Waterstofperoxide mondspoeling

Waterperoxide mondspoeling – een middel dat je wellicht kent doordat de tandarts er vóór je behandeling je mond mee spoelt. Het heeft een gek smaakje en prikt soms een beetje in je mond. Het is desondanks een nuttig middel dat voor- en nadelen heeft.

Het gebruik van waterperoxide mondspoeling bij de tandarts werd ingevoerd tijdens de coronapandemie om de virusdeeltjes in de mond te verwijderen of te verminderen. Het product mondspoeling waterperoxide is echter ook gewoon voor de consument verkrijgbaar en zonder recept te koop. 

Wat is waterperoxide mondspoeling?

Waterstofperoxide mondspoeling is een bijzonder type mondwater dat meestal alleen wordt gebruikt bij (dreiging van) ontstekingen of infecties. Het gebruik van mondspoeling met waterperoxide wordt aangeraden na een bijzondere ingreep in de mond of het trekken van een kies. Je hebt dan mogelijk een wondje in je mond dat gevoelig is voor bacteriën. De mondspoeling bestrijdt deze bacteriën. 

Waarom gebruik je waterperoxide mondspoeling?

Het grote voordeel van waterperoxide mondwater is dat het erg ontsmettend is en daardoor infecties goed kan voorkomen. Heb jij bijvoorbeeld een getrokken kies? Dan blijft er meestal een gat achter waarin resten kunnen ophopen – en dat is aantrekkelijk voor bacteriën. Dit kan leiden tot infecties en ontstekingen die je tandvlees, maar soms ook je tandwortels kunnen aantasten. 

Waterstofperoxide mondspoeling zorgt voor een goede reiniging van de mond. Het middel vernietigt de meeste bacteriën. Je moet het middel meestal vier keer per dag, maar soms ook minstens een week gebruiken om het gewilde resultaat te bereiken.

Afhankelijk van het type waterstofperoxide mondspoeling moet de vloeistof nog verdund worden met water. Of dit het geval is en wélke verdunning gemaakt moet worden, staat aangegeven op de verpakking.

Heeft waterperoxide mondspoeling ook nadelen?

Waterperoxide mondwater heeft voordelen, maar het is ook een agressief middel dat niet altijd geschikt is voor gebruik – en al helemaal niet voor dagelijks gebruik. De mondspoeling is zonder recept verkrijgbaar, maar het gebruik ervan wordt meestal alleen aangeraden na een grote behandeling in de mond.

Wat zijn de bijwerkingen van mondspoeling met waterperoxide?

Waterperoxide is een agressief middel dat in de mond kan leiden tot gevoeligheid van de zachte delen. Het kan zweertjes en aften veroorzaken. Dit gebeurt vooral wanneer het middel langer dan een week wordt gebruikt. Dit wordt dan ook afgeraden.

Waterperoxide mondspoeling veroorzaakt in veel gevallen ook een nare smaak in de mond. Deze smaak kan aanhouden nadat je bent gestopt met het gebruik van de mondspoeling. Het duurt soms even voordat je er helemaal vanaf bent.

Het is positief dat waterperoxide veel bacteriën doodt, maar het kan ook de bacteriebalans van je mond tijdelijk verstoren. Er zijn namelijk een boel bacteriën die nuttig en nodig zijn. Deze balans heeft even nodig om te herstellen na het gebruik van waterperoxide. Je kunt in deze tijd last hebben van een slechte adem of aan plakkerige laag op je tong.

Waterperoxide is niet alleen een agressieve stof voor de binnenkant van je mond, maar het kan ook agressief zijn voor haar, kleding en andere textielsoorten. Waterperoxide heeft namelijk een blekend effect. Pas dus op dat je het niet morst bij gebruikt. Dit effect kun je namelijk niet meer ongedaan maken.

Waar kun je waterperoxide mondspoeling kopen? 

Je kunt waterperoxide mondspoeling online krijgen in veel webshops, maar het is ook te vinden in drogisterijen én je kunt ernaar vragen bij je tandarts. Ook op Apotheek Online is waterperoxide mondspoeling verkrijgbaar.