Wrattenpleister

22,95

Start consult

We vinden het allemaal vies, maar toch krijgen we er in ons leven waarschijnlijk mee te maken: een wrat. Niemand zit erop te wachten en dus willen we er zo snel mogelijk van af. Je hoeft gelukkig niet per se naar de huisarts om een wrat te behandelen. Dit kun je namelijk zelf doen met behulp van een wrattenpleister. Lees snel verder.

Wat is een wrat?

Wratten zijn knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen en er soms een beetje bloemkoolachtig uitzien. Ze worden veroorzaakt door een virus (het humaan papillomavirus) en komen meestal voor op handen en voeten. Wratten ontstaan zodra dit virus contact maakt met de huid.  

Ondanks dat een wrat te maken heeft met een virus, zijn ze onschuldig. Je kunt eigenlijk wachten tot een wrat vanzelf verdwijnt, maar dat kan wel een tijd duren. Het is daarom handiger om een wrat direct weg te laten halen, zeker als je er last van hebt. De kans is bovendien groot dat je nog meer wratten krijgt wanneer je een bestaande variant laat zitten.

Hoe behandel ik een wrat?

Peuteren en bijten in een wrat klinkt niet smakelijk, maar er zijn mensen die dit doen. Stop hier meteen mee. Je zorgt daarmee namelijk voor een verdere verspreiding van het virus. De enige wratten die je makkelijk zelf kunt verwijderen zijn steelwratjes.

Het is beter om hem te laten behandelen. Dat kan met een wrattenpleister. Deze pleister bevat een sterk geconcentreerde vloeistof om je (voet)wratten te verwijderen. De vloeistof bevat een zuur – salicylzuur – dat zorgt voor een chemische peeling van de huid. 

Je stimuleert op deze manier de celvernieuwing. De huid gaat hierdoor uiteindelijk vervellen. Dit leidt tot een nieuwe, gezonde huid en het krimpen en verdwijnen van de wrat.

Het voordeel van zo’n wrattenpleister is dat je ze zelf makkelijk kunt aanbrengen. Het is bovendien betaalbaar en het voorkomt eventuele schaamte bij een huisarts.

Zijn er nog andere behandelopties?

Andere opties voor de behandeling van een wrat zijn de wrat insmeren met salicylzuurzalf óf de wrat laten bevriezen met stikstof bij de huisarts. 

Een behandeling met salicylzuur betekent dat het bovenste laagje van de wrat verweekt. Het duurt ongeveer drie maanden voordat de wrat kleiner wordt of verdwijnt. 

Je kunt natuurlijk ook gewoon wachten tot de wrat verdwijnt. Sommige exemplaren verdwijnen binnen een jaar. Dit is alleen aan te raden wanneer je verder geen last hebt van de wrat in kwestie.

Welke soorten wratten zijn er nog meer?

We onderscheiden, naast doorsnee wratten, ook waterwratten. Deze worden veroorzaakt door een huidvirus dat je meestal al tijdens je kindertijd oploopt. Normaal gesproken verdwijnen deze waterwatten weer uit de huid, maar het virus verlaat je lichaam daarbij niet. Wanneer het afweersysteem verslechterd tijdens bijvoorbeeld stress of een langdurige ziekte kunnen deze waterwratten terugkomen. 

Je kunt in je leven ook te maken krijgen met genitale wratten die je mogelijk oploopt tijdens de seks. Deze wratten zijn eveneens te behandelen met specifieke middelen. Behandelingen tegen genitale wratten vind je op onze website.