Gordelroos: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Ieder jaar krijgen er nog altijd een hoop kinderen waterpokken, vrijwel ieder kind krijgt er op een gegeven moment mee te maken. Nu is dit normaal gesproken niet zo erg, waterpokken zijn namelijk relatief onschuldig. Echter is het wel zo dat wanneer een kind last heeft gehad van waterpokken, hij of zij later nog eens ziek kan worden. Het virus kan achterblijven in de huid, zonder dat je dit echt doorhebt. De ziekte die je hier van kunt krijgen is gordelroos. In dit artikel kan je alles lezen wat je maar moet weten over gordelroos. Wat is het? Hoe kom je er aan? En natuurlijk het belangrijkste, hoe kom je er vanaf?

Wat is gordelroos?

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin, wat is gordelroos nu eigenlijk? Gordelroos is een virusinfectie die een pijnlijke uitslag kan veroorzaken. Hoewel gordelroos overal op je lichaam kan voorkomen, komt het meestal in de vorm van een enkele streep blaren die zich rond de linker- of rechterkant van je middel zal vormen. Soms komt de gordelroos uitbarsting rond één oog of aan één kant van de hals of het gezicht voor. Het bijzondere aan deze huidaandoening is dus echt dat het beperkt is tot één kant van het lichaam, dit maakt het gelijk makkelijker om het te herkennen. Je kunt natuurlijk contact opnemen met de huisarts of met een SOA kliniek als je zeker wilt weten dat je inderdaad last hebt van gordelroos.

Hoe wordt gordelroos veroorzaakt?

Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Het Varicella-zoster virus maakt deel uit van een groep virussen die herpesvirussen worden genoemd, dit zijn dezelfde virussen die kunnen zorgen voor een koortslip of voor waterpokken. Het virus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt is alleen niet precies hetzelfde virus als het virus wat zorgt voor genitale herpes, dit laatste is namelijk echt specifiek een geslachtsziekte die men krijgt bij geslachtsgemeenschap.

De infectie in het lichaam

Nadat je waterpokken hebt gehad zal het virus zich nestelen in het zenuwweefsel in de buurt van je ruggenmerg en hersenen. Echter blijft dit virus op non actief staan, dit betekent dus dat je er helemaal niets meer van zult merken. Jaren later kan het virus weer ineens actief worden, met als gevolg dat je last krijgt van gordelroos. Nu is het niet zo dat iedereen die waterpokken heeft gehad ook gelijk last zal krijgen van gordelroos.

De reden voor gordelroos is nog altijd onduidelijk. Een van de mogelijkheden is dat het ontstaat door de zwakkere toestand van het immuunsysteem naarmate je ouder begint te worden. Gordelroos komt vaker voor bij oudere volwassenen en bij mensen die van nature al een zwak immuunsysteem hebben. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is kan gordelroos erg veel pijn doen. Gelukkig laten we je zo een geneesmiddel zien wat tenminste, op die manier ben je snel van jouw gordelroos af.

De symptomen van gordelroos

De symptomen van gordelroos hebben zullen vaak alleen maar te voelen zijn op een klein gedeelte van het lichaam. Onder de symptomen vallen:

  • Pijn, branderigheid of tintelingen bij de uitslag
  • Gevoeligheid van de huid bij aanraking
  • Een rode huiduitslag die niet meer weg gaat
  • Vochtige blaren die open kunnen breken en die en korstvorming veroorzaken.
  • Jeuk aan de huid

Pijn is meestal het eerste symptoom dat optreedt, voor sommigen kan het echt ontzettend zeer doen. Afhankelijk van de plaats van de pijn kan het soms worden verward met klachten aan de longen of aan het hart. Sommige mensen hebben last van pijn zonder dat zij ooit echt last krijgen van de uitslag, dit maakt het voor deze mensen lastig om een diagnose te krijgen. Voor hen is het altijd verstandig om even contact op te nemen met een huisarts of met een specialist.

Dé oplossing voor gordelroos

Je kunt ervoor kiezen om naar de huisarts te gaan voor een zalfje, echter is er een veel beter alternatief. Er zijn namelijk verschillende middeltjes die je gewoon via het internet kunt kopen, hierdoor hoef je niet meer naar de huisarts toe. Veel mensen vinden dit erg prettig, zij voelen zich namelijk niet bepaald op hun gemak bij de huisarts. De twee bekendste geneesmiddelen op dit moment ter behandeling van gordelroos zijn Famciclovir en Zovirax. Om het je net even wat makkelijker te maken hebben we deze geneesmiddelen hieronder kort toegelicht, zo weet je wat je kunt verwachten:

  • FamciclovirFamciclovir staat bekend als een goed geneesmiddel voor de bestrijding van herpes-simplexvirus type 2, of herpes genitales. Zoals je hebt kunnen lezen behoort gordelroos tot de herpes virussen, dit zorgt er dan ook voor dat je het hiermee uitstekend kunt behandelen. Het middel is uitstekend voor de mensen die last hebben van een zwak immuunsysteem. Wanneer dit middel vroegtijdig wordt aangebracht dan kun je de gordelroos zo snel mogelijk verhelpen.
  • ZoviraxZovirax is het tweede middel wat je kunt nemen ter behandeling van gordelroos. Dit middel is geschikt voor vrijwel alle mogelijke vormen van ziektes die zijn ontstaan door het herpes virus. Naast het behandelen van gordelroos is dit middel ook geschikt bij de behandeling van een koortslip. Je kunt dit product vinden in tabletvorm, al is het ook mogelijk om te kiezen voor een oplosbaar tablet of voor een speciale crème. Dit stelt je in staat om het middel op een manier te gebruiken die je zelf prettig vindt.

Het is erg vervelend wanneer je last krijgt van gordelroos. Het is echter niet onmogelijk is om er vanaf te komen. Integendeel, door een aantal geneesmiddelen die men  hierzonder recept kan halen is het vrij eenvoudig om gordelroos te behandelen. Mocht je last krijgen van zeer ernstige symptomen dan raden wij altijd aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts. Hier kan men onder andere denken aan ernstige griep of aan zware migraine aanvallen. Dit komt gelukkig vrijwel nooit voor. De kans is dus vrij groot dat je dankzij deze middelen eenvoudig van jouw gordelroos af kunt komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart