Crème - Unsplash

Wat is de beste crème tegen rimpels?

De huid is ons grootste orgaan en het orgaan waarvan we weleens vergeten dat we er goed voor moeten zorgen. Je huid verandert ons hele leven. Hij is als baby kwetsbaar en naarmate je ouder wordt, wordt je huid blootgesteld aan allerlei factoren. Je krijgt vlekjes, sproeten, wallen en rimpels: huidveroudering is niet te vermijden. Het is wél uit te stellen – met behulp van de beste rimpelcrème.

Het wondermiddel tegen rimpels bestaat (nog) niet. Huidige anti-aging– of anti-rimpels-crèmes zijn slechts middelen om huidveroudering uit te stellen, maar niet om het te voorkomen of helemaal te stoppen. De middeltjes werken ook niet tegen alle soorten rimpels. En toch zijn het crèmes die je huid goed kunnen verzorgen en de fijne lijntjes net iets minder zichtbaar maken.

Hoe ontstaan rimpels?

Huidveroudering heeft meerdere oorzaken. Dit zijn biologische inwendige oorzaken en uitwendige factoren. Beiden spelen een rol.

Inwendige huidveroudering

Met inwendige huidveroudering spreken we over de biologische huidveroudering die onvermijdelijk is voor ieder persoon. Het is erfelijk bepaald hoe snel dit soort symptomen van huidveroudering zich bij jou voordoen. Bij de ene persoon gaat dit snel; bij de ander gaat dit een stukje langzamer. Dit is iets wat je niet kunt remmen.

Uitwendige huidveroudering

Je huid krijgt veel te verduren. Het is een orgaan dat constant wordt blootgesteld aan factoren uit de omgeving.

Een aantal factoren die huidveroudering kunnen veroorzaken zijn:

  • Klimaatfactoren, zoals hitte, wind en regen; 
  • Roken – en dan vooral nicotine;
  • Overgewicht;
  • Slechte voeding;
  • Slechte kwaliteit van de lucht door smog, rook of gassen;
  • Ultraviolette straling, waaronder de zon en zonneapparatuur, zoals de zonnebank.

De bovenste laag van je huid wordt naarmate je ouder wordt steeds dunner. De huid wordt dan meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf, omdat deze een mindere beschermingslaag heeft.

Je huid neemt ook af qua hoeveelheid collageen. Collageen is een onderdeel van je bindweefsel en zorgt voor de stevigheid van je huid. 

Hyalyronzuur, een belangrijk eiwit dat ook onderdeel is van het bindweefsel, neemt eveneens af. Je huid bevat steeds minder elastine en is daardoor minder soepel en rekbaar. 

Al deze processen kunnen worden versneld door schadelijke factoren van buitenaf. 

Wat is de beste crème tegen rimpels?

Het is belangrijk om je te realiseren dat de meeste crèmes tegen rimpels alleen geschikt zijn tegen fijne rimpels en lijntjes – beginnende rimpels. Het gaat niet meer werken als jij al een langere tijd de rimpels hebt. Deze gaan helaas niet meer weg. 

Het effect van een anti-rimpelcrème is verder tijdelijk. Je vertraagt of stopt het huidverouderingsproces voor eventjes, maar na stoppen van het gebruik gaat dit gewoon weer verder op het voormalige tempo.

Nu je dit weet, kun je op zoek naar de beste crème tegen rimpels. Deze bevat in ieder geval het volgende:

  • Retinolen
  • SPF
  • Een hydraterende werking

Retinolen

De beste crème tegen rimpels bevat een aantal nodige ingrediënten die zorgen voor een optimaal resultaat. Retinolen, bijvoorbeeld.

Retinolen zijn belangrijk. Dit zijn afgeleiden van vitamine A-zuur en kunnen het bindweefsel stimuleren. Het bindweefsel houdt je huid stevig. Het resultaat van retinolen in de crème zorgt voor een stevige, zachte en gladde huid die prettig aanvoelt. 

SPF

De zon is de meest schadelijke factor als het gaat om huidveroudering. Zo’n tachtig procent van tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken, fijne lijntjes, wallen en ook rimpels, komen door de schadelijke UV-straling van de zon. Het is dus essentieel om een dagcrème te gebruiken met SPF: niet alleen op dagen dat de zon schijnt, maar op alle dagen. UV-straling komt namelijk door de wolken heen en heeft altijd invloed op onze huid.

Je kunt het beste kiezen voor SPF met een hoge factor, omdat de crème dan een lange tijd blijft werken. Je kunt zo gerust de hele dag doen met de crème en hoeft het niet vaker op de dag op te smeren.

Hydraterende werking

Een goede crème heeft een voedende en hydraterende werking. Je kunt ze hierdoor prima gebruiken als reguliere dagcrème. Ze voorkomen een droge en rode huid en dito plekken. Zo’n huid is tenslotte ook weer gevoeliger voor rimpels en fijne lijntjes.

Hoe moet je de beste crème tegen rimpels gebruiken?

Je kunt een crème tegen rimpels het beste gebruiken door het gebruik ervan mee te nemen in je dagelijkse routine. Maak je gezicht eerst goed schoon met behulp van een reinigingsmiddel: alleen water is niet genoeg om al het vuil weg te halen. Smeer vervolgens de crème op je gezicht. 

Een anti-rimpel dagcrème is meestal licht op het gezicht. Je merkt er niet veel van. Ben jij meer van crème in de avond? Ga dan voor een vollere nachtcrème, zodat deze goed kan intrekken. 

Wanneer kun je beginnen met een crème tegen rimpels?

Je kunt in principe op vroege leeftijd beginnen met het smeren van crème tegen rimpels. Dit heeft echter voor je dertigste nog niet heel veel zin. Je hebt op deze leeftijd van jezelf nog veel collageen die je huid stevig houdt. 

Het is wél slim om vóór die leeftijd te beginnen met andere soorten crème. Zeker dagcrèmes met SPF zijn altijd een verstandig idee. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het beschermen tegen de zon.

Je kunt rond je dertigste de eerste tekenen van huidveroudering zien. Dit is een goed moment om te beginnen met smeren met een crème tegen rimpels. 

Let wel: dit stelt huidveroudering uit, maar voorkomt het niet.

Hoe kun je rimpels voorkomen?

Rimpels voorkomen doe je door goed voor jezelf te zorgen. Je kunt het natuurlijke verouderingsproces van de huid niet stoppen, maar een goede zorg voor jezelf zorgt er wél voor dat de veroudering van de huid wordt uitgesteld. Dit helpt het ontstaan van rimpels te voorkomen.

Begin daarom zo vroeg mogelijk met het gebruik van een fijne dagcrème met een SPF-beschermingsfactor. Ga eveneens veilig om met de zon. Zoek frequent de schaduw op tijdens zonnige dagen en draag bescherming voor je hoofd. Vermijd verder het gebruik van zonnebanken. Ze zorgen voor een lekker kleurtje, maar zijn niet goed voor de huid.

Nicotine en alcohol kunnen ook slecht zijn voor de huid.  Houd jezelf gezond door gevarieerd te eten, genoeg water te drinken en op een verstandige manier om te gaan met betrouwbare voedingssupplementen. Zorg iedere nacht voor voldoende slaap en voor regelmaat in je dagen. 

Stress kan een grote factor zijn voor een slechte huid. Het is daarom belangrijk dat je ook je mentale gezondheid op peil houdt door je slaap in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je de nodige uurtjes pakt. De beste crèmes tegen rimpels kunnen niet op tegen een goede gezondheid en een gezonde levensstijl – de dingen die écht een verschil gaan maken.

Waar kun je de beste crème tegen rimpels kopen?

Je kunt de beste crème tegen rimpels op allerlei plekken kopen. Je vindt anti-rimpel-crème bijvoorbeeld bij drogisterijen. Je ziet hier veel toegankelijke en bekende merken die niet te duur zijn. Als je eerst iets wil uitproberen en het niet aandurft om veel geld uit te geven, is het misschien een goed idee om hier te beginnen. 

Ben je echter op zoek naar een specialistischer merk? Kijk dan eens online rond. Apotheek Online heeft verschillende producten op het gebied van huidverzorging. Doe er je voordeel mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart