Vitaminen en mineralen zijn belangrijk. Ze zijn goed voor je lichaam en helpen deze goed te functioneren en gezond te blijven. Het nemen van extra vitamines bij zwangerschap is nóg belangrijker. Ben je zwanger, dan moet je lichaam nog harder werken om voor zichzelf en de baby te zorgen. Vitaminen en mineralen die je helpen bij je zwangerschap noemen we zwangerschapsvitaminen.
Je lichaam heeft andere vitaminen en mineralen nodig wanneer je zwanger bent. Zwangerschapsvitaminen zijn essentieel voor de ontwikkeling van de baby in je buik. Ze helpen je baby te ontwikkelen, maar ook om jouw lichaam gezond te houden, zodat je baby goed kan groeien.
Wat zijn zwangerschapsvitaminen?
Zwangerschapsvitaminen zijn de vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van je kindje, maar ook als ondersteuning tijdens alle veranderingen in jouw lichaam. Je krijgt de meeste vitaminen en mineralen binnen via je voeding, maar als je zwanger bent, kan je lichaam wel een extraatje gebruiken. Foliumzuur en vitamine D zijn bij zwangerschap essentieel.
De volgende vitaminen zijn extra belangrijk als je in blijde verwachting bent:
Waar zit foliumzuur in?
Vitamine B11 – oftewel foliumzuur – is misschien wel de belangrijkste vitamine. Dit het helpt namelijk bij het voorkomen van een open ruggetje bij je baby. Je vindt foliumzuur in bananen, groene bladgroenten en peulvruchten.
Waar zit ijzer in?
Zuurstof wordt beter door je lichaam getransporteerd door middel van ijzer. Zuurstofrijk bloed is belangrijk als je zwanger bent. Je bent namelijk extra vatbaar voor bloedarmoede.
Je vindt ijzer in volkoren granen, groene groenten, gedroogd fruit en appelstroop. Het zit ook in rood vlees, maar laat dat staan als je in verwachting bent.
Waar zit vitamine A in?
Vitamine A is belangrijk tijdens je zwangerschap, maar teveel kan juist gevaarlijk zijn. Eet daarom geen voeding waar veel vitamine A in zit, maar kies voor voeding met bètacaroteen. Je lichaam zet bètacaroteen zelf om in vitamine A.
Je vindt bètacaroteen in oranje voedsel. Denk aan pompoenen, wortels, abrikozen, perziken, zoete aardappels en oranje paprika’s.
Waar zit vitamine C in?
Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en helpt je lichaam om ijzer op te nemen. Volg je een normaal dieet, dan krijg je normaal gesproken genoeg van deze vitamine binnen. Vitamine C zit in citrusvruchten, broccoli, aardbeien en verschillende bessen.
Heb je een tekort aan deze vitamine? Neem dan vitamine C-bruistabletten.
Waarvoor dient vitamine D bij zwangerschap?
Verbeter je weerstand en je calciumopname met vitamine D bij zwangerschap. Deze vitamine voor zwangerschap bevordert een gezonde vorming van botten van je kindje. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan met behulp van zonlicht, maar je vindt het ook in vette vis en eieren. Vitamine D bij zwangerschap is erg belangrijk bij de ontwikkeling van je baby.
Waar zit magnesium in?
Magnesium is een mineraal dat ervoor zorgt dat je zenuwstelsel en spieren goed functioneren. Het vermindert bovendien krampen, waar je tijdens je zwangerschap last van kan hebben – vooral in je kuiten. Krijg magnesium binnen door het eten van groene bladgroenten, avocado’s, bananen en vis.
Wanneer neem je zwangerschapsvitaminen?
Heb je een normaal, gezond dieet, dan heb je over het algemeen geen extra vitaminen nodig. Dit is anders wanneer je zwanger bent. Neem in dat geval extra vitaminen. Foliumzuur en vitamine D bij zwangerschap zijn uitermate belangrijk.
Kies ervoor om sommige supplementen bij zwangerschap apart te nemen als je denkt bepaalde vitaminen al voldoende binnen te krijgen. Het makkelijkste is echter om zwangerschapsvitaminen te nemen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt tijdens je zwangerschap. Je hebt dan maar één pil per dag nodig. Je geeft je baby daarmee de beste kans om zich goed te ontwikkelen.
Waar kun je zwangerschapsvitaminen kopen?
Koop zwangerschapsvitaminen zonder recept bij de drogist, apotheek of bestel ze online. We onderscheiden verschillende merken en soorten, dus kijk goed naar de ingrediënten. Vraag je apotheker eventueel om advies over de beste zwangerschapsvitaminen voor jou.