Haar - Unsplash

Hoe snel groeit haar?

‘Ik wil mijn haar laten groeien’. Dat klinkt als een geweldig idee, maar het is vanzelfsprekend niet van de een op de andere dag gedaan. Ieders haartype is anders en iedereens haar groeit dus anders. Met beter begrip voor de textuur van je haar help je jouw haar groeien. Maar eh – hoe snel groeit haar nou eigenlijk?

Hoe snel je haar groeit, is verschillend per persoon. Heb jij van nature dik haar? Dan is het wellicht sterker bestand tegen hitte en beschadiging, maar droogt het ook weer sneller uit. Heb jij juist dun haar? Dan is het gevoeliger voor beschadiging. Droog haar groeit over het algemeen minder snel, maar voor droog haar heb je oplossingen in de vorm van shampoos of haarmaskers.

Hoeveel centimeter groeit je haar per maand?

Volgens een studie van The Trichological Society is de gemiddelde haargroei per maand tussen 0,5 en 1,7 centimeter. Veel verschillende factoren hebben invloed op hoe jouw haar groeit. Denk hierbij aan je genen, leeftijd, gezondheid en een eventuele zwangerschap. Ook groeit haar van mannen over het algemeen sneller dan het haar van vrouwen.

Daar tegenover staat dat mensen gemiddeld vijftig tot honderd haren per dag verliezen. Ook dit kan echter variëren, afhankelijk van factoren als gezondheid en leeftijd.

Hoeveel centimeter groeit je haar per jaar? 

Gemiddeld is de haargroei per jaar zo’n vijftien centimeter. Wil jij je haar écht lang laten groeien? Dan is het ook belangrijk om geduld te hebben en ervoor te zorgen dat je haar zo gezond mogelijk blijft.

Hoe snel groeit haar per dag?

De haargroei per maand is 0,5 tot 1,7 centimeter en dus groeit je haar niet zo vlot per dag. Je kunt wél dingen doen om je haargroei te bevorderen. We gaan er hieronder verder op in.

Hoe kan ik mijn haargroei bevorderen?

Wanneer je gezondheid niet goed is, groeit je haar ook niet goed. Heb je last van schommelingen in je hormoonhuishouding, vitaminetekorten of bloedarmoede? Dan werken de cellen in je haarzakjes niet zoals ze moeten werken. 

Niet alleen kan het ervoor zorgen dat je haar minder snel groeit, het kan ook zorgen voor haaruitval. Bij een vitaminetekort is het geen slecht idee om het een en ander bij te slikken. Klop ook gerust aan bij een huisarts wanneer je je zorgen maakt om je gezondheid én de gezondheid van je haar.

Daarnaast is het belangrijk voor je haar dat je goed eet. Een goed uitgebalanceerd dieet zorgt voor gelukkig haar. Wanneer mensen op dieet gaan, stoppen ze vaak met het eten van hele voedselgroepen. Toch is het ontzettend belangrijk om goed gevarieerd te eten, zodat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Als je een vegetariër of veganist bent, is het belangrijk om manieren te vinden om genoeg proteïnes binnen te krijgen, zodat jij en je haar gezond blijven.

Hoe groeit haar?

Mensen zijn geboren met zo’n vijf miljoen haarzakjes op het lichaam. Uit haarzakjes groeit haar. Zo’n honderdduizend van deze haarzakjes zijn te vinden op het hoofd. Mensen met ovaalvormige haarzakjes hebben krullend haar; mensen met ronde haarzakjes hebben stijl haar.

Ieder haarzakje bevat een haarwortel die gemaakt is van cellenproteïne. Bloed circuleert door het lichaam en zorgt voor zuurstof en voedingsstoffen. Deze zuurstof en voedingsstoffen hebben de cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. Wanneer de cellen zich vermenigvuldigen, maken ze haartjes aan die vervolgens door de huid komen. Zodra ze aan de huid ontsnappen, komen ze langs een klier die ervoor zorgt dat het haartje zacht en glimmend blijft.

Groeit je haar sneller in de zomer?

Vele mensen geloven dat je haar sneller groeit in de zomer. Je hoort het vaak en veel. 

Slecht nieuws: er is géén directe link tussen het warme weer van de zomer en een snelle haargroei. Wellicht is er de illusie dat het haar sneller groeit, maar dat heeft weinig met de zon en de zomer te maken. Er zijn wel producten die haargroei kunnen versnellen.

Het kan bijvoorbeeld komen doordat je in de zomer meer bewust bent van je haargroei. Je bent namelijk meer bezig met het scheren van je baard of je benen. Daarnaast heeft de uv-straling van de zon een lichte invloed op je natuurlijke hormoonhuishouding, waardoor je haargroei anders is in de zomer en het ietsje sneller gaat. Deze verandering is echter minimaal. Het is dus eigenlijk een fabeltje.

Hoe snel groeit je haar na knippen?

Het is misschien moeilijk te geloven, maar op reguliere basis je haar een knipbeurt geven is belangrijk wanneer je je haar laat groeien. Misschien voelt het zonde om de schaar in je haar te zetten nadat je tijden bezig bent geweest tot deze lengte te komen, maar het is echt nodig. Bij het knippen van je haar haal je namelijk de dode punten eraf voordat ze afbreken. Als je het niet afknipt, blijft je haar in een constante cirkel van groeien, beschadiging en breken. Dit is zonde en doet de kwaliteit van je haar géén goed.

Hoe snel groeit je haar als je kaal bent of wordt?

Je haar blijft gezond wanneer je het op reguliere basis een knipbeurt geeft, maar het is een fabeltje om te denken dat je haar opeens sneller uit je hoofd komt wanneer je alles afscheert. Het kaalscheren van je hoofd heeft geen effect op de groei van je haar en heeft ook geen effect op de textuur of dikheid. 

Ben je kalend? Dan is dit proces moeilijk tegen te gaan. Je haar gaat tenslotte steeds minder en minder snel groeien. Toch kun je er wel wat aan doen om het haar dat je nog hebt zo gezond mogelijk te houden, zodat het iets langer meegaat. Een dieet rijk aan vitamine D en ijzer zorgt vaak voor sterker haar. 

Het komt dus allemaal neer op het behouden van een goed gebalanceerd dieet, waarbij je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart