Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Deodorant is zo’n product dat verreweg de meeste mensen in Nederland gebruiken, zonder er al te veel bij na de denken. Je gebruikt meestal jarenlang hetzelfde product – of dat nou een deodorant of anti-transpirant is. Het is soms tóch goed om eens naar andere deodorants te kijken. Dat is bijvoorbeeld zo wanneer je een een deodorant zonder plastic verpakking wilt, je huidige deodorant niet goed meer beschermt tegen lichaamsgeur óf je overgevoelig bent geworden en een deodorant zonder aluminium zoekt.

Aluminium in deodorants is veel in opspraak. Het zou schadelijk zijn voor de huid en kan zelfs borstkanker veroorzaken. 

Het is niet zeker of aluminium daadwerkelijk schade is; daarvoor is er op dit moment nog niet voldoende onderzoek gedaan. Een deodorant zonder aluminium kopen kan echter geen kwaad, zeker wanneer deze net zo goed werkt als een variant mét aluminium,

Waarom zit er sowieso aluminium in deodorant?

Aluminium is een metaal dat in de vorm van aluminiumzouten in deodorant is verwerkt. Aluminiumzout zorgt er in anti-transpirant deodorant namelijk voor dat de zweetklieren in de oksel geblokkeerd worden, waardoor zweet tijdelijk niet naar buiten kan en je huid dus droog blijft.

Dit werkt erg goed tegen zweten en zweetgeur. Het is ideaal voor sporters, mensen die veel zweten en mensen met een hardnekkige zweetgeur.

Is aluminium in deodorant gevaarlijk?

De media heeft de laatste jaren verslag gedaan van een mogelijk verband tussen aluminiumzouten in deodorants en borstkanker. Betrouwbare wetenschappelijke studies hebben echter geen direct verband aangetoond tussen het ontstaan van borstkanker en het gebruik van deodorant met aluminium. 

Dit is bevestigd door een onafhankelijk, wetenschappelijk comité (SCCS) dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in verzorgingsproducten.

Dermatoloog Menno Gaastra stelt eveneens dat aluminium in deodorant geen kwaad kan: ‘Aluminium is een natuurlijk product. Deodorant bevat maar een klein element van de stof: het aluminiumzout. Als dat in je lichaam belandt, kan dat geen kwaad’, aldus Gaastra.

Ook de bewering dat de stof zorgt voor een ophoping van zweet vindt hij sterk overdreven. ‘Wanneer de poriën bij de oksel worden verstopt door de deo, gaat het om één procent van het lichaam waar het zweet niet weg kan. Door het natuurlijke proces van het lichaam komen de stoffen op andere plekken naar buiten.’ (Bron: Trouw)

Wat is een goede deodorant zonder aluminium?

De keuze is natuurlijk aan jou. Deodorant zonder aluminium of met aluminium: er is keuze zat aan beide kanten. Het goede van deodorant zonder aluminium is dat het vaak volledig natuurlijke deodorants zijn die beter zijn voor het milieu, zowel qua ingrediënten als verpakkingsmateriaal.

Wat een deodorant goed maakt, hangt af van je eigen smaak. Ga je liever voor een fijne geur – of geurloos? Wil je het regelmatig aanbrengen – of moet het de hele dag werken? Moeten de ingrediënten vegan zijn? En het belangrijkste: werkt de deodorant goed tegen zweet en zweetgeur, zonder klachten?

Alle antwoorden op deze vragen zijn puur persoonlijk, maar we kunnen desondanks een paar deodorants zonder aluminium aanraden. Dat doen we hieronder.

Goede deodorant zonder aluminium voor heren

Deodorant zonder aluminium voor heren is niet heel anders dan deo voor vrouwen, maar de geur is vaak wat mannelijker. Dit vinden wij een aantal aanraders.

  • SALT & STONE – Santal & Vetiver. Dit is een lekker geurende roll-on met hyaluronzuur;
  • Baxter of California Deodorant Stick. Vlekt niet op je kleding en ruikt fris naar citrus en musk;
  • Grown Alchemist Roll-on Deodorant. Zachte geuren en volledig vegan. 

Goede deodorant zonder aluminium voor dames

  • Aesop Vegan Roll-on Deodorant. Niet de goedkoopste, maar volledig vegan;
  • Nuud Natuurlijke Deodorant. Deze zit in een handige tube en werkt zeer goed;
  • Dr. Hauschka Natuurlijke Deodorant. Volledig natuurlijke ingrediënten met een heerlijke rozengeur.