Impotentie: dit moet je erover weten


Impotentie - Unsplash

In dit artikel

    Bijna alle mannen hebben af en toe last van een weigerende erectie – en dat geeft weinig problemen. Maar wat als het een langdurig probleem is? Vijf procent van mannen tussen de twintig en veertig en veertien procent van mannen tussen de veertig en zeventig in Nederland hebben last van een erectiestoornis, oftewel impotentie. 

    We spreken van erectiestoornis als je geen toereikende erectie voor geslachtsgemeenschap kunt behouden. Wanneer dit vaak of altijd gebeurt, voor een langere periode, spreken we van erectiestoornis of impotentie. We maken onderscheid tussen blijvende impotentie en tijdelijke impotentie.

    Wat zijn de oorzaken van erectiestoornis?

    Mannen krijgen een erectie wanneer bloed naar de penis stroomt en daar wordt vastgehouden. Fysiek gezien spelen de bloedvaten dus een grote rol in het krijgen van erecties. Als er een probleem is met de bloedtoevoer naar de penis, kun je geen erectie krijgen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van erectiestoornis bij oudere mannen, waarbij het lichamelijk niet mogelijk is om een erectie te krijgen en te behouden.

    Bij fysieke oorzaken kan het zijn dat de ader die bloed naar de penis voert het bloed té snel uit de penis laat stromen. Het kan echter ook aderverkalking, diabetes of problemen met het zenuwstelsel komen. Tijdelijke impotentie door medicijngebruik of genotsmiddelen komt eveneens regelmatig voor.

    Bij sommige mannen is het lichamelijk mogelijk een erectie te krijgen, maar is er toch sprake van erectiestoornis. De oorzaak is dan psychologisch. Dit kan komen door een gebrek aan goede communicatie met je partner, hoewel ook verschillende voorkeuren in bed kunnen leiden tot spanning en nervositeit. 

    Andere psychologische oorzaken van erectiestoornis zijn depressie, oververmoeidheid, afwijzing, stress en seksueel misbruik.

    Hoe weet je of je een erectiestoornis hebt?

    Heb je vaak moeite met het krijgen van een erectie? Er zijn een aantal impotentietests op het internet, waar je door middel van een enquête een resultaat krijgt. Zo krijg je een goede eerste indicatie van een eventuele erectiestoornis.

    Als je volgens de impotentietest een erectiestoornis hebt, is het tijd voor een afspraak met de huisarts. De dokter voert dan eerst een bloed- en urinetest uit. Daarmee sluit hij of zij verborgen ziektes uit die mogelijk tot erectiestoornis kunnen leiden. 

    Daarna probeert de dokter te onderzoeken of je erectiestoornis van fysieke of psychologische aard is. Dit wordt gedaan door middel van uitsluitsel. Krijg je bijvoorbeeld ’s nachts wel gewoon een erectie – mannen krijgen normaalgesproken vijf erecties per nacht – óf heb je een erectiestoornis, maar wel een ochtenderectie? Dan heeft je impotentie waarschijnlijk een psychologische oorzaak.

    Ook kan de dokter een stof in de basis van je penis injecteren om te kijken of je een erectie krijgt. Krijg je een erectie? Dan is de oorzaak eveneens psychologisch. Krijg je geen erectie, terwijl de ingespoten stof je er wél een zou moeten geven? Dan is de oorzaak waarschijnlijk lichamelijk.

    Is impotentie te behandelen?

    Impotentie kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Er zijn, afhankelijk van de situatie, verschillende behandelingen mogelijk. Het soort behandeling hangt af van het feit of de oorzaak mentaal of lichamelijk is. Gelukkig bieden erectiestoornisbehandelingen goede resultaten.

    Behandelingen bij een mentale erectiestoornis

    Gezonder eten, minder stress, minder genotsmiddelen en meer sporten zijn veranderingen in leefwijze die een verschil kunnen maken. Praten over je erectiestoornis helpt ook – of het nu online in een erectiestoornisforum of tijdens sessies bij een psycholoog is. 

    Alternatieve behandelingen, zoals aromatherapie en accupunctuur, kunnen ook helpen.

    Behandelingen bij lichamelijke erectiestoornis

    De dokter kan je eveneens behandelen met medicijnen. Vaak zijn dit pillen als Viagra of andere merken die je een langdurige, stevigere erectie geven. Dit is voor tachtig procent van de mannen een oplossing voor hun erectieprobleem. Een soortgelijk medicijn kan ook geïnjecteerd of zelfs geïmplanteerd worden. 

    Een chirurgische ingreep, waarbij de bloedvaten naar de penis gereconstrueerd worden, is een andere mogelijkheid. Voor blijvende impotentie zijn er protheses die worden aangemeten met een operatie. De penis kan dan worden opgepompt wanneer een erectie gewenst is.

    Hoe doe ik iets aan mijn erectieprobleem?

    Het belangrijkste is dat je niet met je erectiestoornis blijft zitten. Het kan voor veel mannen een moeilijk onderwerp zijn om over te praten, maar gesprekken helpen echt. Dit kan bijvoorbeeld op een forum online of via een plaatselijke praatgroep voor mannen. Een gesprek met de dokter, om een eventuele behandeling te bespreken, is een aanbeveling.

    in Erectiestoornis
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart