Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

We spreken van een zonneallergie wanneer de zon rode bultjes, blaasjes en/of vlekjes op je huid veroorzaakt. Zo’n allergie kun je niet alleen in de zomer krijgen, maar ook tijdens de eerste zonnige dagen van de lente. De rode bultjes, blaasjes en vlekjes jeuken en gaan meestal vanzelf binnen een paar dagen weg. Heb je er echt last van? Kies dan voor een manier om een zonneallergie te behandelen. Zonneallergiecrème, bijvoorbeeld.

We onderscheiden twee soorten crèmes die functioneren als een zonneallergiecrème. Dit zijn:

We lichten ze hieronder verder toe.

Wat doet een crème met levomenthol?

Middelen tegen de jeuk die goed werken, zijn gel of crèmes met levomenthol. Deze middelen hebben een verkoelende werking op de huid en kunnen één of twee keer per dag worden aangebracht – voor zo lang als dat nodig is.

Producten met een levomentholgehalte van één of twee procent zijn zonder recept verkrijgbaar. Het is daarbij wél belangrijk om te weten dat je deze crème niet kunt gebruiken bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar oud. 

Blijf bovendien uit de zon tot de plekjes weg zijn. Dit geeft ze de kans om daadwerkelijk te genezen.

Wat doet een crème met lidocaïne?

Een andere crème die kan helpen bij een zonneallergie, is een crème met lidocaïne. Dit zorgt ervoor dat de jeuk tijdelijk minder heftig voelt. Lidocaïne heeft namelijk een licht verdovende werking.

Deze speciale levomentholcrème met lidocaïne is echter alléén te krijgen op recept. We onderscheiden twee soorten: corticosteroïdcrème en prednisolon. 

Corticosteroïdcrème

Corticosteroïdcrème wordt ook wel triamcinolacetonidecrème genoemd. Het remt de ontstekingsreactie in de huid en helpt tegen jeuk. Smeer het twee keer per dag op de plekken waar je last van hebt – voor maximaal een week lang. Je kunt het niet gebruiken op lichaamsplooien.

Prednisolon

Prednisolon is een corticosteroïd in de vorm van tabletten. Het krachtige middel onderdrukt de ontsteking en is maximaal één week te gebruiken. Hou hierbij wel rekening met bijwerkingen, zoals maagklachten.

Welke zonneallergiecrème voor kinderen is het best?

Kinderen kunnen eveneens last krijgen van een zonneallergie. We onderscheiden zelfs een aparte vorm die alleen bij hen voorkomt: lente-oren. Kinderen krijgen daarbij bultjes en blaasjes op de oren. De naam is afkomstig van het feit dat kinderen dit meestal in het voorjaar krijgen.

Let goed op dat je voor kinderen jonger dan twee jaar géén crème of gel met levomenthol gebruikt. Kies in plaats daarvan voor alternatieven om de last van zonneallergie tegen te gaan. Zo kan de huisarts een anti-allergiedrankje (antihistaminicum) voorschrijven. 

Mochten de klachten – jeuk en bultjes – zó heftig zijn, dan schrijft een arts een hormoonzalf voor. Zo’n hormoonzalf (corticosteroïdzalf) wordt vaak gebruikt voor baby’s en kinderen met eczeem.

Een alternatief om roodheid en jeuk te verlichten bij allergische reacties, zoals zonneallergie, is Bepanthen Eczeem Crème. Deze crème bevat geen cortisonen, parfum of conserveermiddelen. Wel zo fijn voor je kindje!

Hoe kan ik zonneallergie voorkomen?

Wil je zonneallergie voorkomen? Gebruik dan een zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Deze beschermt namelijk tegen zowel UV-A- als UV-B-straling. Smeer je een kwartier vóór blootstelling aan de zon in en herhaal dit om de twee uur – ook tijdens het sporten of zwemmen.

Een zonneallergie voorkom je eveneens met de volgende tips:

  • Vermijd de zon tussen 11:00 en 15:00;
  • Bedek de huid met kleding en draag een hoofddeksel;
  • Bouw het contact tussen je huid en de zon langzaam op. Begin met twintig minuten in de zon.

In extreme gevallen kan lichttherapie een manier zijn om de huid steeds aan iets meer UV-straling te laten wennen.