Chlamydia: Symptomen en behandeling

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening) die wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis-bacterie. Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de geslachtsdelen, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Chlamydia is erg besmettelijk. Doordat je de ziekte kunt hebben zonder dat je er iets van merkt wordt de ziekte makkelijk verspreidt. Veilig vrijen is dus altijd een goed idee, ook als je jezelf kiplekker voelt.

Wat zijn Chlamydia symptomen?

Niet iedereen die Chlamydia heeft merkt er iets van. Maar de ziekte kan wel symptomen opleveren, deze kunnen vanaf 1 tot 3 weken na besmetting opkomen. Als de diagnose Chlamydia gesteld is, is het belangrijk je seksuele partners met wie je onbeschermde seks hebt gehad te informeren. Zij kunnen de ziekte namelijk ook ongemerkt onder de leden hebben.

Chlamydia heeft een aantal merkbare symptomen. Deze symptomen zijn voor man en vrouw verschillend.

Symptomen van Chlamydia bij mannen

Bij mannen kan Chlamydia zorgen voor een afscheiding uit de plasbuis, vooral ’s ochtends is dit goed waarneembaar. Dit kan gepaard gaan met een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen en pijn in de balzak. Als de Chlamydia in de anus zit, kan het jeuk veroorzaken. Ook kan pijn ontstaan bij het ontlasten. Tenslotte kunnen ook koortsverschijnselen optreden.

Een niet-behandelde besmetting met Chlamydia kan bij mannen leiden tot heftigere klachten, zoals ontstekingen aan de prostaat of bijbal. Wanneer de bijbal ontstoken raakt, zorgt dit voor zwelling en hevige pijn. Uiteindelijk kan deze SOA tot onvruchtbaarheid leiden.

Symptomen van Chlamydia bij vrouwen

Ook bij vrouwen zorgt Chlamydia voor een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen en zorgen voor meer of abnormale vaginale afscheiding. Net als bij mannen is ook bij vrouwen koorts een mogelijk symptoom van deze aandoening. Bij seksueel contact kan pijn en bloedverlies voorkomen. Ook pijn in de onderbuik kan wijzen op Chlamydia. Net als bij mannen kan Chlamydia ook bij vrouwen in de anus zitten. Hier veroorzaakt de bacterie jeuk en pijn bij de ontlasting.

Wanneer je symptomen van Chlamydia opmerkt is het belangrijk snel tot behandeling over te gaan. Wanneer Chlamydia niet wordt behandeld kan de ziekte leiden tot bekkenontstekingen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zelfs onvruchtbaarheid.

Wat is een effectieve Chlamydia behandeling?

Chlamydia is gelukkig goed te behandelen met antibiotica.

Zithromax

Zithromax is een antibioticum van het bekende farma-bedrijf Pfizer. Het middel wordt veel gebruikt bij bacteriële infecties, waaronder geslachtsziektes zoals Chlamidia en Gonorroe. Het middel is verkrijgbaar als tablet of als suspensie. Het werkzame bestanddeel is azitromycine. Deze stof remt de groei van bacteriën.

Een kuur met Zithromax duurt in de meeste gevallen één tot vijf dagen en de werking begint al na enkele uren. Als de klachten snel verdwijnen is de verleiding groot om te stoppen met het medicijn. Toch is het belangrijk dat de kuur helemaal afgemaakt wordt, om eventuele overgebleven bacteriën helemaal uit te bannen.

Tijdens de behandeling kun je merken dat je gehoor en zicht tijdelijk wat minder is. Ook kunnen slapeloosheid, duizeligheid en kortademigheid voorkomen. Hoewel vervelend, zijn deze bijwerkingen tijdelijk en zul je hier geen blijvende hinder van ondervinden.

Zithromax kan in zeldzame gevallen leiden tot huiduitslag. Omdat dit kan duiden op een overgevoeligheid voor het werkzame bestanddeel is in deze gevallen overleg met de huisarts sterk aan te bevelen.

Let op: Dit middel mag niet worden gebruikt wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg met je huisarts.

Azitromycine

Toen het patent van Pfizer op Zithromax verliep, mochten ook andere fabrikanten het werkzame bestanddeel van Zithromax gaan produceren. Azitromycine is de generieke versie van Zithromax. In andere woorden: het is hetzelfde medicijn, maar dan merkloos. De werking en effectiviteit van Azitromycine zijn dus min of meer hetzelfde als van Zithromax. Wel kan de dosering anders zijn. Volg de voorgeschreven behandeling nauwgezet op en maak de kuur in zijn geheel af.

Azitromycine is veilig te bruiken. Bijwerkingen zijn zeldzaam en in de meeste gevallen ongevaarlijk. Het middel kan een tijdelijke verslechtering van het gehoor veroorzaken en kan zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Ook kun je diarree krijgen. In sommige gevallen kan huiduitslag optreden. Dit kan duiden op overgevoeligheid en moet met de huisarts besproken worden.

Let op: Dit middel mag niet worden gebruikt wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg met je huisarts.

Doxycycline

Ook Doxycycline is een antibioticum dat veel bacteriële infecties kan bestrijden, waaronder Chlamydia. Doxycycline is in verschillende vormen verkrijgbaar; als tablet, oplostablet of als capsule. In sommige gevallen wordt het  door een verpleegkundige of arts middels injectie toegediend. Doxycycline zit onder meer in de volgende medicijnen: Doxy disp, Vibramycine, doxycycline en Efracea.

Let op: Dit middel mag niet worden gebruikt wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg met je huisarts.

Chlamydia is een vervelende ziekte, die nare gevolgen kan hebben. Maar gelukkig is het goed te behandelen. Maar, wacht niet te lang en handel direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart