Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Heb je regelmatig last van zwemmerseczeem – oftewel voetschimmel? Dan weet je hóe vervelend dit is. De jeukende voeten en open wondjes tussen je tenen lijken maar niet weg te gaan.  Voetschimmel is hardnekkig en ontzettend vervelend, maar gelukkig vormt het geen gevaar voor je gezondheid. Behandel je zwemmerseczeem met voetschimmelcrème en je bent er binnen een paar weken vanaf.

Ben je regelmatig in de sportschool of in het zwembad te vinden? Dan heb je vast weleens last gehad van zwemmerseczeem. Je krijgt het niet van het sporten of zwemmen zelf, maar van de openbare kleedruimtes en douches. Dit zijn namelijk broedplaatsen van bacteriën en schimmels. Voorkomen is beter dan genezen, maar gelukkig is er is voetschimmelcrème voor als je het probleem tóch oploopt.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel – of zwemmerseczeem – is een schimmelinfectie die vooral tussen je tenen voorkomt. Je loopt het op door met blote voeten door openbare kleedruimtes en douches te lopen. 

Voetschimmel is besmettelijk, maar het verspreidt zich vaak niet verder dan de huid. Je krijgt het door in contact te komen met huidschilfers waar de schimmel op zit. De vloer in een zwembad ligt er vol mee.

Hoe herken je voetschimmel?

Voetschimmel is te herkennen aan de witte schilfers tussen je tenen. Deze kunnen ook onder je voet of aan de zijkant van je voet zitten.

Je hebt daarnaast waarschijnlijk ook last van scheurtjes of kloofjes, terwijl eelt eveneens een verschijnsel bij voetschimmel is. Je voeten jeuken daarnaast heel erg of voelen branderig aan. Ze kunnen ook stinken.

Hoe ontstaat voetschimmel?

Voetschimmel ontstaat niet echt, want schimmels leven overal op je lichaam zonder dat ze overlast veroorzaken. Een vetlaagje in je huid zorgt ervoor dat schimmels niet in je huid kunnen binnendringen. 

Heb je echter een schimmelinfectie, zoals voetschimmel? Dan is de schimmel in je huid genesteld. Schimmel komt je huid binnen als het vettige beschermlaagje verdwijnt. 

Het beschermlaagje wordt aangetast door het volgende:

  • Lang douchen of in bad gaan;
  • Overmatig gebruik van douchegel, zeep en shampoo;
  • Sommige huidziektes;
  • Suikerziekte (diabetes);
  • Een verzwakte afweer.

Kan voetschimmel met voetschimmelzalf worden behandeld?

Voetschimmel is hardnekkig, maar met de juiste voetschimmelcrème kun je de schimmelinfectie bestrijden. Zalf tegen voetschimmel bevat meestal terbinafine, miconazol of clotrimazol als werkzaam bestanddeel. Je hoeft met een schimmelinfectie aan je voeten ook niet naar de dokter, want een middel tegen voetschimmel is zonder recept te koop.

Hoe gebruik je zwemmerseczeemzalf? 

Heb je een voetschimmelzalf gekocht? Dan hangt het van het werkzame medicijn af hoe vaak je het moet gebruiken. 

De meeste voetschimmelcrème gebruik je één of twee keer per dag. Smeer een dun laagje zwemmerseczeem zalf op de aangetaste plekken én twee centimeter er om heen. Was je handen goed na gebruik van de zwemmerseczeemzalf. Je voetschimmel is hierna na twee weken genezen. 

Voetschimmelcrème met terbinafine mag je maar twee weken gebruiken. Andere zwemmerseczeemzalf moet je, zodra de schimmel is verdwenen, nog een week langer gebruiken. De schimmelinfectie kan anders terugkomen.

Waar kun je anti-schimmelcrème voor voeten kopen?

Nu je weet wat te doen tegen zwemmerseczeem, kun je voetschimmelzalf kopen om je schimmelinfectie zelf thuis te behandelen. Je koopt het gewoon zonder recept bij de apotheek of drogist. Je kunt voetschimmelcrème ook online bestellen, bijvoorbeeld bij Apotheek Online.

Heb je een bepaalde voetschimmelcrème geprobeerd, maar komt je zwemmerseczeem hardnekkig terug? Probeer dan een voetschimmelzalf met een ander werkzaam medicijn. Je lichaam reageert daar misschien beter op. Je moet soms dus verschillende soorten voetschimmelzalf proberen om van je voetschimmel af te komen.