De monnikspeper is een plant die al sinds de tijd van de Griekse oudheid bekendstaat als anafrodisiacum. Het is dus het tegenovergestelde van een lustopwekker: het tempert je libido. Wie daar baat bij heeft? Nou – monniken, bijvoorbeeld. Deze plant maakte het leven in het klooster een stuk makkelijker en hielp de monniken zich aan hun kuisheidsbelofte te houden. Vandaar de naam.
Monnikspeper wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt, al is het niet meer om monniken koest te houden. Het kruid heeft een effect op je hormoonhuishouding. Je verhelpt er vrouwelijke kwalen mee. In de diergeneeskunde wordt het ook regelmatig gebruikt voor dieren met een hoge geslachtsdrift.
Wat is monnikspeper?
Het is een plant die vooral in het Middellandse Zeegebied, maar ook in Centraal Azië en Noord-Amerika voorkomt. De wetenschappelijke naam is vitex agnus-castus, maar in de volksmond is deze plant ook bekend als kuisboom. Behorend tot de Verbana-familie groeit dit plantje in de buurt van water, zoals rivieroevers.
Je herkent de plant aan haar prachtige, blauwpaarse bloemen. De bessen die aan deze plant groeien lijken een beetje op zwarte peperkorrels. Ze smaken trouwens ook een beetje naar peperkorrels. De gedroogde bessen worden verwerkt in kruidenpreparaten die je als supplement kunt nemen.
Waar is monnikspeper goed voor?
Werd monnikspeper in de oudheid gebruikt om je lustgevoelens te bedwingen, tegenwoordig wordt het vooral als voedingssupplement voor vrouwen gebruikt. Het kruid heeft namelijk een werking op het vrouwelijke lichaam en hormonen.
Wil je als vrouw je hormonale systeem ondersteunen? Dan is dit kruid daar uitermate voor geschikt. Het helpt bij opvliegers in de menopauze, maar ook bij hormoonschommelingen tijdens zwangerschap en ongesteldheid.
De gezondheidsvoordelen van monnikspeper:
- Het helpt bij lichamelijke ongemakken tijdens je menstruatie of menopauze;
- Het heeft een anti-oxiderende werking die de processen in je weefsels en cellen beschermt;
- Het heeft een positief effect op je geheugen en de cognitieve functie van je hersens;
- Het werkt ontstekingsremmend en heeft een pijnstillend effect;
- Het kan acné verminderen en verlichten;
- Het verbetert de melkproductie van vrouwen die borstvoeding geven.
Hoe gebruik je monnikspepercapsules?
Dit kruidenpreparaat kun je innemen als poeder, thee, tabletten of capsules. Capsules en tabletten zijn de meest populaire vorm. Neem ze in met een beetje water. De dosering hangt af van het merk en soort supplement dat je koopt, maar over het algemeen neem je één of twee tabletten per dag.
Is vitex agnus-castus veilig te gebruiken?
Er zijn geen bewijzen dat deze plant een gevaar voor je gezondheid vormt. Wil je het gebruiken? Bedenk dan wel dat er vrij weinig onderzoek naar de veiligheid en effecten van dit kruid is gedaan.
Dit kruid een effect op je hormoonspiegel, dus wij raden in ieder geval aan dit supplement niet te gebruiken als je zwanger bent. De ontregelde hormonen bij zwangerschap zijn een natuurlijke reactie en nodig voor de ontwikkeling van je baby.
Waar moet ik op letten tijdens monnikspeper kopen?
Wil je een supplement met monnikspeper kopen? Dan hoeft je niet lang te zoeken – en zeker niet online. Heb je een kruidenpreparaat gevonden? Let dan goed op de werkzame stoffen. Ze bevatten namelijk allemaal monnikspeper, maar de belangrijke ingrediënten waar je naar moet kijken zijn aucubine en agnuside. Uit onderzoekt blijkt dat er in een supplement van 200 gram monnikspeper minimaal 0,5% aucubine en agnuside moet zitten. Is dit niet het geval? Dan kan de werking niet worden gewaarborgd.