Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Kurkuma is een superfood en kent vele benamingen die je vast weleens gehoord of gezien hebt: curcuma, (Indiase) geelwortel, koenjit of turmeric. Dit kruid is de gedroogde en gemalen wortel van de plant Curcuma Longa. Geelwortel heeft een rijke gele kleur en een sterk aroma. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Aziatische keuken.

De plant groeit goed in het vochtige klimaat van India, met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius en regelmatig een tropische regenbui. Geelwortel geeft een beetje een bittere en aardse smaak in eten, maar wordt ook vaak gebruikt om kleur aan recepten toe te voegen. Het kruid is erg gezond en wordt ook in kruidendranken gebruikt.

Waarom is kurkuma goed voor je?

Indiase geelwortel biedt verschillende voordelen voor je gezondheid. Het kruid bevat namelijk drie verschillende soorten curcuminoïden. De verpakkingen van kurkumasupplementen vermelden dan ook vaak het woord curcumine. 

De verschillende werkzame bestanddelen geven de volgende voordelen. 

Het werkt ontstekingsremmend

Het kruid wordt als krachtige antioxidant aanbevolen als natuurlijke ontstekingsremmer. Ontstekingen kunnen overal in je lichaam voorkomen. Kurkuma kan vooral bij chronische aandoeningen de klachten van ontsteking verminderen.

Het bevordert de spijsvertering

Geelwortel ondersteunt een gezonde spijsvertering. Het helpt maag- en darmklachten te verminderen. 

De ontstekingsremmende werking van het kruid geeft ook verlichting bij het Prikkelbare Darm Syndroom of de Ziekte van Crohn.

Het verbetert het hart en de bloedvaten

Kurkuma werkt bloedverdunnend. Het helpt dus tegen de verklontering van het bloed en is cholesterolverlagend. 

Het werkt bij gewrichtspijn

Kurkuma kan gewrichtspijn verminderen bij mensen die aan reuma en artritis leiden.

Het werkt pijnstillend

Geelwortel wordt in Azië gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het houdt de gewrichten soepel en houdt je dus beweeglijk. 

Het helpt bij hooikoorts

Sommige mensen beweren dat kurkuma symptomen van allergieën vermindert, zoals een loopneus, verstopte neus en niezen.

Wat zit er in kurkumasupplementen?

Kurkuma, natuurlijk. Het nadeel van geelwortel is echter dat het niet makkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Tachtig procent van alle geelwortel die je inneemt, verdwijnt weer uit je lichaam.

Kruidenpreparaten bevatten daarom vaak toegevoegde stoffen. Deze stoffen helpen je lichaam om geelwortel beter op te nemen.

De stof die je het meest in een kurkumasupplement vindt, is piperine. Dit is een extract van zwarte peper. Het zorgt ervoor dat curcuminoïden niet zo snel wordt afgebroken door je lichaam. 

Lecithine zorgt ervoor dat je darmstelsel de curcumine wél opneemt. Turmerone komt van de etherische olie van de plant Curcuma Longa en zorgt er eveneens voor dat je lichaam het beter opneemt.

Wat zijn de bijwerkingen van kurkumasupplementen?

Kurkuma zelf geeft geen bijwerkingen. Dat betekent niet dat je de supplementen zomaar kunt nemen. Het kan de werking van andere medicijnen zó ernstig beïnvloeden dat het zelfs gevaarlijk kan zijn om dit kruid als supplement te nemen.

Het is bijvoorbeeld absoluut af te raden om dit kruid te nemen in combinatie met bloedverdunnende medicijnen, medicijnen bij de behandeling van kanker en bepaalde ontstekingsremmers. Kurkuma kan de werking van deze medicatie verminderen.

Het wordt ook afgeraden om een kurkumasupplement te nemen als je zwanger bent.

Wil je kurkuma kopen? Overleg dan eerst met je arts als je van plan bent om extra kurkuma te nemen. Je huisarts weet precies wat de werkzame stoffen in jouw medicijnen zijn en kan je adviseren voordat je besluit het te gebruiken.

Waar kun je kurkuma kopen?

Je kunt kurkuma kopen als voedingssupplement bij sommige drogisten, bij natuurwinkels en reformwinkels. Kurkuma bestellen kan ook makkelijk online, bijvoorbeeld bij Apotheek Online.