Ginkgo

21,08

Start consult

De Ginkgo Biloba is een boom die oorspronkelijk afkomstig is uit China, maar nu vooral wordt gekweekt, omdat hij niet meer in het wild voorkomt. De boom wordt ook wel Japanse notenboom, tempelboom of eendenpootboom genoemd, naar de kegelvorm waarin de boom groeit. De boom wordt ongeveer veertig meter hoog, al kweken we ze in Nederland veel kleiner.

De bladeren van de tempelboom hebben een positief effect op je gezondheid. Ze worden als kruidenpreparaat verkocht onder de naam Ginkgo Biloba. Dit kruidenmiddel is goed voor je bloedsomloop en kan bovendien je geheugen en cognitieve functies verbeteren.

Wat doet Ginkgo Biloba?

Dit middel zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je aderen stroomt. Het is daarmee een goed hulpmiddel bij de behandeling van etalagebenen (claudicatio intermittens), waarbij de slagaders in de benen vernauwen en er minder bloed en dus zuurstof in de beenspieren terechtkomen. Het resultaat is pijnlijke benen bij iedere activiteit. 

Ginkgo Biloba zorgt ervoor dat het bloed makkelijker door de vernauwde aderen stroomt. Je kunt daardoor na zes weken mogelijk iets verder kunnen lopen zonder pijn, hoewel het effect niet bijzonder groot is. Merk je na drie maanden nog geen verschil? Stop dan met het verdere gebruik van het middel.

Ginkgo Biloba is, wegens de positieve werking op de doorstroming van het bloed, ook populair tegen koude handen en voeten in de winter.

Wat zijn de bijwerkingen van Ginkgo Biloba?

Dit middel wordt door de meeste mensen zeer goed verdragen. De werking is niet door de wetenschap bewezen, maar er lijken niet veel bijwerkingen te zijn.

Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen (minder dan één op de honderd mensen), zijn maag-darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen. Sommige mensen zijn overgevoelig voor dit middel en dat kan leiden tot galbulten, jeuk en een uitslag op de huid.

Hoe gebruik ik Ginkgo Biloba?

Dit kruidenmiddel wordt meestal verkocht in de vorm van pillen. Deze kunnen simpel en dagelijks worden ingenomen met een glas water. Je vindt het kruidenpreparaat soms ook als druppels of zelfs als kruidenthee.

Het is, zoals met veel kruidenmiddelen, goed om even een telefonisch consult met je dokter in te boeken. Ginkgo Biloba is wellicht mild en relatief vrij van bijwerkingen, maar je weet nooit hoe je lichaam erop reageert. De dokter kan in ieder geval checken of je medicijnen gebruikt die hun werking kunnen verliezen, zoals sommige hiv-medicatie.

Waar kan ik Ginkgo Biloba kopen?

Ginkgo Biloba is bij de reformwinkels of natuurwinkels verkrijgbaar. Let wel goed op wat je koopt. Ginkgo wordt namelijk vaak vermengd met andere kruiden in een preparaat. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar soms is het niet duidelijk. 

Je kunt het ook in online webshops kopen.