Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Ben jij een 30-plusser? De kans is groot dat je één of meerdere steelwratjes hebt. Ze worden ook wel wild vlees, skin tags of gesteelde fibromen genoemd. Je kunt ze overal op je huid krijgen, maar over het algemeen komen ze voor in je hals, liezen en op je oogleden. Vrouwen krijgen ze soms ook onder hun borsten. Je kunt de steelwratjes zelf verwijderen, maar je huisarts kan het ook voor je doen.

Steelwratjes kunnen bij iedereen voorkomen – op elke leeftijd. Mensen boven de dertig hebben vrijwel altijd ergens een steelwratje. Ze kunnen slecht zijn voor je zelfvertrouwen als ze zichtbaar worden, maar over het algemeen veroorzaken ze géén last en zijn ze zeker niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Wat zijn steelwratjes?

Steelwratten zijn onschuldige, kleine gezwellen van je huid. Ze lijken een beetje op een flapje of bolletje op een steeltje dat van huid is gemaakt. Steelwratten kunnen enkele millimeters tot wel drie centimeter groot zijn. 

De naam is een beetje misleidend, want steelwratjes zijn helemaal geen wratten. Ze ontstaan namelijk spontaan, terwijl wratten door een virus worden veroorzaakt.

Waarom steelwratjes verwijderen?

Steelwratten zijn onschuldig, maar kunnen flink vervelend zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld lelijke littekens achterlaten wanneer ze gaan bloeden. Steelwratten in huidplooien raken bovendien soms afgekneld, wat vervelend aanvoelt. 

De meest genoemde reden waarom mensen steelwratjes verwijderen, is echter dat ze ontsierend zijn.

Kan ik steelwratjes verwijderen bij de huisarts?

Als je de steelwratjes bij de huisarts laat verwijderen, klinkt de behandeling gruwelijk. De huisarts zet namelijk zonder verdoving de schaar erin…

Dat lijkt zeer middeleeuws, maar er wordt een steriele schaar gebruikt om het steeltje van de fibroom door te knippen. Het steeltje is zo dun dat je hier vrijwel niets van voelt. De dokter geeft een plaatselijke verdoving wanneer de wrat groter is. 

Hij of zij kan ook besluiten de steelwratjes op een van de onderstaande manieren te verwijderen.

Verwijderen met cryotherapie

De steelwrat – in het geval van cryotherapie – wordt aangestipt met vloeibare stikstof, waardoor hij bevriest. Deze methode kan echter een litteken achterlaten. Een arts kiest waarschijnlijk voor een andere behandeling wanneer een steekwratje in je gezicht zit.

Wegschrapen

De arts kan er ook voor kiezen om het steelwratje weg te schrapen. Je krijgt dan eerst een injectie met lidocaïne om de huid plaatselijk te verdoven. Je huisarts schraapt de wrat daarna met een mesje weg.

Elektrisch steelwratjes verwijderen

Je huisarts kan je steelwratjes ook verwijderen door middel van elektriciteit. Hij steekt daarbij een klein naaldje in het steelwratje, waarna er elektrische stroom door het naaldje gaat. Dit sluit de bloedtoevoer naar het wratje af, waardoor het vanzelf afsterft en door je lichaam wordt afgestoten.

Kan ik zelf steelwratjes verwijderen?

Je kunt natuurlijk ook eerst zelf proberen je steelwratje te verwijderen, voordat je naar de huisarts gaat. Zet er niet gelijk een schaar erin. Dat is lastig om bij jezelf te doen en kan ernstige infecties veroorzaken. Probeer liever de onderstaande methodes.

Aanstippen

Je kunt – net als de huisarts – je steelwratje zelf behandelen door hem aan te stippen, waardoor hij bevriest en uiteindelijk afsterft. Je koopt dit middel online, zodat je je steelwratje zelf kunt weghalen.

Afklemmen

Je kunt ook kiezen voor een pleisterklem wanneer je steelwratjes verwijderen wilt. Deze klem gaat om het steeltje, waardoor de bloedtoevoer naar het steelwratje wordt afgesloten. Het wratje sterft hierdoor af en wordt opgevangen in de pleister. Je bent dan na een week pijnloos van je steelwratje af. Dit is een makkelijke methode.

Appelwijnazijn gebruiken

Je kunt een watje met appelwijnazijn met een pleister op je steelwratjes plakken. Dit zorgt ervoor dat het steelwratje uitdroogt en afsterft.

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit echt werkt, maar het is het proberen waard als je je steelwratje verwijderen wilt.