Dunner haar: wat zijn de oorzaken en oplossingen?


In dit artikel

  Vol haar kan bij sommige personen in de loop der jaren afnemen: het wordt dunner. Ligt dat aan de gezondheid en mijn voeding? Heeft iedereen dit? Betekent dit dat ik ook kaal ga worden? Veel vragen waar je graag antwoord op wil hebben. In dit artikel gaan we kort in op de oorzaken en oplossingen van het krijgen van dunner haar.

  Haar - Unsplash

  We verliezen allemaal een behoorlijk aantal haren: wel 50 tot ongeveer 120 per dag. Dit lijkt misschien veel, maar het is niets om je zorgen over te maken. Pas wanneer er sprake is van het verliezen van meer dan 120 haren per dag, is er sprake van véél haaruitval. Als deze hoeveelheid haaruitval door blijft zetten, wordt dit binnen enkele maanden ook zichtbaar. 

  Wat zijn de oorzaken van dunner haar?

  Dunner wordend haar kan komen door onder meer stress, koorts, een operatie of het gebruik van medicijnen. Het begint met het uitvallen van meerdere haren tegelijkertijd. Dit leidt dan nog niet tot kale plekken, maar laat soms wel een hoopje haar achter op je kussen.

  Het is in veel gevallen lastig te achterhalen waarom er in een keer zoveel haren uitvallen. Heel dun haar kan namelijk ook tijdelijk zijn en snel terug groeien. 

  Een aantal oorzaken kunnen invloed hebben op de grote hoeveelheid haaruitval. Deze oorzaken staan los van aanleg in de genen. We sommen ze hieronder voor je op.

  Voeding

  Allereerst kan voeding een grote rol spelen in het ontstaan van dun en weinig haar. Denk hierbij aan een ijzertekort in voeding. 

  Specifieke medicijnen

  Medicijnen als bloedverdunners, interferonen, tretinoïnes en lithiumzouten kunnen eveneens een oorzaak van dun haar zijn.

  Ziektes

  Sommige ziektes zorgen voor het uitvallen van (extreem veel) haar. Voorbeelden zijn kanker (chemotherapie zorgt voor veel verlies van de haren in een korte tijd), een schildklierziekte en extreem afvallen (anorexia nervosa), maar ook koorts en bloedarmoede.

  Stress

  Stress is een algemene boosdoener en speelt ook een grote factor in het verliezen en het dunner laten worden van haar. Een verhuizing, huwelijk, geboorte of een operatie kan al een stressfactor zijn die invloed uitoefent op het uitvallen van haar. 

  Wat te doen tegen dunner haar?

  Iedereen heeft andere ervaringen bij dunner wordend haar. De oorzaak is dan ook voor iedereen anders. Belangrijker: wat kun je doen tegen dun haar?

  Ondanks dat er veel haaruitvalproducten te koop zijn, is het niet wetenschappelijk bewezen dat deze ook werken. Voor de ene persoon werkt iets wel, dus uitproberen kan nooit kwaad. Maar de basis is een gezonde levensstijl: de cliché. Veel bewegen, een gezonde voeding, genoeg ontspanning: ze zorgen allen voor een goede weerstand en gaan stress tegen.

  Zoals hierboven kort benoemd, is ijzer een belangrijk element in je voeding. Het eten van veel producten met ijzer wordt daarom aangeraden voor iedereen die dunner haar wil tegengaan. Vlees, peulvruchten, noten, brood, gedroogd fruit, broccoli en courgette bevatten ijzer. 

  Behandelingen dunner haar

  Als er sprake is van haar dat steeds dunner wordt, wil je natuurlijk weten of er behandelingen bestaan. Dit hangt echter af van de oorzaak van de haaruitval.  Als er geen oorzaak te achterhalen valt, luidt het advies om een aantal maanden (drie tot zes) te wachten om te kijken of haren vanzelf terug groeien.

  Bij een bekende oorzaak voor het uitvallen van het haar is een eventuele behandeling haalbaar. 

  Stress

  Is stress de boosdoener? Dan is het ook hier verstandig om drie tot zes maanden te wachten om te zien of de haren weer terugkomen.

  Medicatie

  Bij uitval van haar door medicatie is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Samen kunnen jullie een plan opstellen en zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. In het ergste geval kun je stoppen met de huidige medicatie en een nieuw recept voorgeschreven krijgen. 

  Ziekte

  De behandeling van dunner haar ligt anders bij ziekte. Zoals eerder aangehaald is extreme haaruitval bij het ondergaan van chemotherapie normaal. Haar groeit na de behandeling vanzelf weer terug. Overige ziektes kunnen echter andere oorzaken en gevolgen hebben. Overleg dit met je huisarts. 

  Dun haar vrouwen: hoe ontstaat het?

  Inhet algemeen kent haaruitval dezelfde oorzaken bij mannen als vrouwen. Wel ziet haaruitval bij vrouwen er anders uit dan bij mannen. Zo verliezen mannen eerder haar in een hoefijzervorm bij de haarlijn en hebben vrouwen haaruitval verspreid over het hele hoofd. 

  Genen zijn een van de grootste oorzaken van dun haar bij vrouwen. Daarnaast zijn het eetpatroon en het te veel stylen van je haar een boosdoener. Wanneer vrouwen hun haar te strak dragen of te veel hittestyling gebruiken, beschadigen ze het haar. Het breekt dan af of valt uit.

  Stress, zwangerschap en de menopauze zijn voor vrouwen eveneens grote factoren voor het dunner worden van het haar. 

  Oplossing dun haar vrouwen

  Naast alle verbeteringen die je kunt doorvoeren in je dagelijkse levensstijl, zijn er ook genoeg producten die vrouwen kunnen helpen met het langer en dikker maken van de haren. Op Apotheek Online vind je, naast verzorging voor haar, ook genoeg producten die je kunt gebruiken tegen dunner wordend haar. Foligain Haargroei Capsules zijn bijvoorbeeld makkelijk in te nemen en voorkomen haaruitval. Dit middel is bovendien door zowel mannen als vrouwen te gebruiken.

  Wordt het haar op sommige plekken op het hoofd écht dun? Dan bestaan er ook nog haarvezels.Kmax-haarvezels zijn keratinevezels waarmee je kale plekken kunt camoufleren en je haar een vollere uitstraling kunt geven. Ook kunnen Toppik-haarvezels een oplossing bieden voor voller en dikker haar.

  Dikker haar tips: wat helpt om mijn haar dikker te krijgen?

  Is er bij jou al sprake van dunner wordend haar en kale plekken? Dan kun je door middel van Foligain Minoxidil Lotion, een middel dat haargroei versterkt, je onzekerheid de baas zijn. Dit plaatselijke haargroeimiddel verbetert de bloedtoevoer naar de haarzakjes, waardoor de haren langer en beter groeien. 

  Merk je dat je haar dunner wordt, maar nog niet in een extreme fase zit? Dan is Neofollics Lotion wellicht een goed alternatief. Deze haarlotion is geschikt voor mensen met haaruitval in elke fase. De lotion kan dan ook worden gebruikt voor elke haarsoort. 

  Bovendien bestaan er nog veel meer producten die je voor dikker haar kunt inzetten. Het gebruik van een goede shampoo kan je klachten direct verminderen. Door het gebruik van Revita Shampoo voelt je haar na veelvuldig gebruik al dikker en zachter aan. Deze shampoo verbetert ook de kwaliteit en dikte van het haar. Hierdoor kun je dunner wordend haar uitstellen of zelfs voorkomen. Revita Shampoo is zowel voor vrouwen als mannen te gebruiken. 

  Haarextensions

  Maakt het dunner worden van je haar je écht heel erg onzeker?Dan is het wellicht een optie om tijdelijk gebruik te maken van haarextensions. Zo speel je misschien een beetje vals, maar wat maak dat uit als je zelfvertrouwen zo wel een boost krijgt? 

  Neem eens een kijkje naar de Hair Rings Extensions op onze website. Op deze manier maak je je haar langer, zonder het te beschadigen of je levensstijl rigoureus aan te passen. Er zijn zelfs vrouwen die het dragen van een pruik verkiezen boven het leven in onzekerheid.

  Zachte borstel

  Nog een aantal laatste tips: kam je haar nooit nat en gebruik een zachte borstel. Was je haar niet te vaak en verhit het zo min mogelijk. Gebruik eerst een zachte conditioner wanneer je haar in de klit zit en kam dit niet droog met een kam uit: daardoor breekt het af. Slaap op een satijnen kussen en was je haar niet te vaak. 

  Helpen alle bovenstaande behandelingen, producten en tips niet? Neem dan contact op met je huisarts. Zo blijf je niet langer in onzekerheid zitten en krijg je hopelijk antwoord op je vragen. 

  in Haaruitval
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart