Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Veel mensen hebben last van hallux valgus. Een hallux valgus is een grote teen die scheef staat: waar de teen aan je voet hecht, ontstaat een grote knobbel. Deze knobbel drukt je grote teen opzij, waardoor hij naar je andere tenen wijst. Dit kan tot een pijnlijke grote teen – of een hele voet – leiden als je schoenen draagt. Een Epitact-orthese kan uitkomst bieden.

Hallux valgus komt vooral bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen er last van krijgen. De pijnlijke vergroeiing van de grote teen zorgt ervoor dat men op een ongemakkelijke manier loopt, wat verdere klachten in andere gewrichten kan veroorzaken.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Vrouwen hebben vaker last van een scheefgroeiende grote teen dan mannen, omdat zij vaker slechte schoenen dragen. Platte schoenen, te korte schoenen, te smalle schoenen en hoge hakken zijn niet goed voor de natuurlijke beweging en ondersteuning van je voet. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat het dragen van hoge hakken of slechtzittende schoenen hallux valgus veroorzaakt, maar het is een feit dat het probleem niet voorkomt in landen waar mensen vooral op blote voeten lopen.

Dit is niet de enige reden: erfelijkheid en aanleg spelen ook een grote rol. De klacht op zich is niet erfelijk, maar bepaalde voetafwijkingen of slappe voetspieren en -pezen zijn dat wel. Deze afwijkingen kunnen tot een hallux valgus lijden, waardoor het lijkt alsof de vergroeiing zelf erfelijk is.

Wat zijn de symptomen van hallux valgus?

De vergroeiing van de grote teen is vrij makkelijk te herkennen. De belangrijkste symptomen zijn namelijk een grote teen die scheef staat, met een grote knobbel aan de binnenkant van je voet, waar de teen aan de voet hecht. De huid bij de knobbel kan rood, pijnlijk en gezwollen zijn.

Hoe schever de grote teen staat, hoe erger de klacht. De grote teen kan zelfs de teen ernaast onder druk zetten, waardoor deze naar boven groeit.

Hoe kun je hallux valgus behandelen?

Een behandeling is in eerste instantie vaak niet nodig. Je kunt de hallux valgus laten zoals het is wanneer je je voet normaal gebruikt en het géén pijn doet.

Goede schoenen bieden een uitkomst bij lichte klachten. Dit zijn bijvoorbeeld schoenen met iets meer ruimte rondom de teen, die de voet zo de juiste ondersteuning bieden. Je kunt deze vinden in de betere schoenenwinkels.

Je kunt bij een orthopeed terecht voor advies als je een eenvoudig hulpmiddel wilt gebruiken om de stand van je voet en grote teen een beetje te corrigeren. We onderscheiden veel verschillende hulpmiddelen en behandelingen en ze werken zeer goed bij de meeste mensen met een milde hallux valgus.

Voorbeelden van hulpmiddelen zijn spalken, oefeningen, podotherapeutische inlegzooltjes, fysiotherapie en tape.

Spalken

Een spalk of een orthese, zoals die van Epitact, waarmee je de grote teen in een rechte positie corrigeert, kan helpen het probleem op te lossen.

Oefeningen

Verschillende oefeningen maken de voetspieren sterker en kunnen zodoende goed helpen bij hallux valgus.

Podotherapeutische inlegzooltjes

Deze inlegzooltjes worden gevormd naar jouw voet, zodat ze optimaal werken om je voet en tenen weer in de juiste positie te brengen.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan je helpen met manuele therapie of oefeningen.

Tape

Speciale tape zorgt ervoor dat je teen in de juiste positie wordt getapet.

Wat is de Epitact hallux valgus-orthese?

Een zeer populair hulpmiddel is de Epitact orthese. Dit is een flexibel correctiemiddel dat je in elk soort schoen kan dragen. Het ontspant je grote teen, verzacht de pijn en zorgt ervoor dat je teen in de juiste positie wordt gezet.

De Epitact-orthese is gepatenteerd en geeft goede resultaten. Je moet de Epitact-orthese na enkele maanden vervangen, maar je kunt hem tussendoor in de wasmachine wassen. De Epitact-orthese is te koop in voetspeciaalzaken, apotheken en online winkels en absoluut het proberen waard.

Epitact-duimbrace

Epitact heeft een soortgelijk product voor een eventuele vergroeiing van je duim. Dit is de Epitact-duimbrace.