genitale wratten

Genitale wratten: wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

Genitale wratten zijn een geslachtsziekte (SOA) die makkelijk is te herkennen doordat er wratten ontstaan rondom de anus of geslachtsdelen. Deze wratten staan ook bekend als ‘venerische wrat’, ‘condylomen’ of condylomata acuminata. Deze wratten zijn seksueel overdraagbaar en worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). In Nederland worden jaarlijks ongeveer 25.000 mensen besmet.

Helaas hebben genitale wratten een incubatietijd van een week tot een jaar en zijn ze enorm besmettelijk. Dat betekent dat iemand onbewust drager kan zijn en anderen besmet. Daarvoor is seksueel contact niet eens nodig, HPV kan ook worden overgedragen door de hand te schudden. Volgens deskundigen draagt 80% van de Nederlanders HPV met zich mee. Gelukkig ontwikkelt niet elke drager genitale wratten.

Goedaardig, maar vervelend

Deze wratten zijn, net als de gewone wrat, goedaardig. Ze brengen geen schade toe aan de gezondheid. Toch zijn ze heel vervelend. In tegenstelling tot gewone wratten verdwijnen genitale wratten niet vanzelf. Deze wratten zijn erg hardnekkig.

De huisarts kan de diagnose genitale wratten makkelijk stellen en een behandeling voorstellen. Deze behandeling bestrijdt de wratten, maar zorgt niet voor genezing. De wratten kunnen terugkomen, hoewel over het algemeen een behandeling van twee jaar voorkomt dat ze terugkeren.

Zijn genitale wratten te voorkomen?

Genitale wratten worden in 90% van de gevallen veroorzaakt door HPV type 6 en HPV 11. In Nederland krijgen alle meisjes in het 13e levensjaar een vaccinatie tegen HPV aangeboden.  Het gebruikte vaccin, Cervarix, richt zich tegen HPV 16 en 18, en helpt baarmoederhalskanker te voorkomen, maar lijkt ook te werken tegen genitale wratten.

Er bestaat een ander vaccin, Gardasil, dat werkzaam is tegen een groot aantal HPV varianten. Niet alleen HPV 16 en 18, maar ook de varianten 6 en 11. Dit vaccin werkt daardoor ook preventief tegen deze wratten. Het vaccin biedt echter geen garantie. Onderzoek in Engeland en Denemarken toonde aan dat vaccinatie leidt tot duidelijke afname van het aantal gevallen van genitale wratten, maar het volledig voorkomen van deze geslachtsziekte is nog altijd niet mogelijk. Het Deense onderzoek concludeert: ‘De sterke, hoog-significante, afname van het voorkomen van genitale wratten onder gevaccineerde meisjes is een aanwijzing voor een vroeg en bevolkingsbreed effect van het landelijke HPV vaccinatieprogramma en kan een voorspeller zijn voor een gelijk effect op baarmoederhalskanker.’

In Nederland wordt inmiddels onderzocht of de HPV-vaccinatie ook standaard aan jongens moet worden aangeboden. Het is mogelijk om op vrijwillige basis, ook als volwassene, een HPV vaccinatie te ontvangen.

Wat te doen bij genitale wratten

Wanneer u genitale wratten hebt, of vermoed dat u deze hebt, bezoek dan altijd de huisarts. Volg de behandeling die wordt voorgeschreven nauwkeurig.

Wees open over de aandoening richting uw (seksuele) partner, ook wanneer u een condoom gebruikt. Een condoom biedt geen 100% bescherming tegen besmetting. Ook zelfbesmetting is mogelijk, waardoor het probleem erger wordt. Vanuit medisch oogpunt is seksuele onthouding beter.

Was na toiletbezoek altijd goed de handen, anders kan het virus via de hand worden overgebracht.

Behandelingen tegen genitale wratten

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen genitale wratten. Sommige middelen stimuleren het immuunsysteem, anderen bevatten een celdodend middel. Bekende medicijnen tegen genitale wratten zijn Aldara, Wartec en Condyline. Gebruik deze middelen alleen in overleg met de huisarts, vooral wanneer ook andere gezondheidsklachten bestaan.

Een aantal behandelingen kunnen alleen door een arts worden uitgevoerd, zoals de huisarts of de SOA-specialist. Denk aan het wegbranden van de genitale wratten met een zuur, CO2-laser of extreme kou. Deze behandelingen zijn erg effectief, maar ook heel pijnlijk. In ernstige gevallen wordt soms gekozen voor een chirurgische ingreep.

Niet alle behandelingen moeten in de SOA-poli of bij de arts worden uitgevoerd. Er zijn ook een aantal middelen die, in overleg met de huisarts, thuis gebruikt kunnen worden.

Aldara

Aldara is een crème (voor uitwendig gebruik) die het natuurlijke afweersysteem van het lichaam helpt om op een natuurlijke wijze anti-stoffen aan te maken die de strijd met genitale wratten aanbinden. Dit medicijn bevat de werkzame stof imiquimod. Daarnaast bevat het sostearinezuur, benzylalcohol, cetylalcohol, stearylalcohol, zachte witte paraffine, polysorbaat 60, sorbitanstearaat, glycerol, methylhydroxybenzoaat (E218), propylhydroxybenzoaat (E216), xanthaangom, gezuiverd water.

Wanneer u behalve genitale wratten ook drager bent van HIV is Aldara minder effectief. Bespreek dit altijd met uw arts.

Bij seksueel contact is het belangrijk de crème pas naderhand aan te brengen. Het middel kan namelijk condooms aantasten. Aldara helpt ook niet om de overdracht van genitale wratten te voorkomen.

Condyline

Condyline is een middel wat met een plastic aanstipstaafje precies op de genitale wratten moet worden aangebracht. Het middel bevat podophyllotoxine, een celdodende stof die de wratten doodt.  Daarnaast bevat het melkzuur, natriumlactaat en alcohol.

Nadat het aangebracht is, moet het de tijd krijgen om te doden. Zo voorkom je dat Condyline wordt verspreidt en op de gezonde huid komt, waar het sterk kan irriteren of zweren kan veroorzaken. Door de gezonde huid in te smeren met vaseline, zinkzalf of een andere neutrale crème op het gezonde weefsel aan te brengen kun je deze beschermen tegen irritatie.

Wartec

Net als Condyline bevat Wartec Podofyllotoxine als werkzame stof. Wartec is een gladde, witte crème die ’s ochtends en ’s avonds (met een tussenduur van 12 uur) moet worden aangebracht. Wartec wordt drie dagen achter elkaar aangebracht, waarna vier dagen een rustperiode volgt. In die tijd mag geen ander middel worden gebruikt tegen de genitale wratten. Een kuur met Wartec duurt dus in totaal 7 dagen.

Na de tweede of derde dag zal de werking van het middel merkbaar  zijn. In het behandelde gebied zal een lichte irritatie voelbaar zijn. Pas wel op met de gezonde huid, want Wartec kan iritaties en huidreacties opleveren.

De genitale wratten zullen niet altijd na de eerste week verdwenen zijn. Daarom kan de kuur worden herhaald. Ook bij de tweede kuur wordt Wartec eerst drie dagen ’s ochtends en ’s avonds op de wratten aangebracht, waarna het middel 4 dagen niet wordt gebruikt.

Pas op met het gebruik van meerdere middelen

Gebruikt u ook andere medicijnen? Overleg dan met een arts. Gebruik nooit Wartec en Condyline tegelijk. Deze middelen bevatten dezelfde werkzame stof en gaan daardoor niet samen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart