Last van beginnend kaal worden? Dit moet je weten over kaalheid!


In dit artikel

    ‘Ik word kaal.’ Een zin die niet veel mensen niet bepaald vrolijk uitspreken. Veel mensen zien kaalheid als iets héél vervelends. Toch is het iets waar veel mensen in hun leven mee te maken krijgen – en helemaal niets vreemds. Begin jij kaal te worden? Dan moet je dit erover weten.

    Kaal - Unsplash

    Laten we voorop stellen dat kaal worden, in de meeste gevallen, géén ziekte is. Het is normaal bij het ouder worden. Het komt veel voor en hoewel het soms nog steeds een taboe lijkt, is het niet iets om je voor te schamen. Het is tenslotte niet raar om haren te verliezen. Iedereen verliest namelijk zo’n 505 tot 1.200 haren per dag.

    Kaalheid gaat meestal heel geleidelijk. Langzaam word je steeds een beetje kaler. Dit is een proces van jaren. Kale plekken worden langzaam groter en gaan niet meer weg. Op de plekken die kaal worden, komen soms eerste dunne korte haartjes. Pas later worden de plekken echt helemaal kaal.

    Wat is kaalheid?

    De meest bekende vorm van kaalheid is alopecia androgenetica. Heb je hier last van? Dan verlies je haren volgens een bepaalde patroon. Dit kun je zien als zogenoemde mannelijke kaalheid, waarbij vooral erfelijkheid een grote rol speelt. 

    De naam is wat verwarrend, aangezien deze vorm van kaalheid ook bij vrouwen voorkomt, maar mannen hebben hier wel vaker mee te maken.

    Waardoor worden mensen kaal?

    Allereerst speelt aanleg een grote rol bij kaal worden. Komt kaalheid in je familie voor? Dan is de kans gewoon groot dat jij daar ook mee te maken krijgt.

    Daarnaast heeft kaal worden te maken met overgevoeligheid voor hormonen. Haren groeien uit haarzakjes. Bij kaalheid zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen, vooral testosteron.

    Komt kaalheid bij mannen vaker voor?

    In Nederland krijgt naar schatting ruim zeventig procent van de mannen vroeg of laat te maken met alopecia androgenetica. Bij vrouwen is dat zo’n veertig procent.

    Dus ja – helaas krijgen mannen inderdaad vaker te maken met kaalheid dan vrouwen. Maar waarom worden mannen vaker kaal? 

    Het feit dat mannen vaker te maken krijgen met kaalheid, heeft te maken met overgevoeligheid voor hormonen. Haren groeien, zoals je waarschijnlijk wel weet, uit haarzakjes, maar deze zijn overgevoelig voor mannelijke hormonen – vooral testosteron. Doordat de haarzakjes zó gevoelig zijn voor deze hormonen, verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk. 

    Een teveel aan mannelijke hormonen kan eveneens zorgen voor kaalheid. Vaak hebben mannen die gebruik maken van anabole steroïden, bijvoorbeeld bij bodybuilding, ook last van kaalheid.

    Hoe ontstaat kaalheid bij vrouwen?

    Hoewel kaalheid vaker voorkomt bij mannen, kun je als vrouw ook te maken krijgen met kaal worden. Deze kaalheid is vaak anders. Waar het haar bij mannen vaak op specifieke plekken uitvalt, bijvoorbeeld op de kruin, wordt het haar bij vrouwen meestal een stuk dunner en valt het haar meer verspreid over het hoofd uit.

    Bij vrouwen begint kaalheid vaak tijdens of na de overgang, maar het kan ook al op tienerleeftijd beginnen. Net zoals bij mannen ligt de oorzaak vaak bij een overgevoeligheid voor hormonen, teveel mannelijke hormonen of erfelijkheid. Heb je een vader, broer of moeder die te maken heeft met kaalheid? Dan is de kans groot dat jij hier ook last van krijgt.

    Naast deze oorzaken kunnen ook bepaalde medicijnen tegen borstkanker zorgen voor haaruitval.

    Hoeveel mensen hebben te maken met (vroegtijdig) kaal worden?

    Haaruitval en kaalheid treft ongeveer zeventig procent van de mannen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je kaal wordt. 

    Kaal worden is vaak geen pretje, maar helemaal niet als je jong bent. Ongeveer 25 procent van de gevallen heeft al last van kaalheid voordat ze de dertig zijn gepasseerd. Kaal worden op je twintigste is geen fijn vooruitzicht, maar ook dit gebeurt soms. De mate van kaalheid varieert dan ontzettend – van dunner worden rond de kruin of inhammen tot een volledig kaal hoofd. 

    Word je kaal van een pet dragen?

    Wees gerust: kaal worden door een pet te dragen, kan niet. Het is nooit aangetoond dat dit invloed heeft op je kaalheid, dus hier kun je gewoon mee doorgaan als je daar bang voor was. 

    Wél kan een hoofddeksel, zoals een pet, muts of koptelefoon, je haar beschadigen – zeker wanneer dit hoofddeksel strak om je hoofd zit. Dit zorgt er namelijk mogelijk voor dat je meer haarverlies krijgt, omdat het beschadigde haar uitvalt. Probeer het dragen van té strakke hoofddeksels dus te vermijden, maar wees niet bang dat je kaal wordt door het dragen van een pet.

    Zijn er nog andere oorzaken van kaalheid?

    Er bestaan verschillende ziektes die haaruitval kunnen veroorzaken. De aard van deze haarziektes is anders per persoon en per ziekte, maar het verloop is meestal hetzelfde: de ziektes verstoren het natuurlijke haargroeiproces, waardoor haarzakjes ontregeld raken en er haaruitval ontstaat. Soms is die haaruitval tijdelijk, soms is het blijvend. De meest voorkomende haarziekten zijn alopecia areata, alopecia diffusa, tractie alopecia en trichotillomanie

    Haaruitval en kaalheid kunnen verschillende en complexe oorzaken hebben. Weet je niet zeker of jouw haaruitval een erfelijke oorzaak heeft? Dan kunnen artsen vaststellen of dit wel of niet het geval is.

    in Haaruitval
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart