Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat fluoride goed is voor onze tanden. Het zit tenslotte in vrijwel alle soorten tandpasta. Sommige varianten bevatten zelfs extra fluoride. Tandartsen geven veelal van jongs af aan fluoridebehandelingen, zodat je minder kans op gaatjes hebt. Fluoride is desondanks in opspraak, omdat het een neurotoxine zou zijn. Wat moet je doen als je liever een tandpasta zonder fluoride gebruikt?

Fluoride wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog aan tandpasta toegevoegd. Het is een mineraal dat van nature in de zee, de grond en het drinkwater voorkomt. 

Het natuurlijke karakter van fluoride is echter niet vrij van kritiek. Het zou onder meer giftig en zelfs kankerverwekkend zijn. Veel mensen zijn er daarom van overtuigd dat je een tandpasta zonder fluoride moet gebruiken.

Waar is fluoride goed voor?

Fluoride verstevigt je botstructuur en beschermt je gebit tegen tandbederf. Het zorgt er daarmee voor dat je een sterk en gezond gebit behoudt.

Wat zijn de voordelen van tandpasta zonder fluoride?

Een internationaal onderzoek van 2014 naar het gebruik van fluoride heeft laten zien dat een teveel aan fluoride zorgt voor schade aan je nieren, botten, zenuwen en spieren. Dat zou dan komen doordat fluoride een neurotoxine is. Dit onderzoek kent echter geen duidelijke bewijzen – en je krijgt met een normale tandpasta bovendien maar een klein beetje fluoride binnen.

Dit kan desondanks voor jou reden zijn om het niet te gebruiken. Een tandpasta zonder fluoride is tenslotte natuurlijker en heeft minder chemische toevoegingen dan andere tandpasta’s. 

Let wel: je kunt nooit helemaal uitsluiten dat je fluoride binnenkrijgt. Het zit tenslotte ook in ons drinkwater.

Wat zijn de nadelen van tandpasta zonder fluoride?

Het klinkt raar, maar een nadeel van een tandpasta zonder fluoride is…dat er geen fluoride in zit. Claims dat fluoride slecht voor je is daargelaten: het beschermt in kleine hoeveelheden wel degelijk je tanden.

Tandpasta zonder fluoride bevat totaal geen fluoride, maar normale tandpasta zit er ook niet vol mee. Het is maar een klein beetje dat je binnenkrijgt als je gewoon je tanden poetst en je tandpasta goed uitspuugt. 

Een teveel is dus schadelijk, maar bij miniem gebruik – en dat is het geval bij de meeste reguliere tandpasta’s – kan dit géén kwaad.

Wat is aloë veratandpasta zonder fluoride?

Kies je toch voor een tandpasta zonder fluoride? Ga dan voor een tandpasta met natuurlijke ingrediënten. Dit kan verzorgende aloë vera, maar ook verfrissende munt, eucalyptus of groene thee zijn. 

Andere voorbeelden van ingrediënten in zo’n tandpasta zijn reinigende houtskool en plantenextracten.

Is er ook tandpasta voor baby’s zonder fluoride?

Wil je dat je kinderen geen fluoride gebruiken? Dat is een stuk makkelijker. Tandpasta voor baby’s en peuters bevat vaak geen fluoride, omdat het pas wordt aangeraden bij een volwassen gebit.

Waar kun je tandpasta zonder fluoride kopen?

Tandpasta zonder fluoride kopen doe je gemakkelijk online. Het aanbod is groot en je kunt precies vinden waar je op zoek naar bent. Andere plekken waar je terecht kunt voor volledig natuurlijke tandpasta’s zijn natuur- of reformwinkels.