Impotentie bij mannen veelvoorkomend probleem


In dit artikel

  Mannen kunnen kampen met impotentie (erectieproblemen). Een zeer onprettige aandoening waarbij de penis onvoldoende (lang) hard wordt tijdens de geslachtsgemeenschap. Dit komt doordat de bloedvaten in de wanden van de penis vernauwen en onvoldoende bloed laten doorstromen. 
  Impotentie komt vaak voor bij jonge mannen. 

  impotentie mannen

  Vaak veroorzaakt door stress en andere mentale factoren. Zo kan een nieuwe liefdesrelatie druk zetten, maar ook een seksueel trauma en prestatiedrang voelen, zijn boosdoeners. 

  Verder kunnen enkele aandoeningen de kans op erectieproblemen verhogen: diabetes, te hoge bloeddruk en te veel cholesterol. Alcohol en drugs verergeren de problemen. 

  Naast jonge mannen, kampen ook oudere mannen (50+) met erectieproblemen. Dit is als gevolg van ouderdom. In Nederland hebben zowat 14 procent van de mannen ouder dan 18 jaar erectieproblemen. 

  Uit onderzoek van Deense en Franse artsen blijkt dat nu ook ibuprofen, impotentie kan veroorzaken bij langdurig gebruik. Ibuprofen is een pijnstiller en ontstekingsremmer gebruikt bij hoofdpijn, spierpijn, jicht, artrose, ontstekingen van gewrichten… Verkrijgbaar in verschillende dosissen.

  Ibuprofen beïnvloedt de aanmaak van testosteron. Jonge mannen (van 18 tot 35 jaar) maken tot een kwart minder testosteron aan bij een inname van 1200 mg ibuprofen per dag (2 innamemomenten). 

  De onderzochte mannen kregen hypogonadisme na 6 weken. Een tekort aan testosteron, veroorzaakt door het minder goed functioneren van de gonaden (geslachtsklieren). Doorgaans komt deze aandoening enkel voor bij bejaarde mannen of kettingrokers. 

  Een verminderd testosteron leidt tot vermoeidheid, afname van de spieren en erectiestoornissen. 

  Verder veroorzaakt ibuprofen ook een verminderde afgifte van prostaglandine. Dit is een hormoonachtige stof die de bloedvaten van de penis tijdens een erectie verwijdt. 

  Bij een tekort aan deze stof, zullen de bloedvaten nauwer zijn en kan er bijgevolg minder bloed door de zwellichamen stromen. De penis wordt niet hard genoeg of kan de hardheid onvoldoende lang aanhouden. 

  De testosteron verminderde tijdelijk bij de testpersonen. Onderzoekers vrezen dat de gevolgen bij langdurig gebruik van ibuprofen permanent kunnen zijn. 

  David Møbjerg Kristensen, onderzoeker aan de universiteit van Kopenhagen, maakt zich verder zorgen over de vruchtbaarheid van mannen die ibuprofen langdurig gebruiken. Het is mogelijk dat ook deze wordt aangetast. Wees dus uiterst voorzichtig met langdurig gebruik van ibuprofen en denk aan de mogelijke bijkomende risico’s.

  Om erectieproblemen te behandelen, probeert  u in eerste instantie de uitlokkende factoren (stress, prestatiedrang, relatieproblemen…) aan te pakken. Indien dit onvoldoende helpt, kan u uw arts vragen om medicatie voor te schrijven. 

  Zo kan u Caverject innemen om de bloedvaten van de penis tijdens een erectie meer te openen. Weet dat dit middel enkel helpt als u seksueel opgewonden bent.  Lees de bijsluiter voordat u dit middel gebruikt.

  in Erectiestoornis
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart