Last van een schimmelnagel? Zo moet je kalknagels behandelen!


In dit artikel

    Een teennagel die langzaam verkleurt en een beetje los komt te zitten? Dan heb je waarschijnlijk last van kalknagel. Hoewel het vaak weinig of geen pijn doet, is het niet prettig en ziet het er niet mooi uit. Kalknagels behandelen gaat best makkelijk, maar je hebt er wel een beetje geduld voor nodig.

    Nagels - Unsplash

    Een kalknagel verwijderen is een lang proces dat enkele weken tot zelfs maanden kan duren. Je hebt verschillende middeltjes en methodes om kalknagels te bestrijden, maar geduld is een schone zaak.

    Wat is een kalknagel precies?

    Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een schimmelinfectie van een of meerdere nagels van je handen en/of voeten. Heel soms is een kalknagel een beetje pijnlijk, maar merendeels van de tijd valt dit mee.  Meestal zijn teennagels de klos. Je teennagels worden namelijk vaker blootgesteld aan warme vochtige plekken. Bovendien maken niet alle mensen hun voeten goed droog na het douchen.

    Hoe krijg ik kalknagels?

    Je kunt een kalknagel krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen met een schimmelinfectie. Schimmels zitten namelijk bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. De schimmels die kalknagel veroorzaken, zijn besmettelijk. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie.

    Hoe moet ik een kalknagel behandelen?

    Er bestaan verschillende manieren om een kalknagel te verwijderen. Een makkelijke, maar langzame manier is door de kalknagel uit te laten groeien en langzaamaan te verwijderen. Het is niet nodig om de kalknagel helemaal te verwijderen. Soms laat de nagel vanzelf een stukje of helemaal los. Dit kan geen kwaad. Heb je last van de loszittende nagel met het dragen van sokken en schoenen? Plak er dan een pleister overheen.

    Bewerk de kalknagels met een vijl, zodat het steeds een stukje minder wordt, of knip de nagel af zodra deze is gegroeid. Bezoek een pedicure om je voeten en nagels even in de watten te leggen. Stoor je je aan de kalknagel? Gooi er dan een mooie nagellak overheen.

    Wil je de kalknagels effectief verwijderen? Ga dan naar de huisarts voor een behandeladvies óf naar de drogist voor een anti-schimmelmiddel. Je kunt middeltjes vinden in de vorm van vloeistof die je aanbrengt op de nagel of tabletvorm. 

    Gaat je kalknagel verwijderen niet snel genoeg of kom je er niet vanaf? Trek danaan de bel bij een dermatoloog om te kijken of er een achterliggende oorzaak is.

    Wat is het beste middel tegen kalknagels?

    Ben jij op zoek naar een middel tegen kalknagels? Dan heb je verschillende medicijnen om uit te kiezen. 

    Lamisil is een optie. Dit zijn pillen tegen kalknagels. De werkzame stof in dit middel is terbinafine. Deze stof remt de aanmaak van ergosterol binnen schimmelcellen. Ergosterol zorgt er namelijk voor dat schimmelcellen overleven. Lamisil gaat dit tegen en zorgt ervoor dat schimmelcellen niet verspreiden en afsterven. Je neemt Lamisil in tabletvorm in. 

    Ook het medicijn terbinafine is effectief tegen schimmelinfectie. Terbinafine is de merknaam, maar ook de werkzame stof in dit middel. De bestaande schimmelcellen sterven hierdoor af en worden niet verder verspreid.

    Helpt azijn tegen kalknagels?

    Ga je de strijd met kalknagels liever aan op een natuurlijke manier? Probeer een kalknagel te behandelen met azijn. Azijn heeft zure bestanddelen en is daarom een goede oplossing tegen schimmelnagels. De schimmel die kalknagels veroorzaakt, kan namelijk niet leven in een zuur milieu.

    Maak hiervoor een voetenbad met azijn klaar. Vul het desnoods deels met lekker warm water, zodat je er ook nog van kunt genieten. Week je voet (of hand) elke dag een aantal minuten in het badje met azijn. Dit hoeft geen speciale azijn te zijn: een gewone azijn voldoet aan alle eisen. Je moet dit wel een tijdje volhouden: het is een tactiek waar geduld voor vereist is.

    Geen tijd om je voeten of handen te weken? Dep twee keer per dag een watje doorweekt met azijn op de besmette nagel. Het schijnt dat Vicks ook helpt.

    Kan ik een kalknagel laseren?

    Een laserbehandeling tegen kalknagels is een relatief nieuwe behandeling die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Sommige mensen kiezen voor deze rigoureuzere aanpak om een kalknagel te bestrijden. Klein nadeel: na een laserbehandeling moet je nog steeds gebruik maken van een inwendig of uitwendig medicijn tegen kalknagel. De effecten van een laserbehandeling tegen zo’n schimmelinfectie is nog niet bewezen.

    Hoe voorkom ik kalknagels?

    Wil je graag schimmelnagels voorkomen, zodat je niet hoeft te dealen met gekke behandelingen? Gebruik dan deze tips om kalknagels te voorkomen.

    Droog je handen en voeten na het wassen

    Het is erg belangrijk om je voeten en handen goed af te drogen na het wassen – ook tussen je tenen en vingers. Spoel je handen en voeten ook goed af, zodat er geen zeepresten achterblijven. 

    Draag schone sokken

    Draag iedere dag schone sokken en zorg voor goed geventileerde schoenen die je voeten niet verdrukken. Je voeten zijn gevoelig – zorg goed voor ze. 

    Draag slippers

    Vocht en warmte geven schimmels de kans zich in de huid en onder de nagels te nestelen. Draag dus slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in sportscholen, doucheruimtes en zwembaden.

    Hou nagels goed bij

    Hou de verzorging van je nagels goed bij. Was je voeten goed, knip je nagels met regelmaat en laat ze niet te lang groeien. Nagels die beschadigd zijn, raken namelijk makkelijker geïnfecteerd met schimmels. Pas dus ook op voor beschadiging door krap zittende schoenen en sokken.

    in Kalknagels
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart