We gebruiken onze handen de hele dag door – en soms zijn er taken waarbij we onze handen letterlijk niet vuil willen maken. Wegwerphandschoenen kunnen dan handig zijn. Lees verder voor méér info.
Wanneer je je verdiept in de wereld van wegwerphandschoenen kom je erachter hoeveel soorten er eigenlijk bestaan. We doelen daarbij op de kleuren, maar ook de materiaalsoorten en zelfs de diktes. Denk hierbij aan latex wegwerphandschoenen, nitril wegwerphandschoenen en wegwerphandschoenen van vinyl.
We bespreken hieronder deze drie veelvoorkomende exemplaren. Het is handig om even verder te lezen voor je een specifiek type koopt.
Welke soorten wegwerphandschoenen zijn er?
Latex wegwerphandschoenen
Latex handschoenen worden gemaakt van het natuurlijke rubber latex. Ze zijn hierdoor minder belastend voor het milieu dan wegwerphandschoenen waarbij een chemisch proces nodig is om ze te produceren. Latex wegwerphandschoenen staan bekend om de beschermende werking van latex ten opzichte van bacteriën en virussen en zijn daarnaast erg flexibel.
Een nadeel: deze handschoenen zijn niet te gebruiken in combinatie met olie en vet. Mensen die een latexallergie hebben, kunnen ze eveneens niet gebruiken.
Je ziet deze handschoenen vaak bij de tandarts, huisarts, tijdens het koken in zorginstellingen óf in COVID-teststraten. Meestal zijn latex wegwerphandschoenen in het wit of zwart te verkrijgen. Online is het aanbod enorm, maar je ziet deze wegwerphandschoenen ook steeds vaker in fysieke winkels liggen.
Nitril wegwerphandschoenen
Wegwerphandschoenen van nitril zijn gemaakt van een chemische stof – nitril, dus. Het verschil tussen latex en nitril is soms lastig te zien, omdat ze op de hand hetzelfde aanvoelen.
Nitril wegwerphandschoenen zijn desondanks een goed alternatief voor de latexvariant. Handschoenen van nitril zijn namelijk iets sterker dan exemplaren van latex, waardoor ze minder snel scheuren. Handig wanneer dit niet mag gebeuren.
Deze soorten zijn, in tegenstelling tot de latex wegwerphandschoenen, ook gewoon te gebruiken in combinatie met vet en olie. De handschoenen zijn in meerdere kleuren te verkrijgen, maar meestal te herkennen aan de standaardkleur blauw.
Vinyl wegwerphandschoenen
De laatste variant van wegwerphandschoenen zijn gemaakt van vinyl en over het algemeen goedkoper dan alle andere exemplaren. Deze handschoenen worden gemaakt van pvc. Dat is afkorting van polyvinylchloride: een van de meest bekende en toegepaste kunststoffen.
Het voordeel van vinyl wegwerphandschoenen is dat het materiaal erg zacht is en daardoor ook erg comfortabel aanvoelt. Zoek je wegwerphandschoenen die je voor een langere tijd aangenaam kunt dragen? Dan is deze variant een goede optie.
Nadeel: de handschoenen zijn heel dun en scheuren redelijk snel. Ze zitten dus voor een langere tijd comfortabel, maar bij veelomvattende werkzaamheden is er eigenlijk helemaal geen langere tijd – zeg maar.
Hoe kies ik de juiste wegwerphandschoen?
Ga na of er een allergie is
Een keuze voor de juiste wegwerphandschoen is er een van persoonlijke wensen en voorkeuren. De belangrijkste vraag die je jezelf hierbij moet stellen: is er sprake van een latexallergie? De latex wegwerphandschoenen vallen in dat geval namelijk af.
Weet waarvoor je de handschoenen wilt gebruiken
Het is daarna van belang om te bepalen waar je de handschoenen voor wilt gebruiken. Relatief ruige werkzaamheden hebben meestal meer baat bij een latex of nitril wegwerphandschoen. Wil je liever iets dat lekker zit? Kies dan voor de vinylversie.
Maak een keuze tussen gepoederd en ongepoederd
Veel verpakkingen geven aan of het gaat om gepoederde of ongepoederde handschoenen. Dit zijn wezenlijke verschillen die we hieronder toelichten.
Gepoederde handschoenen
Gepoederde handschoenen zijn voorzien van zetmeel. Je trekt ze hierdoor eenvoudiger aan, doordat het zetmeel werkt als een soort smeermiddel.
Ongepoederde handschoenen
Deze handschoenen bevatten vanzelfsprekend geen zetmeel. Je trekt ze hierdoor minder makkelijk aan. Ongepoederde handschoenen zijn niet bruikbaar in de medische wereld.
Kies een maat
Tot slot dien je nog de juiste maat handschoen te kiezen. De maten waaruit je kunt kiezen zijn S, M, L en XL.
In sommige gevallen wordt de breedte van de wegwerphandschoenen aangegeven door middel van een getal. Deze getallen zijn:
- 6
- 6,5
- 7
- 7,5
- 8
- 8,5
- 9
De getallen staan voor de breedte bij de handpalm in centimeters. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste maat hebt? Kies er dan voor om je handpalm op meten. Zo heb jij de touwtjes in handen.