Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Je weet waarschijnlijk wel dat een hoog cholesterolgehalte in je lichaam een gevaar voor je gezondheid is. Een cholesteroltest helpt je om erachter te komen of je daadwerkelijk een te hoog cholesterol hebt.

Het testen van het cholesterolgehalte in je bloed is erg belangrijk. Je merkt namelijk niet veel van een te hoog cholesterol, totdat het te laat is. Een tijdige ontdekking van onregelmatigheden in je cholesterolgehalte kan hart- en vaatziekten voorkomen.

Heb ik een cholesteroltest nodig?

Zo’n cholesteroltest afnemen is niet heel ingewikkeld. Je hebt testapparatuur en bloed nodig. Het is daarbij wel handig om vóór je een cholesteroltest doet ook een Persoonlijke Gezondheidscheck uit te voeren. Dit is een algemene gezondheidscheck die je geheel online kunt doen. Deze test kan laten zien of je enige kans hebt op een hoog cholesterol, waardoor je dus meteen weet of een cholesteroltest nodig is.

Waar kan ik een cholesteroltest doen?

Komt uit deze Persoonlijke Gezondheidscheck de aanbeveling om een cholesteroltest te doen? Doe dit dan thuis of bij de dokter. De tests zijn vrijwel hetzelfde, maar er is één groot verschil.

Cholesteroltest bij de dokter

Een test bij de dokter vereist allereerst een afspraak. De dokter bepaalt naar aanleiding van een gesprek of een cholesteroltest in jouw geval nodig is. 

De huisarts geeft je dan een doorverwijzing om bloed te laten prikken. Je mag meestal van tevoren niet eten of drinken, maar je dokter vertelt je precies hoe lang dat is. Het duurt, na het prikken van je bloed, ongeveer drie werkdagen voor je een uitslag krijgt.

Je hebt daarna een nieuwe (telefonische) afspraak nodig om je resultaten te bespreken. De arts bespreekt daarbij – als je cholesterol inderdaad te hoog is – of je dit probleem moet behandelen met cholesterolverlagende medicijnen.

Cholesterol zelf testen

Doe je liever zelf een thuistest? Dat is vrij gemakkelijk. Je hebt daarvoor een zelftest nodig. Deze bestaat uit een vingerprik, waarna je een druppeltje bloed op een speciale cholesterol test strip laat vallen. Hetzelfde idee als bij een coronatest of speekseltest, maar dan met bloed. Je krijgt meteen de uitslag en het geeft je een goede indruk van het cholesterolgehalte in je bloed.

Het nadeel van zo’n thuistest is dat je weliswaar een goed beeld krijgt van de hoeveelheid cholesterol in je bloed, maar niet precies weet welk percentage van dat cholesterol goed of slecht is. Dit weet je na een test bij de dokter wel.

Je kunt een thuistest online of bij de apotheek kopen. Dit kost je ongeveer €15,00.

Moet ik een cholesterolmeter kopen?

Je krijgt met een thuistest dus niet zoveel informatie als met een test bij de dokter. Heb je geen tijd voor drie doktersafspraken per test – of wil je regelmatig je cholesterolgehalte meten? Koop dan een cholesterolmeter. 

Een cholesterolmeter meet eveneens je cholesterolgehalte, maar laat ook zien hoeveel LDL (slechte cholesterol) en HDL (goede cholesterol) je bloed bevat. Een cholesterolmeter helpt je dus om zelf thuis je cholesterolgehalte te testen. 

Hoe gebruik ik een cholesterolmeter?

Jezelf testen met een cholesterolmeter? Plaats een teststrip (bijvoorbeeld Accutrend Plus Cholesterol Test Strips) in het apparaat, prik in je vinger met een prikpen en laat een druppel bloed op de strip vallen, net als met een thuistest. Het apparaat geeft daarna binnen seconden je cholesterolwaarden.

Accutrend en Accuchek zijn bekende cholesterolmeters, maar er zijn veel verschillende merken. Je betaalt minimaal €100,00 voor een goede meter.

Kan ik mijn cholesterol testen bij de apotheek?

Wil je zelf je cholesterol testen, maar zie je het niet zitten om jezelf in je vinger te prikken voor een druppel bloed? Ga dan naar de apotheek. Sommige apotheken bieden deze service aan, zodat je niet naar de dokter hoeft, maar het ook niet zelf hoeft te doen.