Crème - Unsplash

Dit is de beste littekencrème van 2022!

Er zit vaak een verhaal achter littekens, maar helaas zijn ze niet altijd wenselijk. Vooral littekens op zichtbare plaatsen, zoals je handen en gezicht, kunnen je erg onzeker maken. Littekens voor altijd – en moet je er min of meer aan wennen. Maar er zijn zeer goede littekencrèmes verkrijgbaar die ze een stuk minder zichtbaar maken. Welke crèmes goed werken en wat de beste littekencrème van het moment is? Wij zochten het voor je uit!

We kunnen met zekerheid zeggen dat iedereen één of meerdere littekens heeft, hoe klein of groot dan ook. Je weet dus dat je huid beschadigd kan raken én weer geneest als je valt, ergens tegenaan stoot of jezelf per ongeluk snijdt. Littekens kunnen ook ontstaan door operaties en huidaandoeningen, zoals acné

Een litteken wordt gevormd als er een diepe beschadiging van de huid plaatsvindt. Het lichaam maakt bindweefsel (collageen) aan om te wond te dichten, wat een litteken vormt. Een litteken verschijnt als de wond totaal genezen is. Dit nieuwe littekenweefsel heeft een andere textuur dan de huid eromheen. Het is ook minder rekbaar. Daarom kan een litteken een beetje strak aanvoelen.

Kun je littekens voorkomen?

Littekens zijn niet geheel te voorkomen, maar als je een wond, snee of zwangerschapsstriem goed behandelt, is de kans groot dat het litteken minder zichtbaar wordt. De volgende zaken kunnen helpen.

Hechtingen

Gapende wonden genezen het netst met goede hechtingen. Als je de keuze hebt, is het dus altijd beter om voor een hechting te gaan.

Vochtigheid

Laat de wond niet uitdrogen. Als de wond dicht is, smeer er dan wat vaseline op en verbind het met verband dat niet plakt. Dit versnelt de genezing en laat een minimaal litteken achter.

Massage

Als je de wond elke dag voorzichtig masseert met een crème met vitamine e is de kans groter dat je een minder zichtbaar litteken krijgt.

Vermijd de zon

Probeer je litteken zoveel mogelijk uit de zon te houden. Je litteken verkleurt dan niet en is daarna minder zichtbaar.

Niet krabben

Laat je wond volledig natuurlijk helen. Hoe moeilijk het ook is: als je steeds krabt of korstjes eraf peutert, geneest je wond langzamer en krijg je dikkere littekens.

Heb geduld

De natuurlijke genezing van een wond duurt veel langer dan je denkt. Een wond geneest in drie stappen. De eerste stap duurt drie maanden, gevolgd door een tweede genezingsfase die nog eens drie maanden duurt. Een jaar nadat de wond is ontstaan, is het litteken compleet gevormd, maar dan nog ziet het er een jaar later anders uit.

Kun je littekens behandelen?

Er zijn verschillende behandelingen die littekens aanzienlijk minder zichtbaar kunnen maken. Sommige behandelingen zijn vrij ingrijpend, maar kunnen de moeite waard zijn als de littekens je onzeker maken of als ze storend zijn tijdens het dagelijks leven.

Chirurgie

Je kunt een litteken niet volledig verwijderen, maar een cosmetische operatie kan je litteken wel aanzienlijk minder zichtbaar maken. Dit kan goed werken voor alle littekens, behalve voor zogenoemde keloïdlittekens. Dit zijn goedaardige gezwellen die mogelijk erger worden na een chirurgische ingreep.

Steroïde-injecties

Een kuur van steroïde-injecties kan helpen een litteken vlakker te maken. In het geval van keloïdelittekens maken de injecties de littekens zachter en minder zichtbaar. Vaak wordt 5-fluorouracil (5-FU) of bleomycine geïnjecteerd om het litteken kleiner, maar ook minder pijnlijk en jeukerig te maken.

Bestraling

Met een hele lage dosis wordt oppervlakkige bestralingstherapie gebruikt om te voorkomen dat keloïde- en andere gezwelvormige littekens terugkomen.

Dermabrasie en microdermabrasie

Een dermasbrasiebehandeling houdt in dat de toplaag van de huid wordt verwijderd, om zo gezwollen of dieperliggende littekens minder duidelijk te maken. Microdermabrasie is een veel minder ingrijpende behandeling, maar dit geeft alleen goede resultaten bij zeer oppervlakkige, kleine littekens.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is hetzelfde idee als dermabrasie, maar het werkt nauwkeuriger. Met een laser kan de specialist enkel overtollig collageen, waar het litteken uit bestaat, weg laseren. De herstelling van een behandeling kan vrij lang duren, maar met nieuwere lasertechnologie wordt deze periode steeds korter.

Vullers

Dieperliggende littekens kunnen worden gevuld met injecties, zoals botox, om ze gelijk te maken met de huid. Het geeft goede resultaten, maar het effect is helaas tijdelijk. Daarom moet deze behandeling regelmatig herhaald worden. Er zijn nieuwere vullers in ontwikkeling die een langduriger effect geven.

Zijn er minder ingrijpende behandelingen voor littekens?

Wil je vrij oppervlakkige, ongecompliceerde littekens zelf thuis behandelen? Dat is goed mogelijk met een juiste littekencrème. Deze crèmes bevatten werkzame ingrediënten zoals vitamine e, cacaoboter en uienextract. Een goede littekencrème bevat ook petroleum jelly, zoals de crèmes van het merk vaseline

Een ander werkzaam ingrediënt voor de behandeling van littekens, is silicone. Over het algemeen bevatten de beste littekencrèmes siliconen.

Wat zijn goede littekencrèmes?

Omdat littekens vaak ongewenst zijn en mensen er graag vanaf willen, is er een groot aantal crèmes en littekenzalf op de markt. Het is echter lastig om precies te weten wat werkt en wat niet. Wij hebben het voor je uitgezocht en een aantal goede littekencrèmes gevonden die absoluut het proberen waard zijn.

Biodermal Littekencrème

Dit product van Biodermal is een erg goede littekencrème. Het helpt niet alleen om nieuwe en bestaande littekens minder zichtbaar te maken, maar het verzacht en vermindert het pijnlijke littekenweefsel. Bovendien versoepelt en herstelt het de beschadigde huid. Een hele fijne littekencrème die pH-huidneutraal is en goede resultaten geeft.

VSM Derma Calendulan Littekencrème

Deze littekencrème verzorgt en hydrateert de huid. Het is speciaal ontwikkeld voor de zichtbare vermindering van nieuwe en bestaande littekens. De crème bevat daarnaast het natuurlijke ingrediënt calendula officinalis, oftewel goudsbloem. Goudsbloem bevordert het zelfherstellend vermogen van de huid. 

De crème trekt bovendien snel in de huid en voelt daardoor niet vettig aan.

Dermatix Siliconengel

Deze gel van Dermatix bevat siliconen die voor een significante verbetering van littekens zorgen. De littekengel is geschikt voor nieuwe en bestaande littekens die niet al te oud zijn. Het product is niet plakkerig, zoals sommige gels dat wel zijn, en we vonden het makkelijk om de crème in te smeren. Het trekt bovendien snel in de huid.

Vaseline Original Petroleum Jelly

Met meer dan 140 jaar ervaring weet vaseline hoe je je huid gezond kunt houden. De oude, vertrouwde Vaseline Original Petroleum Jelly is erg effectief in het verminderen van littekens. Het houdt de huid zacht en soepel, terwijl het goed hydrateert. Dat is ideaal voor een zichtbare verbetering – en dat maakt vaseline een hele goede producent van littekencrèmes. En het mooie is – je hebt waarschijnlijk al een potje in je medicijnkastje staan.

Wat is de beste littekencrème verkrijgbaar?

We hebben verschillende, goede littekencrèmes getest in onze zoektocht naar de beste littekenzalf die op het moment verkrijgbaar is. De bovenstaande varianten zijn het proberen waard, maar de beste littekencrème die wij kunnen aanraden is er een waar je geen spijt van krijgt.

Remescar Littekenstick

De beste littekencrème is die van Remescar. Deze variant vermindert nieuwe en bestaande littekens. Het verzacht littekenweefsel, zodat het niet jeukt of pijnlijk is. De crème zit in een verrassende stick die erg gebruiksvriendelijk is. We vonden het heerlijk om aan te brengen, zonder te knoeien of te stuntelen met vettige potjes. 

De littekenstick kun je op je gezicht en lichaam gebruiken. Het werkzame bestanddeel is een onzichtbaar siliconenlaagje dat op de huid ligt en zo hydrateert, beschermt en herstelt. Het optimaliseert de aanmaak van collageen, zodat de huid elastisch blijft en het litteken niet gaat trekken. Bovendien geeft het – met factor 15 – een goede uv-bescherming. 

Voor ons geeft deze crème een complete behandeling die optimaal is voor de zichtbare vermindering van je littekens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Add to cart