? Dan is het fijn om de kalknagel zo snel en effectief mogelijk aan te pakken.

  Een beginnende kalknagel kun je te lijf gaan met een kalknagelpen. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij en makkelijk te gebruiken. Je brengt dit aan op de nagel totdat de infectie verdwijnt. Dit middel werkt wel oppervlakkig. Het helpt niet wanneer de schimmel al dieper is binnengedrongen in de huid of nagel. 

  Is de schimmelinfectie al heftiger? Dan kun je beter gebruik maken van tabletten, zoals Lamisil- of Terbinafine-tabletten die de schimmel van binnenuit aanpakken.

  We zien tenslotte ook laserbehandelingen tegen kalknagels overwaaien uit de Verenigde Staten. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen of deze behandeling ook goed werkt.

  Hoe kun je schimmelinfecties voorkomen?

  Schimmels zijn dol op vocht en warmte. Ze doen het dus erg goed in de badkamer, zwembaden en douches van sportverenigingen. Zorg er altijd voor dat je goed je voeten schoonmaakt en droog maakt. Schimmels maken dan geen schijn van kans. 

  Je kunt, op openbare, natte en warme plekken, het beste slippers dragen om te voorkomen dat je schimmels van iemand anders overneemt. Het is daarnaast belangrijk om goed voor je voeten en je nagels te zorgen. Draag goede sokken en schoenen die goed zitten en werk aan een goede algemene gezondheid om schimmelinfecties te voorkomen.

  Waar kun je Lamisil kopen?

  Lamisil-tabletten zijn te koop bij de apotheek – op recept van de huisarts. Lees hier meer als je Lamisil-tabletten wilt kopen zónder een recept.

  in Kalknagels
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart