Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Je weet vast dat het belangrijk is om je tanden twee keer per dag twee minuten lang te poetsen – het liefst elektrisch. Dit houdt je tanden schoon en voorkomt gaatjes. Gebruik daarbij ook tandenstokers om je gebit volledig schoon te krijgen – ook tussen de tanden.

Tandenstokers gebruiken om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken heeft eenzelfde effect als flossen. Het is alleen niet altijd mogelijk om te flossen. Dit wordt bijvoorbeeld lastig tussen je kiezen, als je een orthodontisch draadje achter je tanden hebt óf wanneer je een beugel draagt. Tandenstokers krijgen de voedselresten echter tussen je tanden én je kiezen vandaan. 

Waarom moet ik tandenstokers gebruiken?

Het is belangrijk om tussen je tanden schoon te maken – of dat nou met tandenstokers, tandenragers of flosdraad is. Je krijgt er namelijk op langere termijn last van wanneer je dit niet goed doet. Etensresten kunnen vastzitten en zelfs rotten. Dit tast je tandglazuur aan en zorgt voor gaatjes tussen je tanden. Rottende etensresten zijn bovendien niet bevorderlijk voor een frisse adem.

Hoe gebruik je een tandenstoker?

Plannen om een tandenstoker te gebruiken? Doe dit dan vóór je begint met poetsen met een tandenborstel. Het gebruik is verder vrij makkelijk. Neem een tandenstoker tussen duim en wijsvinger en steek deze tussen je tanden en kiezen. Schuif de tandenstoker vervolgens rustig tussen je tanden heen en weer. Herhaal dit een aantal keer per ruimte tussen twee tanden.

Het is slim om te starten bij de ruimte tussen je achterste kiezen in de bovenrij. Werk vervolgens langzaam en per tand verder, totdat alle ruimtes tussen de bovenste tanden zijn gedaan. Herhaal dit vervolgens voor de onderste rij.

Heb je nooit eerder tandenstokers gebruikt? Hou er dan rekening mee dat dit in het begin vrij gevoelig kan zijn. Je tandvlees kan hierbij een beetje bloeden. Maak je daarover geen zorgen, want na enkele dagen went je tandvlees eraan en merk je dat tussen de tanden schoonmaken met een tandenstoker steeds makkelijker gaat.

Maak twee keer per dag voor het tandenpoetsen met een tandenstoker je tanden schoon. Het is makkelijker terwijl je in de spiegel kijkt. 

Je kunt de tandenstokers ook tussendoor gebruiken, bijvoorbeeld na maaltijden.

Wat zijn de beste tandenstokers?

We onderscheiden twee soorten tandenstokers: houten tandenstokers en plastic tandenstokers.

Houten tandenstokers

Een houten tandenstoker is meestal driehoekig van vorm. Ze hebben dezelfde vorm als de ruimte tussen je tanden, maar zijn helaas in slechts één maat verkrijgbaar en daardoor niet erg flexibel. Ze zijn wél beter voor het milieu.

Een houten tandenstoker is prima voor onderweg of als je even snel etensresten na een maaltijd wilt verwijderen.

Plastic tandenstokers

Plastic tandenstokers zijn flexibel en komen in verschillende diktes, wat goed is voor beginners. Ze hebben een siliconen coating met ribbels die je tandvlees een micro-massage geven – voor een goede doorbloeding en gezond tandvlees.

Zo’n siliconen tandenstoker is beter geschikt voor de dagelijkse reiniging, omdat ze flexibel zijn en geribbeld, waardoor ze meer etensresten weghalen.

Waar kun je tandenstokers kopen?

Kies je voor de siliconen versie? Vraag je tandarts dan om advies over de juiste maat voor je gebit. Je krijgt er dan waarschijnlijk direct een aantal mee naar huis.

Houten tandenstokers koop je online, bij de drogist, in de apotheek of in de supermarkt.