Crème - Unsplash

Wat is de beste nachtcrème voor mij?

Als je op zoek bent naar een nachtcrème, hebben we wat tips voor je om een crème te vinden die het beste bij jouw huid past. Kies de juiste producten voor jouw huidtype, vermijd ingrediënten die meer kwaad dan goed doen en leer hoe je een nachtcrème gebruikt, zodat je de juiste resultaten krijgt voor een gezondere huid.

Je huid bestaat uit verschillende huidlagen. Hoe ouder je wordt, hoe dunner elke laag wordt. Het verliest ook de structuur die het had toen je jonger was. Dit komt doordat je lichaam steeds minder collageen aanmaakt. Een belangrijke taak van collageen is het stevig houden van je huid.

Een huid wordt natuurlijk ouder, maar externe factoren zoals uv-straling, luchtverontreiniging en stress kunnen de visuele tekenen van het ouder worden aanzienlijk versnellen. Het begint met kleine lijntjes, rimpels en een hangende huid. 

Je huid kan ook droog worden omdat het minder vocht vast kan houden. Een voedende nachtcrème beschermt en herstelt je huid terwijl je slaapt.

Wat is het verschil tussen een dag- en nachtcrème?

Een veelgehoorde vraag is waarom het niet voldoende is om één soort crème te gebruiken. Waarom heb ik een dag- én een nachtcrème nodig? 

Een goede dagcrème is over het algemeen een lichte crème die snel in de huid trekt, maar die ook een uv-bescherming biedt. Dit is meestal factor 15. Een dagcrème bevat eveneens vitamine C om je huid te laten stralen en het een egale uitstraling te geven.

Een goede nachtcrème werkt terwijl je slaapt. Ze bevatten andere werkzame ingrediënten dan een  dagcrème. Nachtcrèmes zijn rijker en vettiger, met bestanddelen die je huid hydrateren en beschadiging herstellen.

Welke bestanddelen moet een goede nachtcrème bevatten?

Op je zoektocht naar de beste nachtcrème voor jou, zijn merk en prijs niet echt belangrijk. De werkzame bestanddelen geschikt voor jouw huidtype zijn veel gewichtiger.

Retinol

Retinol is een retinoïde, oftewel een vorm van vitamine A. Het helpt de zichtbare tekenen van ouder worden te verminderen, zoals fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekjes. Het zorgt ook voor een stevigere, gladdere en egale huid. 

Retinol werkt goed, maar pas op als je een gevoelige huid hebt. Bij teveel gebruik kan retinol de gevoelige huid irriteren. Het beste is om het eerst een paar nachten per week te gebruiken om te kijken hoe je huid reageert, voordat je opbouwt naar elke nacht.

Alfa- en beta-hydroxyzuur

Deze bestanddelen komen uit fruit. Ze helpen een grauwe huid weer te laten stralen. De hydroxyzuren geven je huid ook een hele lichte scrub, zodat je nachtcrème in de diepere lagen van je huid werkt.

Hyaluronzuur

In je huid heeft hyaluronzuur de eigenschap dat het vocht aantrekt en vasthoudt. Het maakt je huid lekker stevig, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden. Heb je een nachtcrème met hyaluronzuur? Breng het dan aan als je huid een beetje nat is, zodat het nog meer vocht inkapselt.

Vitamine E

Dit is een belangrijk antioxidant. Het houdt je huid gehydrateerd en verbetert je natuurlijke huideigenschappen.

Resveratrol

Dit is eveneens een antioxidant die ervoor zorgt dat de effecten van stress op je huid minder worden.

Ceramiden

Deze eiwitten beschermen de buitenste huidlaag. Ceramiden houden vocht vast en beschermen je huid tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Glycerine

Deze vochtinbrengende stof draagt bij aan het repareren van beschadigde huid.

Melkzuur

Melkzuur verwijdert de uiterste laag met dode huidcellen, zodat de andere ingrediënten dieper in de huid hun werk kunnen doen.

Waarom zijn er nachtcrèmes voor mannen én vrouwen?

Er zijn verschillende nachtcrèmes die speciaal gemaakt zijn voor mannen en voor vrouwen. Maakt dat echt verschil – of is het marketing? Mannen willen een gezonde stralende huid, net als vrouwen. Kunnen zij niet dezelfde crème gebruiken?

Het is een feit dat de mannenhuid verschilt van de vrouwenhuid. De huid van een man heeft verschillende eigenschappen, waardoor de mannenhuid anders oud wordt dan de huid van een vrouw. Ten eerste is de huid van een man 25% dikker door een hoger collageengehalte. Ten tweede zijn de talgklieren van een man actiever dan die van een vrouw, waardoor de mannenhuid een natuurlijke langere hydratatie krijgt op een hogere leeftijd. 

Simpel gezegd zijn de zichtbare tekenen van ouder worden geleidelijk in mannen, terwijl vrouwen langer jonger lijken, totdat het oestrogeen daalt in de menopauze.

Wat betekent dit voor huidverzorgingsproducten? Crèmes voor vrouwen richten zich vaak meer op hydratatie, om te compenseren voor de lagere talgproductie in hun huid. Deze crèmes hebben vaak ook een lichte scrub en kalmerende ingrediënten tegen acne, omdat vrouwen gevoeliger zijn voor acne op volwassen leeftijd door hormoonveranderingen. 

Mannen wordt aangeraden om vroeger een voedende nachtcrème met retinol te gebruiken, omdat de mannenhuid al vanaf een jonge leeftijd een afname van collageen ervaart. Vaak hebben huidverzorgingsproducten voor mannen een ander parfum dan die voor vrouwen, hoewel ongeparfumeerde producten altijd worden aanbevolen – voor man én vrouw.

De conclusie is dat er dus wel degelijk een verschil is tussen de mannen- en vrouwenhuid, maar mannen en vrouwen kunnen gemakkelijk een unisex crème gebruiken. Je kunt zelfs elkaars crèmes gebruiken, zolang je maar weet welke bestanddelen er in de crème zitten en welke jouw huid nodig heeft.

Welke nachtcrème is het best?

We hebben een aantal goede nachtcrèmes getest op resultaten, hoe ze voelden op de huid en of ze fijn aan te brengen waren. En de winnaar is…

Beste nachtcrème voor vrouwen

Revitalizing Supreme + Night is volgens ons de beste nachtcrème voor vrouwen. Het is een detox-crème met een intense vochtinbreng terwijl je slaapt. Het zit boordevol werkzame bestanddelen die samenwerken om je huid in optimale conditie te houden. Vitamine C en E, hyluronzuur, shea butter, squalene, glycerine en algenextracten –om er maar een paar te noemen. 

Deze crème voor elk huidytpe is heel licht, wat bijzonder is voor de normaal gesproken vettige en rijke textuur van een nachtcrème.

Beste nachtcrème voor mannen

Voor de mannenhuid is de beste nachtcrème volgens ons Clarins Multi-Active Nuit. Er zijn twee verschillende versies verkrijgbaar voor verschillende huidtypes: één voor de droge huid en één voor normale en gemengde huid. 

Botanisch onderzoek heeft geleid tot deze erg fijne nachtcrème voor mannen. Het bevat gouden maanzaad, dat de huid verstevigt en elastisch maakt en tegelijkertijd gevoelige huid kalmeert. Verschillende plantaardige oliën werken diep in de huidlagen om de huid een gezonde gloed te geven. Wij houden van lichte crèmes, en de versie voor normale tot gemengde huid heeft onze voorkeur boven de crème voor droge huid, die iets vettiger is en niet zo snel in de huid trekt.

Maakt een goede nachtcrème een groot verschil?

Jazeker! Als je nog nooit een nachtcrème hebt gebruikt, kunnen we het aanbevelen je routine te verrijken. Je merkt dat je huid heerlijk gezond aanvoelt als je ’s ochtends wakker wordt. 

Heb je weleens een nachtcrème geprobeerd, maar voelde het te vettig? Probeer eens een goede voedende nachtcrème die tegelijkertijd erg makkelijk in de huid trekt. Verschillende crèmes voor verschillende tijden, actief en relaxed, hydraterend en herstellend, licht en rijk, dag en nacht.

Probeer diverse crèmes en kijk welk product het fijnst werkt voor jouw huid! De bekende merken bieden altijd de mogelijkheid om eerst een monster te testen voordat je de crème openmaakt. Wel zo gemakkelijk. Tenslotte zijn we allemaal anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Add to cart