Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Magnesium is een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor de vorming van botten en spieren. Het speelt een belangrijke rol bij een goede werking van spieren en het overbrengen van zenuwprikkels. Heeft je lichaam een tekort aan magnesium? Overweeg dan het gebruik van magnesiumpoeder, magnesiumtabletten of magnesiumcapsules als supplement.

Magnesium kun je uit je voeding halen. Het komt voor in granen, groentes, noten, zuivel en vlees. 

Een tekort aan magnesium komt niet vaak voor, maar het kan wel. Zo’n magnesiumtekort is vrij lastig te herkennen, maar spier- en zenuwstoornissen kunnen een teken zijn. Denk aan spiertrekkingen, krampen, beven of spierzwakte. Ook veranderingen in gedrag kunnen voorkomen.

Hoe wordt magnesium door je lichaam opgenomen?

De opname van magnesium vindt plaats aan het einde van je dunne darm. Het gaat daarbij om twintig tot zestig procent van de magnesium die je uit je voeding haalt. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal voor het goed functioneren van bepaalde processen in je lichaam. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg binnenkrijgt. 

Magnesium is belangrijk bij…

 • …het vormen van sterke botten en spieren;
 • … het overbrengen van prikkels in spieren en zenuwen;
 • …het goed functioneren van de spieren;
 • …een goede functie van enzymen die processen aansturen;
 • …de energieproductie.

Hoe herken je een tekort aan magnesium?

De klachten die voorkomen bij een tekort aan magnesium zijn:

 • Een algehele lusteloosheid
 • Vermoeidheid
 • Krampen in je spieren
 • Hartritmestoornissen – bij een extreem tekort
 • Depressies
 • Spierzwaktes
 • Beven

Het is echter lastig om een magnesiumtekort vast te stellen. Je huisarts kan het namelijk niet aan je bloed zien. Dit komt omdat slechts één procent van de magnesium in je lichaam in je bloed is opgeslagen. De rest zit in botten, tanden, spieren en pezen, cellen, organen en je zenuwweefsel.

Let wel: het is bijna niet mogelijk om een magnesiumtekort te krijgen wanneer je gewoon een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf aanhoudt.

Hoeveel magnesiumpoeder of magnesiumtabletten neem je?

Is er tóch sprake van een magnesiumtekort? Neem dan extra magnesium in de vorm van magnesiumpoeder, magnesiumtabletten of magnesiumcapsules.

Het ligt een beetje aan het soort supplement hoeveel je er van kunt nemen. De bovengrens van magnesium is 250 milligram per dag. Dit is bovenop de hoeveelheid magnesium die je uit je voeding haalt. 

Wat als je teveel magnesiumpoeder of magnesiumtabletten neemt?

Het is niet aan te raden om meer dan 250 milligram magnesiumpoeder per dag te nemen. Het kan voor zover we weten geen kwaad, maar je kunt wél last krijgen van diarree en maag- en darmklachten.

Waar kun je magnesiumpoeder kopen?

Je kunt kiezen voor magnesiumpoeder, magnesiumtabletten en magnesiumcapsules. Al deze vormen zijn zonder recept te koop bij de drogisten en apotheken, maar ook bij natuur- en reformwinkels. Je kan magnesiumsupplementen ook online bestellen, maar let wel goed op de ingrediënten.

Heb je vragen over het gebruik van magnesium? Ga dan naar de dokter of apotheker. Houden je klachten aan, ondanks dat je extra magnesium neemt? Klop dan ook aan bij je huisarts – voor extra advies.