Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Colloïdaal zilver, ook wel zilverwater genoemd, werd in 1891 voor het eerst als medisch hulpmiddel gebruikt door een chirurg die het gebruikte om wonden schoon te maken. Artsen geloofden jaren later dat het drinken van zilverwater ziektes als maagzweren, geestesziektes en epilepsie kon genezen.

Het product werd daardoor steeds populairder, maar in de jaren veertig veranderde dat, omdat er een nieuw medicijn op de markt kwam. Antibiotical Colloïdaal-zilver is nu nog steeds verkrijgbaar als een voedingssupplement.

Wat is colloïdaal zilver?

Colloïde is, zonder al te diep in de natuurkundige wetenschap te duiken, een mengsel van vloeistoffen, waarin het ene ingrediënt is opgesplitst in kleine deeltjes en door het andere ingrediënt is gemixt.

Colloïdaal zilver is water met daarin minuscule deeltjes zilver die op de oppervlakte van het water drijven.

Waar is colloïdaal zilverwater goed voor?

De vele fabrikanten die zilverwater op de markt brengen, winden er geen doekjes om. Ze beweren dat dit goedje genezende eigenschappen heeft voor een groot aantal aandoeningen. Het wordt dan ook verkocht als een geneesmiddel dat goed is voor eigenlijk alles. Een natuurlijk antibioticum.

Het zou bijvoorbeeld je weerstand verbeteren, borstpijn en hoest verzachten en virale infecties als verkoudheden en zelfs COVID-19 voorkomen en behandelen. Het werkt tegen bacteriën, schimmels en parasieten. Het zou zelfs aandoeningen als kanker, hiv en aids, maar ook gordelroos, herpes en oogproblemen verbeteren.

Is colloïdaal zilverwater echt zo goed? 

Nee – niet echt. Deze claims voor het genezen van aandoeningen zijn niet onderbouwd met medisch onderzoek. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat colloïdaal zilver enige geneeskrachtige eigenschappen heeft. 

Zilver wordt soms gebruikt in producten die je op je huid aanbrengt, zoals pleisters of crèmes. Het is bewezen dat deze producten wel goed werken tegen wondjes, huidinfecties of brandwonden. Deze producten zijn ook gewoon veilig om te gebruiken.

Het innemen van colloïdaal zilver is echter een ander verhaal. Je lichaam heeft geen zilver nodig. Zilver is geen essentieel mineraal voor je lichaam.

Heeft zilverwater bijwerkingen?

Colloïdaal zilver werkt dus niet bewezen voor de aandoeningen waar het voor claimt te werken. Je kunt het jezelf dus afvragen waarom mensen het nog steeds gebruiken.

Dat heeft te maken met een gedachte die wel vaker voorkomt bij natuurlijke middelen: baat het niet, dan schaadt het niet. Dat is nu juist net het probleem. Zilverwater is wel degelijk schadelijk voor je lichaam. Het kan leiden tot argyrie, een dermatologische aandoening waarbij je huid blauw of blauwgrijs verkleurt.

Daan Touw, toxicoloog aan het UMCG, vertelt: 

‘Antibiotica zijn werkzaam tegen bacteriën. Colloïdaal zilver maakt geen onderscheid tussen lichaamseigen cellen en bacteriën en lichaamsvreemde cellen. Het brengt dus niet alleen schade op de bacteriën, maar ook schade op het slijmvlies van het maag-darmkanaal. Het kan dus overal destructieve werking uitoefenen.’ (Bron: Radar)

Paul Scheepers, toxicoloog van het Radboud UMC legt uit: 

‘Ook zou het kunnen dat het zilver wordt opgenomen en zich via het lichaam verspreidt en cellulaire schade kan aanrichten in interne organen.

Het is niet zo dat de spermatozoön de zaadcellen direct kapot maken, maar het dna wat ze bij zich dragen, dat wordt wel beschadigd. En op het moment dat dat fuseert met een eicel, kan het dus leiden tot een nakomeling die niet levensvatbaar is of een nakomeling met een aangeboren afwijking.’ (Bron: Radar)

Waar kun je colloïdaal zilver kopen? 

We hopen nergens meer, want sinds 2016 is het volgens de Europese wetgeving verboden om zilverwater als voedingssupplement of levensmiddel te verkopen. Het wordt helaas soms nog steeds verkocht – met valse gezondheidsclaims.

We raden je het aan om dit producten links te laten liggen, als je al van plan was om zilverwater te kopen. Het doet niet wat het zegt dat het doet – en bovendien is het gevaarlijk om in te nemen.