Acne

Acne: lees er hier alles over!

Puistjes. Wie heeft er geen last van gehad? Het is de vloek voor elke puber, maar kan ook op hogere leeftijd voorkomen. Hoewel iedereen er last van heeft, zorgt het voor een hoop schaamte en verlies van zelfvertrouwen.

Wat is acne?

Acne is een veelvoorkomend probleem. Omdat het vooral voorkomt bij in de puberteit heeft het ook de naam ‘jeugdpuistjes’ gekregen. Bijna iedereen heeft in de puberteit last van vervelende puistjes, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Puistjes zijn het zichtbaarst in het gezicht, maar ook op de rug, borst en schouders kan acne ontstaan.

Acne is over het algemeen het heftigst bij jongens. Ook meisjes kunnen last hebben van jeugdpuistjes, soms zelfs al op jonge leeftijd, maar bij hen is het acne-probleem een stuk minder heftig. Het probleem is het heftigst tussen het 15e en 25e levensjaar, daarna komt de huid meestal weer tot rust. Extreem hevige acne kan putjes en onregelmatigheden in de huid achter laten.

Acne kan weliswaar ook op latere leeftijd voorkomen, maar is dan minder intens.

Hoe wordt acne veroorzaakt?

Hoewel acne eigenlijk een verzamelnaam is van verschillende soorten aandoeningen aan de huid, wordt het grotendeels veroorzaakt door een overmatige talgproductie. Gedurende de puberteit verandert de hormoonhuishouding. Het mannelijk geslachtshormoon van jongens stimuleert deze talgproductie.

Normaal gesproken reinigt de huid zichzelf. Dode huidcellen en dergelijke worden op natuurlijke manier afgevoerd. De overmaat aan talg zorgt er echter voor dat deze afvoer verstoord wordt. Huidcellen blijven hangen, waardoor puistjes of mee-eters (ook bekend als comedonen) ontstaan.

Vooroordelen over acne

Sommige mensen beweren dat acne een gevolg is van een slechte lichaamshygiëne. Dat is echter niet waar. Acne wordt niet veroorzaakt door te weinig wassen of teveel zweten. Ook voeding, snoep of roken is geen oorzaak van acne. En nee, ook masturberen is geen oorzaak van acne.

Zonlicht helpt niet

Een veelvoorkomende behandeling ‘uit grootmoederstijd’ is zonlicht. Door het zonlicht zouden de puistjes uitdrogen en verminderen. Dat klopt echter niet. Het enige positieve effect van zonlicht is dat de huid donkerder wordt, waardoor de puistjes minder opvallen. De acne wordt er echter niet minder van. Sterker nog, bij een hoge luchtvochtigheid kan zonlicht de boel verder verergeren.

Is acne gevaarlijk?

Acne is op zichzelf ongevaarlijk. In de meeste gevallen verdwijnt acne vanzelf. Maar omdat de jeugdpuistjes op het gezicht zitten zijn ze funest voor het zelfbeeld. Patiënten met acne voelen zich vaak lelijk en hebben het gevoel dat niemand contact met hen wil. Acne kan dus een enorme psychische last betekenen. Daarom kan, vooral bij zwaardere acne, behandeling belangrijk zijn.

Hoe kan acne worden voorkomen

De oorzaak van acne kan helaas niet worden weggenomen. Hormonen en genetische aanleg zijn immers niet te veranderen, dus de overmatige talgproductie kan niet worden teruggedrongen. Wel is het mogelijk om het ontstaan van puistjes te verminderen door goede zelfzorg.

Effectief reinigen van de huid

Acne wordt niet veroorzaakt door te weinig wassen. Maar het dagelijks wassen van de huid kan wel helpen om de gevolgen (de puistjes) te verminderen. Was je huid voorzichtig met een speciale lotion. Gebruik geen zeep, want zeep beschadigt de huid. Wees ook zacht voor jezelf en was met een zachte doek. Hard schrobben veroorzaakt kleine wondjes waar bacteriën dol op zijn, waardoor je juist méér puistjes krijgt.

Let op met gel

Als je last hebt van puistjes kun je gel en hairspray maar beter links laten liggen. Deze producten zorgen voor verstopte poriën, waardoor bacteriën vrij spel hebben.

Neem andere anticonceptie

Sommige meisjes en vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken kunnen baat hebben bij een andere variant van de anticonceptiepil. Niet elke anticonceptiepil is namelijk hetzelfde. Een aantal soorten anticonceptiepil bevatten een werkzame stof die bijdraagt aan minder acne. Meer hierover lees je op de pagina over de anticonceptiepil.

Hoe behandel je acne?

Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt. Blijf je gewoon net zoveel wassen als normaal. Het is niet slim om puistjes open te krabben of uit te knijpen. Daardoor kunnen juist nieuwe puistjes ontstaan. Alleen open mee-eters kun je eventueel uitdrukken. Doe dit niet met je nagels, maar met de zijkanten van de vinger. Hiervoor kun je ook bij de drogist een comedonen-quetscher kopen. Dit is een klein lepeltje met een gaatje in het midden.

In de supermarkt zijn veel middelen tegen acne bekend. Clearasil is een bekend en veelgebruikt merk. Clearasil werkt vooral reinigend, het verwijderd de talg van de huid, waardoor minder ontstekingen (en dus puistjes) optreden. Een ander middel dat zonder doktersrecept verkrijgbaar is, is benzoylperoxide. Dit middel wordt verkocht als een 5% gel. Benzoylperoxide remt ontstekingen, doodt bacteriën en voorkomt verdikking van de huid. Je gebruikt het middel dagelijks.

Deze middelen zijn vooral effectief bij mildere vormen van acne. Als je merkt dat deze middelen niet helpen, kan een afspraak met de huisarts je verder helpen.

Middelen tegen acne

De huisarts kan verschillende middelen aanbevelen om acne te bestrijden. We noemen er hieronder een paar. Ga –voordat je deze gebruikt- in gesprek met de huisarts, want sommige middelen kunnen bijwerkingen hebben. Het gebruik van deze middelen bij zwangerschap of actieve kinderwens wordt afgeraden. Ook kun je deze middelen beter niet gebruiken wanneer je borstvoeding geeft.

Differin

Differin is verkrijgbaar in verschillende vormen, namelijk als gel, créme of lotion. Het middel wordt, na het wassen, direct op de huid aangebracht. Het middel wordt niet alleen gebruikt voor het bestrijden van jeugdpuistjes, maar ook andere huidbehandelingen. Zo wordt het gebruikt om littekens te helpen genezen en huidvlekken te verminderen.

Het werkzame bestanddeel in Differin is Adapaleen. Deze stof is een retinoïde, die zorgt voor een afname van de talgproductie . Daardoor helpt het huidontstekingen en –irritatie voorkomen. Ook bevordert het de aanmaak van nieuwe huidcellen, waardoor de huid gezonder is. Differin is vooral actief bij milde tot matige acne.

Het middel heeft echter bijwerkingen. In sommige gevallen kan het leiden tot een uitgedroogde huid. Ook kan het jeuk veroorzaken en rode plekken op de huid achter laten.

Duac Acne Gel

Ook Dua acne gel is alleen verkrijgbaar op recept. Deze witte tot lichtgele gel is vooral effectief bij milde tot matige acne. Je gebruikt Duac acne gel door deze na het (voorzichtig) wassen en afdrogen van de huid in een dunne laag op de huid aan te brengen. Zorg er daarbij voor dat de gel niet in de ogen komt. Ook contact met mond, lippen en binnenzijde van de neus moet worden vermeden.

Wanneer je Duac Acne Gel begint te gebruiken kan het zijn dat het middel in eerste instantie niet lijkt te werken. Sterker nog, de eerste weken zal de huid meer gaan schilferen en rood worden.. Hoewel dit vervelend is, is het een teken dat het middel zijn werk doet. Je kunt de bijwerkingen verminderen door een hydraterende crème te gebruiken. Zorg dan dat je éénmaal daags Duac Acne gel smeert en op een ander tijdstip de hydraterende crème.

Oxytetracycline

Bij echt hevige acne kan worden gekozen om het te behandelen met Oxytetracycline. Dit is een breed-spectrum antibioticum. Dat betekent dat het een middel is dat heel veel soorten bacteriën bestrijdt. Oxytetracycline kan dus worden ingezet tegen een brede waaier aan aandoeningen. Een risico is echter dat bacteriën resistentie tegen het antibioticum ontwikkelen, waardoor het middel niet meer werkt. Veel bacteriën zijn daar al in geslaagd, aangezien oxytetracycline sinds de ontdekking in 1950 veelvuldig is gebruikt.

Op dit moment wordt Oxytetracyline gebruikt bij longontstekingen, borstinfecties, oogontstekingen en chlamydia. Huisartsen zullen terughoudend zijn om dit middel voor te schrijven voor minder bedreigende aandoeningen, zoals acne, om de werking van het middel niet in gevaar te brengen.

Toch is Oxytetracycline in sommige gevallen de oplossing voor heftige gevallen van acne-. Het doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de puistjes.

Oxytetracycline behandeling

Er zijn zowel orale behandelingen mogelijk als behandeling met een gel.

Een orale behandeling van acne met oxytetracycline duurt zes tot acht weken. Gedurende die tijd neem je dagelijks een tablet in. Waar gels en lotions alleen werken op de plek waar het is aangebracht, verspreidt Oxytetracycline zich door het gehele lichaam. Daardoor zul je bij gebruik een hoge concentratie kunnen meten in de nieren, lever, milt en longen. Er zijn ook lokaal aan te brengen varianten, maar die werken niet beter dan de orale variant.

De behandeling van acne met een antibioticum-gel is vooral effectief bij puistjes met gele kopjes. Je brengt de gel ’s ochtends aan op de huid.

Vaak wordt het gebruik van oxytetracycline gecombineerd met bezoylperoxide of retinoïde, zoals Differin. Wanneer het antibioticum ’s ochtends wordt ingenomen, gebruik je deze middelen in de avond.

Veelvoorkomend, maar ongevaarlijk

Er zijn dus verschillende manieren om acne te bestrijden. Maar onthoudt dat schaamte over acne weliswaar veel voorkomt, maar onnodig is. Belangrijk is dat je blijft beseffen dat, hoe gênant ook, acne niet gevaarlijk is. Het is ook niet ‘jouw schuld’ dat je er last van hebt.

Heb je toch psychisch last van acne? Praat dan met iemand die je kent en vertrouwt. Dat kan een vriend of familielid zijn, maar ook de huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart