Collageenpoeder - Unsplash

Wat is het beste collageenpoeder voor mij?

Collageen is een natuurlijk eiwit dat je eigen lichaam zelf aanmaakt. Deze stof zorgt voor soepele, gezonde gewrichten en houdt de huid elastisch en stevig. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder collageen aan. Vandaar dat gewrichten minder soepel en steeds pijnlijker worden op late leeftijd. Ook wordt de huid minder elastisch en kan het niet meer zijn vorm behouden. Het resultaat is rimpels en lijnen over het hele lichaam, maar vooral in het gezicht.

Ouder worden is helaas onomkeerbaar, maar de visuele gevolgen zijn gelukkig wel te verminderen met de juiste producten. Producten met collageen, of anti-rimpel producten, zijn enorm populair. Sommige cosmetische producten voorkomen rimpels. Andere producten werken op de lange termijn om rimpels tegen te gaan, terwijl er ook producten zijn die een direct resultaat geven.

De meeste anti-rimpelproducten met collageen werken op de plek waar ze worden aangebracht. Als collageencrème kunnen ze op precieze plekken in het gezicht werken, bijvoorbeeld voor kraaienpootjes, rimpels om de mond, wallen, donkere kringen onder de ogen en rimpels in het voorhoofd. Ze kunnen ook werken in het hele gezicht – in de vorm van serums, hydraterende gezichtscrèmes en herstellende nachtcrèmes. 

Wat is collageenpoeder?

Volgens voedingsdeskundigen en diëtisten is het innemen van collageen de meest effectieve manier voor een compleet resultaat. Collageen speelt veel verschillende rollen in je huid, botten, gewrichten en spieren. Daarom is het innemen van collageen de beste manier om verouderingsklachten in je hele lichaam aan te pakken. Collageen als voedingssupplement wordt vaak verkocht als een poeder dat opgelost kan worden in water of op eten gestrooid kan worden.

Veel van deze soorten collageen kun je meteen uit voeding halen, zoals uit kraakbeen, visgraten en orgaanvlees. Klinkt lekker? Nee, dit is natuurlijk niet het meest gangbare dieet voor de meeste mensen. Daarom zijn supplementen zo populair. 

Waar komt collageen in supplementen vandaan?

Collageen in supplementen wordt meestal uit runderen of vis gehaald. Viscollageeneiwitten komen uit de huid: schubben en zijn een bron van type 1- en type 2-collageen. Rundercollageeneiwitten komen uit runderhuid en botten en zijn een bron van type 1- en type 3-collageen. We lichten deze verschillende types hieronder verder uit.

Type 1-collageen

Dit collageen is de meestvoorkomende soort in je lichaam. Negentig procent van alle collageen in het menselijke lichaam is van dit type. Het collageen geeft vorm aan veel verschillende elementen in je lichaam, zoals huid, botten, spieren, pezen, kraakbeen, bindweefsel en tanden. Dit is het soort collageen waar je waarschijnlijk van hebt gehoord als het over gezonde huid, haar en nagels gaat. De collageenproductie van type 1 begint al af te nemen als we twintigers zijn.

Type 2-collageen

Dit type collageen zorgt voor soepele gewrichten en maakt bewegen makkelijker. Het geeft kraakbeen elasticiteit en vorm, wat erg belangrijk is voor voortdurende bewegingen en schokdemping. Het collageen is essentieel om natuurlijke slijtage van gewrichten te vertragen.

Type 3-collageen

Dit collageen helpt vooral in je spieren, organen (ingewanden) en bloedvaten. Na type 1 komt dit collageen het meest voor in je lichaam. Je vindt dit type collageen in beenmerg.

Type 4-collageen

Dit type collageen vind je in de lagen van de huid. Het is een dun laagje dat de basale cellaag vormt. Dit collageen bepaalt hoe je cellen in je lichaam zich gedragen en werkt samen met type 2-collageen.

Voor wie is collageenpoeder geschikt?

Je kunt collageenpoeder op elke leeftijd gebruiken, maar het is aanbevolen om te beginnen als je twintig wordt, omdat verminderde collageenproductie dan begint. De visuele effecten van veroudering zijn pas later zichtbaar – vandaar dat veel mensen pas beginnen met supplementen op een latere leeftijd. Bij twijfel is het altijd verstanding om dit te bespreken met je huisarts.

Is collageenpoeder veilig?

Collageenpoeder is over het algemeen een veilig en natuurlijk supplement dat je dagelijks kunt innemen. Het voordeel van poeder is dat het makkelijk is te mengen in bijvoorbeeld smoothies of yoghurt. Bovendien werkt het in het gehele lichaam.

Wat is het beste collageenpoeder?

Er zijn heel veel verschillende producten op de markt. Het is soms moeilijk om door de bomen het bos te zien als je op zoek bent naar collageenpoeder. Voedingssupplementen werken anders voor iedereen, dus welk collageenpoeder is het beste voor jou? 

Vind je het lastig om poeders met een bijsmaak in te nemen? Misschien is het beste collageenpoeder voor jou een variant met een aardbeiensmaak. Doe je liever lang met één product? Het beste collageenpoeder voor jou is dan een versie waarvan je maar een klein beetje nodig hebt – in plaats van twee eetlepels per dag. 

Het belangrijkste is natuurlijk de werking van het collageenpoeder. We hebben een lijst samengesteld met de meest populaire collageenpoeders – naar aanleiding van hoogste beoordelingsscore. Lees verder als je benieuwd bent welk collageenpoeder het beste is.

1. 

Remescar Collageen Poeder

Het collageenpoeder van Remescar heeft een lekkere frambozensmaak. Het stimuleert de productie van collageen in het lichaam en verstevigt de huid van binnenuit. Bovendien vermindert het rimpels, werkt het tegen cellulitis en bevordert het de groei van nagels en haar. 

Wij vinden dit het beste collageenpoeder, omdat het wetenschappelijk is bewezen dat dit poeder van Remescar rimpels vermindert en de huid meer elastisch maakt – en dat na slechts vier weken.

2.

Woldo Health Collageen Poeder

Dit is een hoogwaardig collageenpoeder bestaande uit negentig procent eiwitten, zonder toevoegingen. Het is ook vrij van soja en zoetstoffen. Het komt van weidebouw uit Zuid-Amerika en is bovendien halal. 

We vinden dit een fijn collageenpoeder, omdat het gemakkelijk oplost in drankjes zoals smoothies en zelfs koffie. Het poeder werkt voor het hele lichaam en heeft een neutrale smaak. 

3.

Alpha Foods Collageen met hyaluronzuur en elastine

Gemaakt van enkel natuurlijke stoffen, pakt Alpha Foods het anders aan dan de grote merken. Bovendien bevat dit poeder ook hyaluronzuur en elastine, wat door veel therapeuten wordt gezien als de perfecte combinatie voor verjonging van huid en lichaam. Dit poeder heeft een aangename, zoete frambozensmaak, maar er zijn verschillende smaken verkrijgbaar.

4.

Vital Proteins Collageenpeptiden

Dit is een prima collageensupplement dat speciaal is gemaakt om in koude of warme dranken op te lossen. Het is smaakloos, dus je drankjes smaken nog precies hetzelfde. Het bevat geen melkproducten en is geschikt voor mensen met een zuivelallergie. 

Dit collageenpoeder ondersteunt eveneens de gezondheid van haar, huid, nagels en gewrichten.

5. 

WeightWorld Vegan Collagen Complex

Dit veganistische collageenpoeder is een goed alternatief voor collageen dat normaal gesproken uit dierlijke bronnen wordt gewonnen. WeightWorld Vegan Collagen Complex bestaat uit 21 natuurlijke ingrediënten (waaronder amla, groene thee en spinazie) waarvan bekend is dat ze de collageenproductie van je lichaam kunnen stimuleren. Mede door deze natuurlijke producten is dit vegan collageenpoeder rijk in vitamine C. 

Gezond, geschikt voor veganisten en goed voor de planeet!

6. 

Revive Multi Collagen Protein

Revive Naturals gebruikt de hoogste kwaliteit ingrediënten voor hun collageenpoeder. Alle verse ingrediënten zijn ethisch en duurzaam verkregen. De collageen in dit poeder komt uit verschillende bronnen, waaronder eieren, vis, kip en rund. Het is geheel smaakloos, lost makkelijk op in een drankje en heeft zeer goede beoordelingen van tevreden klanten.

7.

Vit4Ever Collageen Poeder

Dit merk uit Duitsland levert een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Het collageenpoeder is zeer oplosbaar, geheel smaakloos en bevat geen suikers of zoetstoffen. Vit4Ever gebruikt alleen hoogwaardig hydrolysaat van Duitse runderen om dit supplement te maken. Het bevat geen conserveringsmiddelen en ongewenste toevoegingen en is gluten- en lactosevrij.

8. 

Lucovitaal Super Collageen Beauty Poeder

Dit product is een poeder dat collageen, hyaluronzuur en vitamine C bevat. Deze ideale combinatie werkt samen om huid en lichaam jong te houden. Het poeder bevat gehydroliseerd collageen (type 1 en 3) dat extra snel door het lichaam wordt geabsorbeerd. Het ondersteunt de huid, botten, nagels en haar. De dosering is één schepje per dag in een glas water of vruchtensap.

9.

Orangefit Collageen Booster

Dit collageenpoeder is een combinatie van collageen, hyalorunzuren, biotine en aminozuren. Het werkt in het gehele lichaam, zorgt voor een strakkere huid en soepele gewrichten en stimuleert een natuurlijke aanmaak van nieuw collageen. Dit product is geschikt voor veganisten. Elke verpakking bevat dertig collageenboosts.

10.

Nutraskin Collagen Drink

Dit collageenpoeder is verpakt in sachets voor een gemakkelijke dagelijkse dosering. Eén sachet opgelost in een glas water is alles wat je nodig hebt. Nutraskin Collagen Drink werkt goed voor de huid en het lichaam. Het vermindert de zichtbare tekenen van het ouder worden, zoals fijne lijntjes en kraaienpootjes. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart