Earscratcher

5,90

Start consult

Maak jij je oren altijd schoon met een wattenstaafje? Veel mensen doen het – vooral na het douchen – om hun oren van binnen goed droog te krijgen en ze tegelijkertijd vrij van oorsmeer te maken. Het voelt heerlijk, maar is niet de beste methode. De Earscratcher, een handig schrapertje voor oorsmeer, is dat mogelijk wél.

Oorsmeer wordt aangemaakt door je lichaam en werkt beschermend voor je oor. Te veel oorsmeer kan gaan irriteren en je het gevoel geven dat je oor verstopt is. Het is prima om af en toe je oren schoon te maken, maar doe het niet te vaak.

Wat is oorsmeer?

Je hebt tussen de duizend en tweeduizend oorsmeerklieren die een smeuïg mengsel van talg, haartjes en keratine produceren. Een gezonde hoorgang hoort oorsmeer te bevatten. De oorsmeer zit alleen in het voorste eenderde deel van de gehoorgang.

Oorsmeer heeft belangrijke functies in het lichaam:  

  • Het beschermt tegen vocht;
  • Het brengt een laagje in de kwetsbare gehoorgang om het te beschermen tegen uitdroging;
  • Het vangt kleine onregelmatigheden op, zoals stof, vuil en zelfs insecten;
  • Een ontwikkelt een zuurdere leefomgeving voor bacteriën;
  • Het regelt afweer tegen bacteriën en schimmels die je ziek maken.

Wanneer moet je oorsmeer verwijderen uit je oor?

Bijna nooit, eigenlijk. Je oor reinigt zichzelf. De omgeving van je trommelvlies maakt constant nieuw oorsmeer aan, terwijl het oude oorsmeer naar de buitenkant van de gehoorgang wordt geduwd. Je kaakgewricht helpt daarbij door middel van kauwbewegingen en gapen. Dit duwt het oude oorsmeer sneller naar buiten te duwen.

Zit je oorsmeer té dicht bij de uitgang en is het zichtbaar? Maak het dan wél schoon. Let er hierbij wel op dat je het wattenstaafje niet te diep in je oor steekt. Reinig je oor wanneer nodig, maar niet vaker dan dat.

Hoe verwijder je oorsmeer?

Een wattenstaafje wordt vaak gebruikt om oorsmeer uit de gehoorgang te verwijderen. Het probleem is dat het oorsmeer als je te diep gaat – en veel mensen doen dat – terug naar de gehoorgang wordt geduwd. De gehoorgang raakt verstopt wanneer dit voor een lange tijd gebeurt, met oorpijn en een slechter gehoor als resultaat. 

Wil je je oor toch schoonmaken? Kijk dan eens naar een Earscratcher.

Wat is een Earscratcher?

Een Earscratcher is een relatief nieuw verzorgingsproduct. Het is een plastic houdertje met een sterke lus aan het einde, gemaakt van roestvrij chirurgisch staal. De lus van de Earscratcher glijdt bij het binnenbrengen door de oorsmeer, waarna de lus het oorsmeer eruit schraapt. 

Een Earscratcher trekt het oorsmeer dus uit je oor, in plaats van het verder te duwen. Het is compleet veilig, want de lus is zacht en kan niet diep genoeg om het gehoor te beschadigen.

Waar is de Earscratcher te koop?

Je kunt de Earscratcher online aanschaffen. Je kunt hem ook bij de apotheek en drogist kopen. De prijs ligt rond de €6,00.