Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Heb je weleens een hardnekkige jeuk gehad die maar niet weg ging en erger leek te worden als je huid nat was? Je hebt waarschijnlijk te maken gehad met een schimmelinfectie. Het klinkt altijd een beetje vervelend, maar schimmelinfecties zijn een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Een schimmelinfectie is met medicijnen gelukkig goed te behandelen.

Schimmelinfecties kunnen jeuken en enorm vervelend zijn, maar gelukkig vormen ze zelden een gevaar voor de gezondheid. Veelvoorkomende infecties, zoals zwemmerseczeem, kalknagels of ringworm, worden door schimmels veroorzaakt en zijn erg besmettelijk. Ze verspreiden zich over het algemeen niet verder dan het huidoppervlak en zijn dus makkelijk te behandelen. 

Hoe kan ik schimmelinfecties voorkomen?

Een schimmelinfectie voorkomen is altijd beter dan een schimmelinfectie behandelen, maar de kans is groot dat je ooit een schimmelinfectie krijgt – hoe voorzichtig je ook bent. Het is nu eenmaal het risico van het delen van openbare ruimtes.

Ben je vaak in het zwembad of de sportschool te vinden? Neem dan simpele maatregelen om een schimmelinfectie te voorkomen.

Hou je lichaam schoon en droog

Droog jezelf goed af na het zwemmen en douchen. Schimmels houden namelijk van een vochtige omgeving. Je krijgt schimmelinfecties daarom vaak onder je oksels, in je liezen en tussen je tenen.

Deel geen persoonlijke voorwerpen

Een schimmelinfectie zoals ringworm, wat overigens geen echte worm is, krijg je van andere mensen die het hebben, maar ook van huisdieren. Zorg dat je persoonlijke hygiëne in orde is en dat je geen handdoeken, scheermesjes of borstels en kammen deelt.

Verzorg je voeten

Zwemmerseczeem loop je makkelijk op in zwembaden en kleedkamers. Zorg ervoor dat je slippers draagt in openbare douches en kleedkamers. Was je voeten elke dag, droog ze volledig en draag elke dag schone sokken.

Hou je lichaam koel en droog

Je kunt makkelijk een schimmelinfectie in je liezen krijgen. Voorkom dit door niet te strakke kleding te dragen, vooral niet als het warm is. Draag elke dag schoon ondergoed en droge, schone kleding.

Kleed je om

Ga jij in je bezwete sportkleding naar huis? Je kunt dit beter niet doen, want gebruikte sportkleding is een broedplaats voor schimmels. Kleed je gelijk na het sporten om en was je sportkleding na elk gebruik.

Volg deze adviezen op en je hebt zo min mogelijk kans op een schimmelinfectie.

Wat is schimmelinfectiezalf?

Zorg dat je een schimmelinfectie altijd behandelt. Dat kan bijvoorbeeld met een schimmelinfectiezalf, zoals Canesten. 

Schimmelinfectiezalf smeer je meerdere malen per dag op de jeukende plek. Dit moet je meestal enkele weken lang doen. Doe dit ook echt, want een schimmelinfectie behandelen werkt alleen wanneer je de zalf blijft gebruiken. Schimmels lijken soms te verdwenen, maar keren dan terug zodra je met de zalf stopt.

Wanneer moet ik met mijn schimmelinfectie naar de dokter?

Heb je na een aantal weken je schimmelinfectie behandelen met de zalf nog steeds problemen? Ga dan naar de dokter te gaan. Het kan namelijk zijn dat je schimmelinfectie diep in de huid zit. Dit kan alleen behandeld worden met schimmelinfectiemedicijnen die je dokter voorschrijft.