Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Omega 3 is een essentieel vetzuur dat niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Je haalt dit uit je voedsel. Het wordt van nature aangetroffen in vette vis, dus als je dat veel eet, krijg je er op termijn genoeg van binnen. Het probleem is echter dat we veel te weinig vis eten en dus te weinig omega 3 ontvangen. Omega 3-visolie is rijk aan de essentiële omega 3-vetzuren en kan dit verhelpen.

Bijna iedereen kan baat hebben bij visolie, aangezien de vetzuren bijdragen aan de algehele gezondheid. Door het eten van vette vis, maar ook door het gebruiken van visoliesupplementen houd je deze vetzuren op peil.

Wat is omega 3 (visolie)?

Vet zit in allerlei verschillende vorming in onze voeding. Visolie is het vet of de olie die wordt gewonnen uit visweefsel. Het komt vaak van vette vis, zoals haring, tonijn, ansjovis en makreel. Het wordt soms ook geproduceerd uit de levers van andere vissen. 

Omega 3 uit visolie is een familie van onverzadigde, essentiële vetzuren. Deze kan je lichaam zelf niet aanmaken en dien je dus uit voeding of supplementen te halen. 

De drie soorten omega 3 zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Omega 3 wordt ook wel visolie genoemd, omdat omega 3 visoliecapsules de belangrijkste omega 3-vetzuren bevatten die je wint uit vissen en schelpdieren. 

Naast omega 3 zijn er nog andere soorten vetzuren, zoals omega 6 en omega 9. Allemaal hebben ze verschillende gezondheidsbevorderende effecten. 

Waar is omega 3-visolie goed voor?

De gezondheidsbevorderende effecten wisselen per omega 3-vetzuur en hangen af van de hoeveelheid die je hiervan binnenkrijgt. Hieronder zie je een kort overzicht van alle gezondheidsvoordelen:

  • ALA (alfa-linoleenzuur) helpt de normale cholesterolgehalten in het bloed in stand te houden;
  • DHA (docosahexaeenzuur) is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en helpt bij aan een goed gezichtsvermogen;
  • EPA (eicosapentaeenzuur) is samen met DHA goed voor het hart en de bloeddruk. 

Ook tijdens de zwangerschap is het goed om voldoende omega 3-visolie binnen te krijgen. DHA ondersteunt namelijk ook tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen en gezichtsvermogen van de baby. Na de geboorte gebeurt dat via de borstvoeding. 

Omega 3-vetzuren worden ook toegevoegd aan melkvoeding voor te vroeg geboren kinderen, omdat zij zelf nog niet genoeg vetzuren kunnen maken.

Hoeveel omega 3-visolie heb je per dag nodig?

De Gezondheidsraad adviseert volwassen om per dag 200 milligram EPA/DHA uit vis of visolie binnen te krijgen. Om deze hoeveelheid omega 3-visolie binnen te krijgen, wordt geadviseerd om tenminste één keer per week vis te eten. Echter zijn er maar weinig mensen die dit structureel doen, waardoor de meesten niet genoeg omega 3-vetzuren binnenkrijgen. 

Daarnaast heb je ook nog mensen die geen vis willen of kunnen eten. In dat geval kan een visoliecapsule de uitkomst bieden.  

Welke omega 3-visoliesupplementen moet ik kopen?

Het is mogelijk om omega 3-vetzuren binnen te krijgen in de vorm van visoliepillen, capsules, druppels of gummies. Deze kan je zonder recept van je huisarts verkrijgen in apotheken, waaronder op deze site. 

Een normaal visoliesupplement is waarschijnlijk de beste keuze voor de meeste mensen die hun welzijn willen verbeteren. Houd er echter rekening mee dat natuurlijke visolie meestal niet meer dan 30 procent EPA en DHA bevat, wat betekent dat het 70 procent andere vetten bevat. 

Je kunt supplementen kopen met een hogere concentratie omega 3-vetzuren. EPA en DHA kunnen oplopen tot 90 procent. Zoek voor de beste resultaten naar producten die omega 3-vetzuren als vrije vetzuren bevat.