Panadol

5,19

Start consult

Pijn is een onplezierige, sensorische en emotionele ervaring. Het is onaangenaam, maar heeft een belangrijke beschermende functie. Pijn waarschuwt je lichaam voor gevaar. Het kan zeurend of stekend zijn; plaatselijk of in je hele lichaam. Ervaar jij pijn? Panadol stilt deze pijn. Een paracetamol is tenslotte een veilige manier om pijn te bestrijden. Lees snel verder over hoe Panadol jouw pijn kan wegnemen.

Wat is Panadol?

Panadol behoort tot de groep pijnstillers: geneesmiddelen die een pijnstillende en koortsverlagende werking hebben. Het wordt gebruikt bij de symptomatische behandeling van milde tot matige pijn en/of koorts. 

Het middel bevat de actieve stof paracetamol, dat zorgt voor een stilling van de pijn en een verlaging van de koorts. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, zoals:

Panadol komt in de vorm van tabletten. Deze bevatten 500 milligram aan paracetamol per tablet. Panadol komt in een groene verpakking en wordt daarom ook wel Panadol Groen genoemd.

Wat is de geadviseerde dosering van Panadol?

De aanbevolen dosering voor volwassen en kinderen vanaf 15 jaar is één à twee tabletten per keer. Herhaal dit zo nodig iedere vier tot zes uur en neem maximaal zes tabletten per 24 uur. De tabletten werken binnen een halfuur. 

De aanbevolen dosering voor kinderen jongeren dan vijftien jaar hangt af van de leeftijd:

  • Kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar worden geadviseerd telkens een halve tablet te nemen. Het maximumaantal is vier tot zes tabletten per 24 uur;
  • Kinderen in de leeftijdscategorie 9 tot 12 jaar worden geadviseerd telkens één tablet te nemen. Het maximumaantal is drie tot vier tabletten per 24 uur;
  • Kinderen in de leeftijdscategorie 12 tot 15 jaar worden geadviseerd telkens één tablet te nemen. Het maximumaantal is vier tot zes tabletten per 24 uur;

Panadol is niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar. 

De tablet moet je heel doorslikken met voldoende water. Laat deze eventueel uiteenvallen in een glas water wanneer dit niet lukt.

Wanneer mag ik Panadol niet gebruiken?

Gebruik per dag niet meer Panadol dan het advies. Dat is niet goed voor je lever. Gebruik ook geen andere medicijnen waar paracetamol in zit. Je krijgt dan teveel binnen. Stop met het gebruik van Panadol wanneer de pijn is verdwenen. 

Gebruik dit middel niet bij overgevoeligheid voor paracetamol. Vermijd Panadol eveneens wanneer je allergisch bent voor paracetamol of een andere stof in dit geneesmiddel. Deze stoffen vind je in de bijsluiter. 

Voorzichtigheid is belangrijk bij lever- en/of nierfunctiestoornissen. 

Panadol mag je niet langer dan veertien dagen gebruiken. Raadpleeg je arts wanneer je klachten aanhouden of terugkeren.