Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Heb je weleens van boswellia gehoord? Het is een kruid dat kan helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn. Een soort ibuprofen, maar dan geheel natuurlijk. We leggen in dit artikel uit wat boswellia is én wat het doet.

Boswellia is een kruid dat bekend is uit de Ayurveda. Dit is de eeuwenoude Indiase geneeskunde. Een andere naam voor boswellia is Indiase frankincense of olibanum. 

Het kruid zelf vindt zijn oorsprong in Afrika en Arabië, waar het al jarenlang gebruikt wordt als extract van boswellia serrata. Het wordt nu ook steeds populairder in de Westerse wereld.

Wat is boswellia?

Boswellia is een extract van de gomhars van boswellia serrata, een boom die veel in Afrika en het Midden-Oosten voorkomt. Het kruid zit vol boswellische zuren. Deze zuren worden in verband gebracht met ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Waar is boswellia goed voor?

Boswellia zit vaak in etherische oliën en wierook. Het wordt ook gebruikt in voeding, cosmetica, zeep en drankjes. Het wordt vaak ingenomen of in de huid gewreven. 

Boswellia kan helpen bij: 

Boswellia kan, zoals je ziet, helpen bij verschillende aandoeningen, maar er is nog niet voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om te kunnen zeggen dat het écht werkt.

Hoe gebruik ik boswellia?

Boswellia is veilig te gebruiken als het wordt ingenomen, maar gebruik het niet langer dan een halfjaar achter elkaar. Je kunt het op de huid veilig gebruiken als je het niet langer dan vijf weken doet. 

Check het altijd met je huisarts als je plannen hebt om een kruidenpreparaat te gebruiken.

Zijn er (mogelijke) bijwerkingen?

Mogelijke bijwerkingen van boswellia zijn:

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel
  • Brandend maagzuur
  • Allergische reacties

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen boswellia niet gebruiken, omdat het de bloedtoevoer naar de baarmoeder stimuleert.

Hoe gebruik je boswellia?

Boswellia kan worden ingenomen in de vorm van druppels of of capsules. De capsules worden verkocht als boswellia-capsules of boswellia serrata-capsules.

We kunnen geen vastgestelde dosering geven, omdat er nog niet veel onderzoek naar boswellia serrata is gedaan. Het wordt desondanks aanbevolen om elke dag tussen de 100 en 1000 milligram boswellia-extract te nemen. Je kunt altijd met een lage dosis starten en het dan langzaam opbouwen, om er zeker van te zijn dat je niet overgevoelig bent voor het kruid.

Boswellia kopen: waar moet je op letten?

Je kunt boswellia als voedingssupplement kopen bij natuurwinkels, bij sommige drogisten en in webshops. Het is verkrijgbaar als druppels of capsules en onder de namen boswellia en boswellia serrata. 

Let wel goed op als je boswellia koopt, want er kan per product een variatie van sterkte en andere ingrediënten zijn. Let specifiek op het aantal milligram van het Indiase frankincense in het product. Wordt het supplement gecombineerd met kurkuma – wat vaak het geval is? Check dan of de verpakking niet de gecombineerde sterkte opgeeft. Je weet dan namelijk niet hoeveel boswellia erin zit.

Raadpleeg tevens je huisarts voor gebruik. Dit is een advies dat voor elk nieuw medicijn geldt –of het nu natuurlijk of farmaceutisch is. Boswellia serrata is geen uitzondering Het kruid kan namelijk de werking van andere medicijnen beïnvloeden óf mag simpelweg niet gebruikt worden in combinatie met andere medicijnen.

Een kort gesprek met je dokter kan je geruststellen, zodat je zeker weet of je het kruidenpreparaat veilig kunt gebruiken.