Guldenroedethee

2,49

Start consult

Guldenroede, solidago virgaurea, is een plant die al meer dan zevenhonderd jaar als medicijn wordt gebruikt. De plant heeft antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen die ook de hoeveelheid urine verhogen. Guldenroede is dus zeer geschikt om te gebruiken bij een (milde) blaasontsteking. We maken daarbij onderscheid tussen guldenroede en late guldenroede.

Alle delen van de plant worden gebruikt voor medicinale doeleinden, behalve de wortels. Het is de combinatie van stoffen die de plant veel verschillende, geneeskrachtige mogelijkheden geeft. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van guldenroede?

De guldenroede wordt meestal als een diureticum: een middel dat water uit je lichaam afdrijft. Het heeft echter ook een samentrekkende, bloedzuiverende en licht antipyretische – dus koortsverlagende – werking. Het ondersteunt een gezonde blaas- en nierfunctie en kan verzachtend werken bij een milde blaas- of urinebuisontsteking.

Andere gezondheidsvoordelen:

  • Het werkt diuretisch – dus goed bij vochtophoging;
  • Het herstelt het weefsel van de nieren bij nier- en blaasgruis;
  • Het werkt tegen milde krampen;
  • Het heeft een bloedzuiverende, ontgiftende werking;
  • Het remt ontstekingen op de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen;
  • Het werkt bij winderige buikpijn en maag- en darmkrampen.

Uitwendig gebruik

De bladeren kunnen gekneusd in kompressen worden verwerkt. De looistoffen werken hier bloedstelpend en samentrekkend. Je kunt de kompressen gebruiken op slecht helende wonden, insectenbeten en -steken of zweren.

Guldenroede gorgelen helpt als je last hebt van ontstoken tandvlees, keelpijn, ontstoken amandelen en heesheid.

Wat zijn de bijwerkingen van Guldenroede?

We kennen géén bijwerkingen voor het gebruik van guldenroede, maar het hoge looistofgehalte kan eventueel voor een irritatie aan de slijmvliezen of verstopping zorgen. Het is aan te bevelen om alleen lage doseringen te nemen, zoals bijvoorbeeld in guldenroede thee.

Let er wel op dat je voldoende water drinkt bij de guldenroede thee, want het werkt vochtafdrijvend.

Guldenroede thee 

Thee is een prima middel om mee te beginnen als je nog nooit guldenroede hebt gebruikt. De dosering in de thee is vrij laag, maar hoog genoeg om van sommige van de gezondheidsvoordelen te profiteren, zoals de blaas- en nierfunctie.

De thee heeft een beetje een aarde-achtige smaak, maar is lekker. Het is zeer geschikt als een reinigende voorjaarskuur voor je lichaam. Je kunt bovendien, door de vochtafdrijving, met guldenroede thee afvallen, al is het maar een beetje.

Wat is een goede guldenroede thee?

We zien niet heel veel verschil in de verschillende merken guldenroede thee die verkrijgbaar zijn. Sommige fabrikanten verkopen het als losse gedroogde blaadjes die je in een kop heet water doet – of in een thee-ei. Anderen hebben de thee in theezakjes verpakt, zoals de guldenroede thee van Jacob Hooy. Deze is daarom extra makkelijk in gebruik. 

Zijn er meer guldenroede producten?

Bevalt de thee goed en wil je guldenroede in andere vormen proberen? Praat dan eens met een zogenoemde fytotherapeut. Hij of zij kan je meer vertellen over tincturen, preparaten en druppels die kunnen werken voor klachten die je in je lichaam ervaart.

Raadpleeg wel altijd je huisarts voordat je met een kruidengeneesmiddel wilt beginnen.